You are here

Λαϊκή: Μικρή αύξηση κερδών το εξάμηνο

26/08/2003 16:12
Μικρή αύξηση 4.4% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της Λαϊκής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2003 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Οι αυξημένες χρεώσεις αντιστάθμισαν, κάπως, τη μεγάλη αύξηση που παρουσίασαν οι επισφάλειες και οι μισθοί με αποτέλεσμα τα κέρδη εξαμήνου να ανέλθουν στα £6,5 εκ. το πρώτο εξάμηνο, έναντι £6,2 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εξαιρουμένης δε, και της ζημιάς που αναλογεί στη μειοψηφία των μετόχων, η αύξηση των κερδών μετά φόρων ανέρχεται στο 21%. Τα προ φόρων κέρδη δε παρουσιάζουν μείωση 24%, η οποία αντισταθμίστηκε όμως από τη μειωμένη φορολογία που θα πληρώσει η Τράπεζα λόγω χαμηλότερων συντελεστών που ισχύουν για το έτος 2003 (2003: £2,8 εκ. – 2002: £6,6 εκ.).

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ανοδική πορεία του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου της Τράπεζας, που αυξήθηκε από 2.75% το Δεκέμβριο του 2002 στο 2.8% τον Ιούνιο του 2003. Η επίδραση της αύξησης των περιθωρίων αντανακλάται στα λειτουργικά έσοδα του Ομίλου που είχαν άνοδο 7.4%, φθάνοντας τα £94,2 εκ. (2002: £87,7 εκ.). Τα έσοδα από τους καθαρούς τόκους έφθασαν τα £62,8 εκ. (2002: £56,7 εκ.) παρά την εφαρμογή των αυστηρότερων κριτηρίων της Κεντρικής για αναγνώριση τόκων. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Κεντρικής, τόκοι εισπρακτέοι, τόκοι χορηγήσεων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των εννέα μηνών δεν αναγνωρίζονται ως εισόδημα στο Λογαριασμό Αποτελεσμάτων.

Η αύξηση των εισοδημάτων του Ομίλου, που επήλθε σε μια από τις πιο δύσκολες οικονομικές περιόδους, αντισταθμίστηκε από τη μεγάλη αύξηση 102.3% που παρουσίασαν οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, από £10,9 εκ. σε £22,1 εκ. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι αυξημένες προβλέψεις αντανακλούν την αβεβαιότητα που υπάρχει για τις επιπτώσεις της μειωμένης τουριστικής κίνησης στην οικονομία του τόπου και τις ασθενείς ενδείξεις για ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

Την ικανοποιητική αύξηση των λειτουργικών εσόδων αντιστάθμισε επίσης η μεγάλη αύξηση 12.1% που παρουσιάστηκε στα έξοδα προσωπικού. Το μισθολόγιο της Λαϊκής αυξήθηκε από £35,1 εκ. σε £39,5 εκ., κυρίως λόγω των αυξήσεων που προέκυψαν μετά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Αξιοσημείωτο είναι το ότι η αύξηση του μισθολογίου στην Κύπρο ανήλθε στο 14.2%.

Προοπτικές

Για ολόκληρο το έτος η Τράπεζα εκτιμά ότι θα προκύψει αυξημένη λειτουργική κερδοφορία αποφεύγοντας όμως να κάνει προβλέψεις επί του συνόλου των αποτελεσμάτων. Για τα προσεχή χρόνια ο Όμιλος Λαϊκής εκτιμά ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην Κυπριακή οικονομία και στον τραπεζικό τομέα.