You are here

Λ. Χριστοφή: «Τέλος στους μύθους…»

05/09/2002 15:15
Άδικο θεωρεί τον πόλεμο που γίνεται από διάφορους κύκλους εναντίον της εταιρείας Marketrends ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Λάμπρος Χριστοφή. Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη δημοσιοποίηση ότι η Marketrends είναι κάτω από το μικροσκόπιο της υποεπιτροπής Ελέγχου της Βουλής για εξαγωγή συναλλάγματος στη διάρκεια της επίδικης περιόδου 1999-2001, ο κ. Χριστοφή διερωτήθηκε γιατί επιλέγηκε πρώτη η Marketrends για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας. «Με ποια κριτήρια επέλεξαν πρώτη τη MFS», είπε ο κ. Χριστοφή προσθέτοντας ότι η εταιρεία μπήκε στο ΧΑΚ το 2001. «Δεν θα έπρεπε προτού φθάσουν στην MFS να διερευνήσουν πολλές άλλες εταιρείες που εξήγαγαν συνάλλαγμα την περίοδο εκείνη;», παρατήρησε με νόημα.

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί η υποεπιτροπή Ελέγχου της Βουλής άφησε να διαρρεύσει το όνομά της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και γιατί δεν έχουν επιλεγεί κάποιες άλλες εταιρείες και ιδιώτες που έβγαλαν πολύ περισσότερα εκατομμύρια λίρες εκτός Κύπρου από κέρδη στο Χρηματιστήριο Αξίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marketrends άσκησε εντονότατη κριτική για την παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου, και εξέφρασε ανησυχίες για την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος και δήλωσε έτοιμος να καταθέσει όλα τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία έστω, όπως είπε, κι αν παραβιάζεται το δικαίωμα του έναντι του τραπεζικού απορρήτου.

«Έτσι κι αλλιώς το τραπεζικό απόρρητο για τη Marketrends έχει παραβιαστεί και επομένως χωρίς φόβο και πάθος εγώ προκαλώ τους αρμοδίους να ελέγξουν και να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά μου στοιχεία». Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοφή υποστήριξε ότι κανείς επενδυτής δεν έχει χάσει λεφτά από τον ίδιο και παρατήρησε ότι από την ημέρα που οι τίτλοι της Marketrends είναι υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο είναι αγοραστής. «Είναι ώρα» είπε ο κ. Χρίστοφη, «να καταρρίψουμε τους μύθους που πλάθουν κάποιοι εναντίον της MFS».

Σε σχέση με το αντληθέν κεφάλαιο κατά τη δημοσιοποίηση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, ο κ. Χριστοφή σημείωσε ότι το κεφάλαιο αυτό, το οποίο ανέρχεται στα £23 εκατ., επενδύθηκε, ως επί το πλείστον, σε κερδοφόρες εταιρείες. Ο κ. Χριστοφή παραδέχθηκε ότι ποσό τεσσάρων εκατομμυρίων δεν επενδύθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Χαρακτήρισε ως σκάνδαλο το γεγονός ότι διεξάγεται έρευνα εναντίον της Marketrends τη στιγμή κατά την οποία, όπως ισχυρίστηκε, εταιρείες και ιδιώτες έφεραν δεκάδες χιλιάδες λίρες κατά το 1999, αποκόμισαν τεράστια κέρδη εκατομμυρίων λιρών από το χρηματιστήριο και τα έβγαλαν έξω χωρίς μέχρι σήμερα να γίνει οποιαδήποτε έρευνα εναντίον τους. Άσκησε επίσης έντονη κριτική σε μεγαλομετόχους εταιρειών και οργανισμών που με δηλώσεις τους καλούσαν τους επενδυτές να κρατήσουν τις μετοχές τους, ενώ γνώριζαν ότι η πραγματική εσωτερική αξία των τίτλων τους ήταν εξαιρετικά πιο χαμηλή σε σχέση με την τιμή διαπραγμάτευσης τους στο Χρηματιστήριο Αξιών εκείνη την περίοδο.

Αναφερόμενος στην εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Γαλαξίας, ο κ. Χριστοφή σημείωσε ότι η επένδυση αυτή από πλευράς Marketrends είναι από τις καλύτερες, καθώς η εταιρεία αυτή σημειώνει κάθε χρόνο σημαντικά κέρδη. Ο κ. Χριστοφή άσκησε και εντονότατη κριτική εναντίον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της οποίας την συμπεριφορά χαρακτήρισε «ετσιθελική» επισημαίνοντας μάλιστα, ότι το ΧΑΚ χειρίστηκε τα λεπτά αυτά θέματα με καλύτερο τρόπο.

Στο τέλος της διάσκεψης η MFS έδωσε έγγραφα της Κεντρικής που καταγράφουν τις εξουσιοδοτήσεις που παραχωρήθηκαν από την εποπτική αρχή αλλά και τους περιορισμούς που έθεσε για την εξαγωγή συναλλάγματος για τις εξαγορές της Γαλαξίας και της Μεγάλα Καταστήματα ΑΕ (Virgin Megastores). Τα έγγραφα καταδεικνύουν επίσης τον επαναπατρισμό χρημάτων από τη Γαλαξίας και τη Virgin που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο λίρες.