You are here

Lordos: Απεξάρτηση από Αγγλία, Ρωσία

22/06/2015 11:32
Την απεξάρτηση του τουρισμού από την αγγλική και ρωσική αγορά ζητά ο πρόεδρος της Lordos Hotels Τάκης Κυριακίδης.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ανέφερε ότι οι κίνδυνοι από την υπερεξάρτηση του κυπριακού τουρισμού παραδοσιακά από την αγγλική αγορά και τα τελευταία χρόνια και από τη ρωσική αγορά είναι πολύ μεγάλοι, όπως διαπιστώνεται πλέον από όλους.

«Απαιτείται ορθολογιστική μακροπρόθεσμη πολιτική από τους εμπλεκόμενους φορείς για μείωση της εξάρτησης. Με την ανάπτυξη, παραδοσιακών ευρωπαϊκών αγορών, αγορών της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόλπου και γιατί όχι μεγάλων μακρινών αγορών όπως η Κίνα και η Ινδία, που τώρα και μερικά χρόνια διαδραματίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στο τουριστικό ρεύμα των χωρών του γεωγραφικού μας περίγυρου», τόνισε.

Όπως επεσήμανε, ο τουρισμός, βοήθησε και βοηθά να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης και της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερα ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της.

«Ο τουρισμός ήταν και παραμένει η ατμομηχανή της οικονομίας μας και πρέπει να τον διαφυλάξουμε και να τον ενισχύουμε συνεχώς. Η Κύπρος στον τομέα του τουρισμού διαθέτει ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να αναδεικνύεται συνεχώς και να αξιοποιείται σωστά και συστηματικά. Ο κυπριακός τουρισμός είναι η κυπριακή βιομηχανία που μπορεί να ωφελήσει όλους μας αλλά και που εξαρτάται από τις πράξεις και παραλείψεις όλων μας και όχι μόνο των εμπλεκομένων φορέων. Το τουριστικό μας προϊόν πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του συγκροτήματος της LHH χαιρέτισε την απόφαση για δημιουργία καζίνου υψηλών προδιαγραφών και πολλαπλών χρήσεων, την επιτυχή ολοκλήρωση και λειτουργία της μαρίνας της Λεμεσού και την αναμενόμενη έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία της μαρίνας της Αγίας Νάπας.

«Δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων για τη δημιουργία μαρίνων στην Λάρνακα, στον Πρωταρά και την Πάφο», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι τα προβλήματα της υπερεξαρτησης μας από τον τουρισμό του ήλιου και της θάλασσας και της εποχικότητας, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, μεταξύ άλλων, με την περαιτέρω επιτυχή ανάπτυξη των νέων μορφών τουρισμού όπως, ο συνεδριακός, ο ποδοσφαιρικός και γενικά ο αθλητικός, ο εκκλησιαστικός, ο ιατρικός, ο τουρισμός ειδικών ενδιαφερόντων και ο αγροτουρισμός.

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε, απαιτείται μελέτη και στρατηγική για την εξεύρεση και ανάπτυξη αγορών που να μπορούν να προσφέρουν την αναγκαία τουριστική ζήτηση για την αεροπορική σύνδεση τους με την Κύπρο τη συγκεκριμένη περίοδο, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη οποιασδήποτε αγοράς.

Το 2014 τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στις €631,4 χιλ. έναντι ζημιών €935,3 χιλ. το 2013.

Ο δανεισμός του συγκροτήματος, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία των τελευταίων 10 χρόνων, μειώθηκε το 2014 κατά €720 χιλ. σε €5,15 εκ. από €5,87 εκ. που ήταν το 2013 και €20 περίπου εκ. που ήταν το 2005.

Για το 2015 η εταιρεία στοχεύει στην επίτευξη των κερδών του 2014.

Γ.Χ.