You are here

ΚΤ: Ανύπαρκτος ο «πόλεμος» με εμπορικές τράπεζες

05/04/2006 15:43

• Τι απαντά και για τη Snoras


Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει «πόλεμος» μεταξύ της ιδίας και εμπορικών τραπεζών για τα πρακτικά των Διοικητικών Συμβουλίων.

Αρμόδια πηγή της Κεντρικής Τράπεζας αναφερόμενη σε σημερινό δημοσίευμα τo οποίο έκανε λόγο για «πόλεμο πρακτικών» μεταξύ της ΚΤ και των εμπορικών τραπεζών, υπογράμμισε στη StockWatch, ότι τέτοιος πόλεμος δεν υπάρχει.

«Ούτε μάχη, ούτε αερομαχία, ούτε ναυμαχία διεξάγεται μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Απλά, η Κεντρική Τράπεζα ασκεί έμπρακτα δικαιώματα και υποχρεώσεις της που απορρέουν από την υφιστάμενη νομοθεσία και που υπαγορεύει ο θεσμικός προορισμός της», επεσήμανε.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της επιβάλλονται για τη διασφάλιση συνετής, επαρκούς και χρηστής διαχείρισης των χρημάτων των μετόχων και των καταθετών από μέρους των Διοικητικών Συμβουλίων και των Διευθύνσεων των εμπορικών τραπεζών. «Καθήκοντα και ευθύνες τις οποίες η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να ασκεί και να αναλαμβάνει λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα ζημιών εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών στα χαρτοφυλάκια των εμπορικών τραπεζών στη διάρκεια της μεγάλης φούσκας του Χρηματιστηρίου», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ΚΤ, τα ΔΣ των εμπορικών τραπεζών οφείλουν να λειτουργούν με την επιβαλλόμενη υπευθυνότητα και διαφάνεια, ιδιαίτερα σε θέματα που άπτονται ζωτικών συμφερόντων του κοινού και της οικονομίας του τόπου γενικότερα.

«Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, είναι καιρός κάποια θέματα που ούτε απόρρητα είναι ούτε προσωπικά δεδομένα αποτελούν, όπως είναι οι μισθοί και τα ωφελήματα κορυφαίων στελεχών των ΔΣ και των Διευθύνσεων των εμπορικών τραπεζών, όχι μόνο να περιέρχονται σε γνώση της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και να δημοσιοποιούνται ώστε να λαμβάνουν γνώση και οι μέτοχοι και οι καταθέτες και το ευρύτερο κοινό», ανέφερε.

Η αρμόδια πηγή της ΚΤ, μιλώντας στη StockWatch, αναφέρθηκε και σε άλλο δημοσίευμα, σε σχέση με τον έλεγχο της τράπεζας Snoras από ένα άτομο ρωσικής καταγωγής. Όπως είπε, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου διέπεται από νομοθεσία και κανονιστικές ρυθμίσεις, «η σχολαστική εφαρμογή των οποίων από την Κεντρική Τράπεζα έχει προσδώσει κύρος, αξιοπιστία και διεθνή εκτίμηση, που θα πρέπει πάση θυσία να διατηρηθούν και να διασφαλιστούν».

«Υπάρχουν κάποιες σαφείς και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που πρέπει να τηρούνται, για να παρέχεται η άδεια άσκησης τραπεζικών εργασιών στην Κύπρο. Στην περίπτωση της Snoras η Κεντρική Τράπεζα διερεύνησε σχολαστικά την υποβληθείσα αίτηση. Δεν εχρειάσθη, όμως να απαντήσει, γιατί η αίτηση αυτή τελικά απεσύρθη. Αν υποβληθεί εκ νέου, η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι βασισμένη στην καθιερωμένη πρακτική που διέπεται από τη νομοθεσία και τους κανονισμούς, χωρίς καμιά ευνοϊκή ή δυσμενή προκατάληψη», κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ