You are here

LI - CLR: Καταρτίστηκε το πλαίσιο συμφωνίας

17/09/2007 11:15
Ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών Λαϊκής Επενδυτικής και CLR Capital, με στόχο τη δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού ομίλου στην Κύπρο που θα ξεπερνά σε κεφαλαιοποίηση τα €160 εκ. Όπως έγραψε στη χθεσινή της έκδοση η εφημερίδα Φιλελεύθερος, οι διοικήσεις των δύο οργανισμών συμφώνησαν επί της μεταξύ τους συνεργασίας και τη δουλειά ανέλαβαν οι νομικοί σύμβουλοι των δύο εταιρειών.

Μέσα στο επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να κοινοποιηθεί η συγχώνευση της CLR Capital με τη Λαϊκή Επενδυτική και η δημιουργία της Marfin CLR με τη προσχώρηση και της Egnatia Finance. Σύμφωνα με το Φιλελεύθερο, η συγχώνευση θα γίνει μέσω της ανταλλαγής μετοχών. Από πλευρά της CLR, αναφέρεται ότι το προσωπικό της είναι κατοχυρωμένο. Εκπρόσωπος της Marfin δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

Μετοχικό κεφάλαιο

Η CLR και η Λαϊκή Επενδυτική κατέχουν η κάθε μία, στο παρόν στάδιο, το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της άλλης. Τα προηγούμενα χρόνια οι σχέσεις των δύο εταιρειών είχαν διαταραχθεί και η ομαλοποίηση ήλθε τον Απρίλιο, όταν ανακοινώθηκε η μεταξύ τους συμφωνία για το διακανονισμό των υποχρεώσεων και των απαιτήσεων και ανταπαιτήσεων μεταξύ των δυο πλευρών.

Η επικείμενη συγχώνευση της Λαϊκής Επενδυτικής με τη CLR αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το χρηματιστηριακό χάρτη, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των συναλλαγών του ΧΑΚ θα γίνεται από ΕΠΕΥ, οι οποίες είναι θυγατρικές της Marfin Popular. Στην MPB, ως γνωστό, ανήκουν τόσο η Egnatia Financial Services, αλλά και η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, η οποία είναι μέλος εξ’ αποστάσεως. Συνολικά, το πρώτο επτάμηνο του 2007, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΧΑΚ, η Λαϊκή Επενδυτική είχε μερίδιο αγοράς 10,17%, η Egnatia 8,17% και η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος 3,33%. Όσον αφορά τη CLR, είχε το 14,23% της συνολικής πίττας των €4,43 δισ. Αυτό δείχνει ότι σε περίπτωση θετικής κατάληξης του deal LI – CLR, ο Όμιλος MPB θα ελέγχει ποσοστό πέραν του 35% στις χρηματιστηριακές συναλλαγές του ΧΑΚ.

Γ.Χ.