You are here

Λένε όχι στην ιδιωτικοποίηση Cyta

10/12/2018 15:24

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ «καλεί τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις σε συνεργασία και με τους εργαζόμενους να παραμείνουν ενωμένοι ώστε να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν μαζί με τους πολίτες τον αγώνα τους για να αποτρέψουν και αυτή τη φορά το ξεπούλημα της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta), διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της».
 
Με ανακοίνωσή της η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ «καλεί επίσης την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική και να αξιοποιήσει τις πολλές εισηγήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του ημικρατικού αυτού οργανισμού, διαφορετικά η αντίδραση και ο αγώνας θα είναι η μόνη επιλογή».
 
Προσθέτει ότι «η Κυβέρνηση, συνεχίζοντας τη δογματική προσήλωση στη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία, επανήλθε μέσω των προϋπολογισμών του 2019 με σκοπό να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της με την ιδιωτικοποίηση της Cyta, του Κρατικού Λαχείου κ.λπ., να συνεχίσει δηλαδή το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου παραχωρώντας τα κέρδη στο ιδιωτικό κεφάλαιο».
 
Όπως αναφέρει η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ «από το 2000 ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου,  χαρακτήριζε τη Cyta σαν αθλητή που έτρεχε με βάρη και πρόβλεπε τη σύντομη κατάρρευση της και από τότε το δημόσιο εισέπραξε περίπου €1.5 δισεκατομμύρια από τους ημικρατικούς οργανισμούς, με τη Cyta συνεχίζει να είναι κερδοφόρα παρόλες τις προσπάθειες για υπόσκαψή της».
 
Επίσης, «με πρόφαση τις πρόνοιες του Μνημονίου, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ μας είπαν ότι θα έπρεπε να εισπραχθούν €4 δισεκατομμύρια από τις ιδιωτικοποιήσεις».
 
«Όταν έγιναν εισηγήσεις για την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων είσπραξης τους ο Υπουργός Οικονομικών  μας είπε ότι δεν είναι θέμα εισπρακτικό αλλά φιλοσοφίας και κατέθεσε το περιβόητο Νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Cyta που μεταξύ άλλων προέβλεπε τη μεταφορά όλων των εργαζομένων στο δημόσιο» αναφέρει περαιτέρω η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ.
 
Προσθέτει ότι «οι εργαζόμενοι, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις αντέδρασαν μέχρις ότου καταργήθηκε ο Φορέας Αποκρατικοποιήσεων και καταψηφίστηκαν τα σχετικά κονδύλια που αφορούσαν μελέτες και άλλα».
 
Ακολούθως, καταλήγει η ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, «κατάφεραν να ιδιωτικοποιήσουν τις εμπορικές δραστηριότητες του Λιμανιού Λεμεσού και βιώνουμε σήμερα τα αποτελέσματα της που είναι η απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για το Δημόσιο με μεγάλη μείωση των εργασιών αλλά και αύξηση των τελών».