You are here

Kythreotis: Θετικό το 2017

29/06/2017 10:35
Το 2017 αναμένεται να είναι θετικό έτος, ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας K. Kythreotis Holdings Πέτρος Κυθραιώτης.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, σημείωσε ότι σε εταιρικό επίπεδο, το 2017 αναμένεται να είναι θετικό, αλλά οποιαδήποτε πρόβλεψη στο παρόν στάδιο θα είναι παρακινδυνευμένη.

Σημείωσε ότι η νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και η αύξηση των δημοσίων εσόδων, απέδωσαν, με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα των δημοσίων οικονομικών στο τέλος του χρόνου, να είναι περίπου στο 3% του ΑΕΠ.

Η τουριστική βιομηχανία παρουσίασε ρεκόρ αφίξεων, ρεκόρ διανυκτερεύσεων και ρεκόρ εσόδων. «Ο κατασκευαστικός τομέας, βασισμένος, κατά κύριο λόγο, στην πολική της παραχώρησης μόνιμης αδείας διαμονής και έκδοσης διαβατηρίων, σε πολίτες χωρών πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δημιουργήσει κίνητρα για μια νέα μορφή ανάπτυξης, βασισμένης στη ροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Σήμερα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για ασυνήθιστα μεγάλες κτηριακές αναπτύξεις, όπως τα πολυώροφα κτίρια και οι αναπτύξεις του τύπου της μαρίνας Αγ. Νάπας», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η κινητικότητα αυτή είχε αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 13,5% στο τέλος του 2016, την αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τη σχετική βελτίωση της εικόνας του τραπεζικού συστήματος σε ότι αφορά τις καταθέσεις και τη ρευστότητα.

Σε εταιρικό επίπεδο, τα αποτελέσματα του 2016, επεσήμανε, αντανακλούν τη σχετική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, παρά την αυστηρή τήρηση των χαμηλών δαπανών του δημοσίου σε έργα υποδομής και συντήρησης του δημοσίου οδικού δικτύου.

Το συγκρότημα κατά το έτος 2016 παρουσίασε κέρδος μετά τη φορολογία €182,5 χιλ. σε σύγκριση με ζημιά €1,4 εκ. κατά το έτος 2015.

«Οι προβλέψεις για το 2017 είναι θετικές. Όλοι οι οικονομικοί φορείς αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ, γύρω στο 3%. Ο τουριστικός τομέας αναμένεται, εκτός απροόπτων, να πετύχει νέο ρεκόρ αφίξεων και βελτιωμένη απόδοση εισπράξεων. Ο τομέας των υπηρεσιών φαίνεται εύρωστος, και τυγχάνει υψηλής διεθνούς αναγνώρισης για το επίπεδο της ποιότητας που προσφέρει. Ο κατασκευαστικός τομέας παρουσιάζει ανάκαμψη και οι πωλήσεις τσιμέντου στη ντόπια αγορά, το πρώτο πεντάμηνο του 2017, δείχνουν αύξηση κατά 30% σε σχέση με την περσινή ίδια περίοδο. Ο βιομηχανικός τομέας παρουσιάζει θετικά στοιχεία, παρά τη σχετική ενδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και τη στερλίνα. Η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία».

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας «βασίζεται, δυστυχώς, στο ίδιο μοντέλο της προ της κρίσης περιόδου, με επίκεντρο τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τον κατασκευαστικό τομέα. Η οικονομία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν μπόρεσε στην αναδιάρθρωση της να αναπτύξει νέες καινοτόμες ιδέες και νέους τομείς δραστηριότητας οι οποίοι θα αξιοποιήσουν νέους από το υφιστάμενο άνεργο επιστημονικό προσωπικό».

«Στον τομέα της επερχόμενης ενεργειακής ανάπτυξης, στην οποία, όλοι προσβλέπουμε και από την οποία πολλά αναμένουμε, οι υποστηρικτικές δραστηριότητες βασίζονται σε ξένες εταιρείες και σε ξένο τεχνικό προσωπικό. Τα αρμόδια υπουργεία θα έπρεπε μαζί με τα τριτοβάθμια εκπαιδευτήρια να βρουν τρόπους και να παρέχουν κίνητρα ώστε οι νέοι μας να εξειδικευτούν στις νέες τεχνικές ειδικότητες για τις θέσεις που αναμφίβολα θα δημιουργηθούν στο αμέσως επόμενο μέλλον».

Πρόσθεσε ότι η πρόωρη προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2018, φαίνεται να είναι τροχοπέδη στην προώθηση των διαφόρων μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση επιθυμούσε, τόσο για τη δημόσια υπηρεσία, όσο και για την προώθηση επιθυμητών ιδιωτικοποιήσεων.

Δυσοίωνη φαίνεται η προοπτική λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Στο τραπεζικό σύστημα, επεσήμανε,«παρά τη βελτιωμένη κατάσταση της ρευστότητάς του, και την αυξητική τάση των καταθέσεων, η εικόνα παραμένει εύθραυστη λόγω των πολύ υψηλών μη εξυπηρετουμένων δανείων, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και του ιδιωτικού χρέους. Και παρά τη φαινομενική βελτίωση της δυνατότητας αναδιάρθρωσης, το υψηλό ποσοστό στο οποίο παραμένουν, φαίνεται να επηρεάζει αισθητά την κερδοφορία των τραπεζών λόγω των απαιτουμένων προβλέψεων για βελτίωση των ισολογισμών τους. Τα χαμηλά επιτόκια και η χαλιναγώγηση της αδιάκριτης επιβολής επιβαρύνσεων επί των λογαριασμών των πελατών τους αποτελούν ασφαλώς θετική συμβολή στην οικονομία και εξυγιαντική επέμβαση στην τραπεζική πρακτική, επηρεάζουν ωστόσο αρνητικά τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών».

Ανησυχία υπάρχει επίσης στους διεθνείς δανειστές από τη διαφαινόμενη χαλάρωση στη δημοσιονομική πολιτική, λόγω της εκλογικής περιόδου που εισερχόμαστε, ειδικά σε ότι αφορά το κόστος εργατικών της δημόσιας υπηρεσίας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2017 θα είναι μειωμένα, αλλά με θετικό πρόσημο, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους λόγω κυρίως του μειωμένου κύκλου εργασιών ως αποτέλεσμα των μειωμένων τιμών των τομέων λατόμησης και σκυροδέματος.

Το εξάμηνο του 2016 τα συνολικά έσοδα που αναλογούν στους μετόχους ανήλθαν στις €123,1 χιλ.

Γ.Χ.