You are here

Λιγότερη γραφειοκρατία το 2007

15/09/2005 20:01
Τις απόψεις και τις εισηγήσεις του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου ζητά η κυνέρνηση προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα στην απλοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για δημιουργία ένός απλοποιημένου και λιγότερο γραφειοκρατικού ρυθμιστικού πλαίσιου. Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου Γίωργος Λιλλήκας σε ομιλία του σε ανοικτή συζήτηση που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας με θέμα «απλοποίηση της νομοθεσίας και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος».

Ο ΥΠΕΜΠ αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο επισημαίνοντας ότι «θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, θα μειώσει το κόστος για το κράτος και το κόστος συμμόρφωσης από μέρους των επιχειρήσεων, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αγορά, θα βελτιώσει τις σχέσεις καταναλωτών-εμπορευόμενων και θα ενθαρύνει ξένους επενδυτές να αναπτύξουν οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο».

Προς επιτέλεση του στόχου αυτού, είπε ο Υπουργός, θα πρέπει να ελεγχθεί η υφιστάμενη νομοθεσία, με στόχο την κατάργηση της όποιας αναχρονιστικής και μη εφαρμόσιμης νομοθεσίας, να απλοποιηθεί και να γίνει ενοποίηση σχετικών νομοθεσιών και ενσωμάτωση όλων των τροποποιήσεων σε ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι θα πρέπει επίσης να εξετασθεί η ανάγκη θέσπισης νέων νομοθεσιών και να καταβληθεί συγκεκριμένη προσπάθεια για ευκολότερη πρόσβαση στη νομοθεσία (διαδίκτυο) καθώς και για συστηματική διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους κατά την ετοιμασία των νομοθεσιών αυτών και ενίσχυση του θεσμού του ''one stop shop''.

«Ο ρόλος του κράτους είναι ρυθμιστικός και το κράτος οφείλει να καθορίζει πρότυπα, επίπεδα προστασίας του πολίτη και του περιβάλλοντος και να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος στην Κύπρο και αυτόν το ρόλο δεν θα τον εγκαταλείψει το κράτος» σημείωσε.

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τους παρευρεθέντες στη σημερινή συζήτηση (εκπροσώπους επιμελητηρίων, συνδέσμων και οργανώσεων επιχειρηματιών και καταναλωτών, αλλά και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, το Γενικό Διευθυντή της Βουλής Κωστάκη Χριστοφόρου, εκπροσώπους της Νομικής Υπηρεσίας και ιδιώτες επιχειρηματίες) να ανταλλάξουν απόψεις με στόχο την απλοποίηση της νομοθεσίας και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα αντίστοιχης ανοικτής συζήτησης για την απλοποίηση της νομοθεσίας, η οποία είχε γίνει στο Υπουργείο Οικονομικών σε επίπεδο γενικών διευθυντών του δημόσιου τομέα, ο διευθυντής οικονομικών μελετών του ΥΠΟΙΚ Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε ότι για την επιτέλεση των στόχων αυτών απαιτείται η συγκρότηση ομάδας δράσης και η ενεργός συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Απαιτείται επίσης η δημιουργία εξειδικευμένης υπηρεσίας σε επιτελικό επίπεδο για προγραμματισμό και στρατηγική, καθώς και υπηρεσία επίσης για απλοποίηση των νομοθεσιών και για ανάλυση του οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού κόστους και σύσταση ειδικής υπηρεσίας πληροφόρησης» είπε ο κ. Χαραλάμπους. «Χώρες όπως η Βρετανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να βοηθήσουν την Κύπρο, χρησιμοποιώντας τις δικές τους αντίστοιχες επιτυχημένες εμπειρίες» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα επίτευξης των στόχων αυτών για απλοποίηση της νομοθεσίας, μεταρρύθμιση και βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου στην Κύπρο, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «εντός του 2005 μπορεί να γίνει η μελέτη και η απαιτούμενη ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων, το 2006 να δημιουργηθεί το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, να εφαρμοσθεί κατά το 2007 και το 2008 να αξιολογηθεί».

Ο κ. Λιλλήκας τέλος κάλεσε τους παρευρεθέντες στη σημερινή συνάντηση να καταθέσουν αργότερα και γραπτώς τις εισηγήσεις, προτάσεις και διαπιστώσεις τους.

Σ.Ι.