You are here

Λεμεσός: Λυγίζουν από το «έμμεσο λουκέτο» τα κέντρα εστίασης

21/10/2020 06:31

Μείωση μέχρι και 75% του κύκλου εργασιών τους καταγράφουν τα κέντρα εστίασης που παρέμειναν ανοικτά στη Λεμεσό με τους εκπρόσωπους τους να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους επέβαλε έμμεσο λουκέτο.

Μικρή ανάσα παίρνουν οι επιχειρήσεις από τη βρετανική αγορά στη διπλανή πόλη, την Πάφο, όπως δηλώνουν παράγοντες της περιοχής, ενώ στην αντίπερα όχθη η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου στέλνει σήμα κινδύνου.

Στηριζόμαστε στο Champions League

Το μέλος του συνδέσμου κέντρων αναψυχής Λεμεσού, Κύπρος Κυπριανού, σε δηλώσεις στη StockWatch επέκρινε την κυβέρνηση ότι με το μέτρο που επέβαλε να κλείνουν τα κέντρα στις 10:30, τους έκλεισε με πλάγιο τρόπο διότι κατ’ αρχήν αρχίζουν σχετικά αργά για να κλείνουν από τις 10 και δεύτερο κανένας δεν πάει κάπου υπό την πίεση του χρόνου.

«Έχουν επηρεαστεί γύρω στις 1200 επιχειρήσεις διότι κάποιες αποφάσισαν να κλείσουν εντελώς. Ένας άλλος μεγάλος αριθμός ανοίγει από το απόγευμα και μετά, άρα μέχρι να ανοίξει θα πρέπει να κλείσει σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή που μεταδίδουμε τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και το Champions League (ξεκινά στις 10 μμ).  Μας κλείνουν δυστυχώς. Το δικό μου το μαγαζί δουλεύει κατ’ εξοχήν με το ποδόσφαιρο όταν παίζει ο Απόλλωνας.  Θα πρέπει να κάνει κάποιος κράτηση 2-3 ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με τα μέτρα θα πρέπει να έχουμε 150 έξω και 50 στους εσωτερικούς χώρους.  Χθες είχαμε μόνο 30 άτομα διότι ο κόσμος κάθε φορά που επιβάλλονται νέα μέτρα τρομοκρατείται».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο τομέας εστίασης αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία παγκύπρια η οποία εργοδοτεί τον περισσότερο κόσμο ενώ είναι και σημαντική η οικονομική συμβολή της προς τα κρατικά ταμεία.

Ο κ. Κυπριανού διαβλέπει και σκοπιμότητες για την επιβολή των επιπρόσθετων μέτρων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο επειδή μέχρι τέλος Οκτωβρίου είναι δεσμευμένοι να μην βγάλουν το προσωπικό στο ανεργιακό και διευκρίνισε ότι «δώσαμε άδεια στους υπάλληλους και θα μας χρωστούν ημέρες διότι έχουν πάρει ήδη την άδεια τους, τους προηγούμενους μήνες».

Εμείς κλείνουμε κάποιοι άλλοι όμως διασκεδάζουν

«Μας διέλυσαν τα επιπρόσθετα μέτρα που προνοούν να κλείνουμε στις 10:30 το βράδυ δήλωσε το μέλος επίσης του ΠΑΣΙΚΑ Μιχαλάκης Πεγιάζης, ο οποίος διατηρεί δύο εστιατόρια στη Λεμεσό και λόγω των επιπρόσθετων μέτρων τα έκλεισε.

«Την ώρα που εμείς εξαναγκαζόμαστε στις 10:30 το βράδυ να πάμε στα σπίτια μας οι νεαροί διασκεδάζουν και περνούν τις ώρες τους σε διάφορα στέκια που συγκεντρώνονται στις γειτονιές στο λιμάνι και σε άλλους χώρους».

Ανέφερε ότι «εκεί που πήγαμε να αναπνεύσουμε λίγο με τα 150 άτομα που μας επέτρεψαν στους εξωτερικούς χώρους, ήρθαν τα νέα μέτρα και μας διέλυσαν. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος μου να σας πω ότι η χωρητικότητα στο μαγαζί μου είναι γύρω στα 780 τ.μ.».

Ο Γ.Γ. του συνδέσμου Φάνος Λεβέντης, διευκρίνισε ότι τα επιπρόσθετα μέτρα επηρέασαν αρνητικά περισσότερο τα κέντρα αναψυχής που λειτουργούν από το απόγευμα και μετά διότι ενώ υπάρχουν διευρυμένα ωράρια και λειτουργούν μέχρι αργά και τα malls και οι υπεραγορές, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες 10 η ώρα το βράδυ να αρχίσουν να τα μαζεύουν για να κλείσουν.

Πρόσθεσε ότι εκτός από τους ξένους που πηγαίνουν νωρίς στα εστιατόρια, οι κύπριοι πάνε μετά τις 8 το βράδυ.

«Τα νέα μέτρα μόνο ζημιά και αναστάτωση προκάλεσαν στις επιχειρήσεις εστίασης. Ειδικότερα σε αυτές που λειτουργούν βράδυ το πρόβλημα είναι τεράστιο», υπέδειξε.

Σημείωσε πως το εν λόγω πρόβλημα έρχεται να προστεθεί σε ήδη υφιστάμενα προβλήματα.

«Δυστυχώς το υπουργείο υγείας και οι επιδημιολόγοι θεώρησαν ότι δεν είναι απαραίτητο ή αναγκαίο να μας ακούσουν για να καταθέσουμε κι εμείς τις απόψεις μας, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να πάρουν πιο σωστές αποφάσεις ώστε να αποφύγουν τις κινήσεις πανικού που οδηγούν σε ένα κυκεώνα προβλημάτων», υπογράμμισε ο κ. Λεβέντης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

Με δεδομένο ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου στηρίζεται αποκλειστικά από τον τουρισμό η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μπορεί να χαρακτηρισθεί τραγική, ανέφερε ο εκπρόσωπος των επιχειρήσεων εστίασης Πάμπος Αλεξάνδρου.

«Δυστυχώς στην περιοχή μας δουλεύουν μόνο τα μαγαζιά κατά μήκος της παραλίας και αυτά μόνο Παρασκευή και Σάββατο.  Τις υπόλοιπες ημέρες είναι τα πάντα κλειστά ενώ τα ενοίκια και τα έξοδα τρέχουν, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Ίσως αρκετές επιχειρήσεις να μην αντέξουν μέχρι τη νέα σεζόν», επεσήμανε.

Παρά τις εκκλήσεις μας, σημείωσε, να στηρίξει η κυβέρνηση την περιοχή, μέχρι στιγμής βρισκόμαστε στο έλεος της κρίσης.

Ανάσα από τους βρετανούς στην Πάφο

Ελαφρώς καλύτερα τα δεδομένα στην Πάφο δήλωσε ο εκπρόσωπος των εν λόγω υποστατικών Φίλιππός Γενεθλίου, επισημαίνοντας ότι «λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων οι κύπριοι έχουν μαζευτεί στα σπίτια τους, διότι φοβήθηκαν.  Όμως τη διαφορά σε σχέση με τις άλλες επαρχίες την κάνουν οι βρετανοί στην Πάφο».

Πρόσθεσε ότι «τα καταστήματα στην τουριστική περιοχή δουλεύουν με τους βρετανούς γι’ αυτό εάν υποβαθμιστεί η Βρετανία στην Γ’ κατηγορία τότε θα κλείσουμε όλοι μας».

Στην Πάφο σύμφωνα με τον κ. Γενεθλίου λειτουργούν ακόμη όλα υποστατικά εστίασης διότι αρκετοί κύπριοι επισκέπτονται ακόμη την Πάφο στο πλαίσιο του σχεδίου του υφυπουργείου τουρισμού για στήριξη του εγχώριου τουρισμού.

Της Ηρώς Ευθυμίου