You are here

Λουκέτο 30 καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο Λάρνακας

24/09/2020 06:55

Σε μαρασμό οδηγείται ο πιο εμπορικός πυρήνας της Λάρνακας, καθώς πέραν των 30 καταστημάτων έβαλαν λουκέτο τον τελευταίο χρόνο, στην οδό και την πλατεία Ερμού και παρόδους.

Η πανδημική κρίση διόγκωσε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο εμπορικός πυρήνας της πόλης από την καθυστέρηση στην υλοποίηση των οδικών έργων και την έλλειψη υποδομών.

Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων, ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώθηκε πέραν του 50%, όπως δηλώνουν οι ίδιοι καταστηματάρχες στη StockWatch, καταθέτοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους από τη λειτουργία σε μερικούς μήνες του Metropolis Mall. 

Ο επιχειρηματίας Μενέλαος Μενελάου, ιδιοκτήτης καταστήματος υπόδησης επί της Ερμού, είπε ότι «η ανύπαρκτη τουριστική κίνηση στην πόλη μας και η έλλειψη ρευστότητας στα κυπριακά νοικοκυριά έριξαν τον τζίρο κάτω από το 50% ενώ στα ήδη υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σύντομα θα προστεθεί και η λειτουργία του mall το οποίο όπως έγινε και στις άλλες πόλεις θα διογκώσει τα οικονομικά προβλήματα μας, διότι θα τραβήξει τη μερίδα του λέοντος των πελατών».

Διευκρίνισε ότι «μεγάλο κομμάτι του κύκλου εργασιών μας στηριζότανε στους γάμους, στις βαφτίσεις και άλλες γιορτές.  Άρα ενόσω συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα το μέλλον μας θα είναι αβέβαιο», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Μενελάου τα εξωραϊστικά έργα που έκανε ο δήμος περιορίστηκαν στην πλατεία Ερμού ενώ κατά μήκος του δρόμου υπάρχει επιτακτική ανάγκη για πεζοδρόμια, κατάλληλο φωτισμό και χώρων στάθμευσης που να διευκολύνουν τους επισκέπτες.

Ο Στέλιος Φαντούσης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με γυναικεία είδη στην οδό Ερμού, σχολίασε με μια κυπριακή παροιμία τα καταστήματα που υποχρεώθηκαν να βάλουν λουκέτο.

«Γιορτή του γείτονα μας παραμονή δική μας» είπε και εξέφρασε την άποψη ότι «όλοι οι καταστηματάρχες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα ενόψει της λειτουργίας του mall», δεδομένου όπως επεσήμανε των προβλημάτων που ήδη αντιμετωπίζουν.

Στα ψηλά ενοίκια αναφέρθηκε ο Κέκκος Ιωαννίδης, ο οποίος διατηρεί από το 1979 χρυσοχοείο στην περιοχή.

Ο ίδιος όπως είπε πληρώνει €400 ενοίκιο το μήνα επειδή είναι μικρό το κατάστημα όμως τα περισσότερα καταστήματα στην περιοχή πληρώνουν από €800 έως και €2.000 ενοίκιο το μήνα.

«Τα έξοδα και οι φόροι τρέχουν, τα έσοδα όμως είναι πενιχρά»,σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της Ερμού, Άκης Σταύρου, επέκρινε την κυβέρνηση διότι όπως είπε «όταν συμπεριέλαβε την Κυριακή στις εργάσιμες ημέρες μετέτρεψε ολόκληρη την Κύπρο σε τουριστική.  Σήμερα που αντιμετωπίζουμε σωρεία προβλημάτων η κυβέρνηση μας διαχωρίζει και στηρίζει μόνο τις επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με τον τουρισμό».

Πρόσθεσε ότι «ως καταστηματάρχες λιανικού εμπορίου χάσαμε το μισό κύκλο εργασιών μας εξαιτίας του ανύπαρκτου τουρισμού και λόγω της απώλειας πολλών έμμεσων πωλήσεων από όσους εργοδοτούνται στην τουριστική βιομηχανίακαι οι οποίοι ζουν με τα επιδόματα».

Αναφερόμενος στα οδικά έργα είπε ότι «ενώ μας είχαν ανακοινώσει ότι θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες το κάθε κομμάτι του έργου, τελικά ολοκληρώθηκαν σε έντεκα μήνες δημιουργώντας μας τεράστια οικονομικά προβλήματα, γιατί χάσαμε και πέρσι πωλήσεις, με επιστέγασμα τα προβλήματα που μας έφερε ο κορωνοϊός».

Ειδικότερα σχολιάζοντας τη λειτουργία του Metropolis Mall, υπενθύμισε ότι αντέδρασαν έντονα στην ανέγερση του εντούτοις αδειοδοτήθηκε και σύντομα θα λειτουργήσει, τονίζοντας ότι «από τη στιγμή που δεν θα αυξηθεί το αγοραστικό κοινό σίγουρα θα μας επηρεάσει σε ποιο μεγάλο βαθμό και εάν θα αντέξουμε θα φανεί σύντομα».

Χαρακτήρισε επίσης ως τεράστιο πρόβλημα τα ψηλά ενοίκια και επέκρινε και πάλι την κυβέρνηση η οποία επικαλούμενη το Σύνταγμα περιορίστηκε να δηλώσει ότι η όποια ρύθμιση των ενοικίων προσκρούει στο Σύνταγμα και άφησε το πρόβλημα να ταλανίζει τις μικρές επιχειρήσεις.

Προβληματίζει και τον δήμαρχο το Mall

Πάντως ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ΜΜΕ τη Δευτέρα, παραδέχθηκε ότι επικρατεί μια γενική ανησυχία εξαιτίας της λειτουργίας του mall.

«Σίγουρα μας ανησυχεί και μας προβληματίζει.  Γι’ αυτό δώσαμε σχεδόν €20 εκ. για αναβάθμιση και τόνωση της αγοράς στο εμπορικό κέντρο».

Ο κ. Βύρας ανέφερε επίσης ότι ο δήμος προέβη σε φορολογικές εκπτώσεις σε όσες επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από την κατασκευή των έργων.

Της Ηρώς Ευθυμίου