You are here

Λαϊκή: Κέρδη μαμούθ το εξάμηνο

08/08/2006 16:58

• Ύψους £39,2 εκ. (+112%)

• Ρεκόρ επταετίας


Κέρδη μαμούθ ύψους £39,2 εκ. πέτυχε ο Όμιλος Λαϊκής το πρώτο εξάμηνο του 2006 πετυχαίνοντας παράλληλα νέο ρεκόρ επταετίας. Τα κέρδη, μάλιστα, ήταν αυξημένα κατά 112% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο όπου ήταν £18,5 εκ. Το κέρδος πριν από τις προβλέψεις αυξήθηκε κατά 52% και έφτασε τα £68,3εκ. Σχετικά με το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους αυξήθηκε κατά 111% και ανήλθε σε £38,2 εκ. σε σχέση με £18,1 εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2005. Τα αποτελέσματα της Λαϊκής ήταν πολύ κοντά στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών γραφείων CLR, Sharelink και Egnatia.

Πού οφείλεται η κερδοφορία

Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας Χρίστο Στυλιανίδη, η σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία που πέτυχε ο Όμιλος το πρώτο εξάμηνο του 2006 είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικά αυξημένης λειτουργικής απόδοσής του σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση των προβλέψεων. Επίσης, πέραν από το κέρδος για την περίοδο ο Όμιλος βελτίωσε επίσης την καθαρή του θέση στα αποθεματικά κατά £11,6 εκ. από επανεκτίμηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών του στοιχείων διαθέσιμων προς πώληση.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ακόμη ότι ο Όμιλος βελτίωσε την καθαρή του θέση στα αποθεματικά κατά £11,6 εκ. από επανεκτίμηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών του στοιχείων διαθέσιμων προς πώληση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αξία στους μετόχους για το πρώτο μισό του ανέρχεται στα £49,8 εκ. περίπου.

Έσοδα από εργασίες

Τα έσοδα από εργασίες αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο (αύξηση 19,8% στα καθαρά έσοδα από τόκους, 17,3% στις καθαρές προμήθειες, 16,6% στα έσοδα από εμπορία συναλλάγματος και 39,7% στα άλλα έσοδα) κυρίως λόγω της δυναμικής ανάπτυξης των εργασιών και των μεγεθών του Ομίλου. Τα κέρδη έφθασαν τα £146,5 εκ. σε σύγκριση με τα £119,9 εκ. που ήταν το πρώτο μισό του 2006.

Λειτουργικά έξοδα

Τα λειτουργικά έξοδα είχαν συγκρατημένη αύξηση ύψους 4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, αφενός λόγω των επιτυχών προσπαθειών για αύξηση της παραγωγικότητας και συνεχή έλεγχο των δαπανών λειτουργίας και αφετέρου λόγω του ότι δεν κρίθηκε αναγκαία οποιαδήποτε απομείωση υπεραξίας. Ανήλθαν στα £78,2 εκ. έναντι £74,8 εκ. το εξάμηνο του 2005.

Προβλέψεις

Οι προβλέψεις παρέμειναν σταθερές παρά τη σημαντική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Ομίλου. Η σταδιακή εξυγίανση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Ομίλου φαίνεται επίσης και από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ως ποσοστού του χαρτοφυλακίου από 11,3% στις 30.06.2005 σε 9,7% στις 30.06.2006.

Ασφαλιστικές εργασίες

Τεράστια αύξηση 205% στο κέρδος μετά τη φορολογία σημείωσαν οι ασφαλιστικές εργασίες του Ομίλου, φθάνοντας τα £4,8εκ. Οι παράγοντες που συντέλεσαν στην ιδιαίτερα ικανοποιητική αυτή αύξηση ήταν, μεταξύ άλλων, η βελτιωμένη απόδοση των επενδύσεων και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για επενδυτικού τύπου προϊόντα.

Κύριοι δείκτες απόδοσης

Η σημαντική βελτίωση στην κερδοφόρα πορεία του Ομίλου φαίνεται από την εξέλιξη των κύριων δεικτών απόδοσης. Ο Όμιλος πρόσφατα αναθεώρησε τους στόχους του για την τριετία μέχρι το 2008 και έθεσε στόχο για την απόδοση κεφαλαίων το 18% και για το δείκτη εξόδων προς έσοδα την μείωση στο 51%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα βρέθηκε στο 53,4%, σε σχέση με το 58,8% την περσινή περίοδο. Ακόμη, στο πρώτο μισό του έτους που διανύουμε, η απόδοση κεφαλαίων της τράπεζας βρέθηκε στο 17,6% σε σχέση με το 13,1% που ήταν πέρσι. Αναφορικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις προς χορηγήσεις από το 10,1% που ήταν το 2005 βρέθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2006 στο 9,7%.

Προοπτικές Ομίλου

Αναφερόμενος στις προοπτικές του Ομίλου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι με τα σημερινά χρηματοοικονομικά δεδομένα στην Κύπρο και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, αλλά και τις ενδείξεις που αντλούνται από τη μέχρι τώρα πορεία των κερδών, εκτιμάται ότι η κερδοφορία της τράπεζας για το υπόλοιπο του 2006 θα συνεχίσει την ιδιαίτερα ανοδική της πορεία.

Από την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος του Ομίλου Λαϊκής Νεοκλής Λυσάνδρου, που αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Κίκη Λαζαρίδη, έδωσε το θετικό στίγμα των αποτελεσμάτων, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των τελευταίων χρόνων και τη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Διασφάλιση συμφερόντων των μετόχων

«Έχουμε αναλάβει με νέα δύναμη, θέληση, πίστη και βεβαιότητα ότι μπορούμε να δώσουμε, και θα δώσουμε, συνέχεια και νέα ώθηση στη δυναμική ανάπτυξη και πρόοδο του Ομίλου. Σας διαβεβαιώνω ότι η προσοχή μας εστιάζεται πρώτα και πάνω από όλα στη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων του Ομίλου, μεγάλων και μικρών, των χιλιάδων πελατών του, αλλά και του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού μας που αποτελούσε πάντα και αποτελεί την κινητήρια δύναμη αυτής της ανάπτυξης», κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ