You are here

Λύνει τη σιωπή της η Universal (2)

04/11/2004 22:36
Η Universal Life έλυσε τελικά τη σιωπή της. Τα σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο ανάγκασαν την εταιρεία να εκδώσει αργά το βράδυ ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει πως οι χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις που παρείχε η θυγατρική της, Universal Bank, δεν παραχωρήθηκαν προσωπικά στον παραιτηθέντα σύμβουλο της USB, Παύλο Φωτιάδη αλλά σε συνδεδεμένη με αυτόν εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα παραχώρησε όριο παρατραβήγματος το 2000 στην Spidertrade Finance, θυγατρική της Spidertrade.com Ltd, «με σκοπό την παραχώρηση επενδυτικών λογαριασμών σε πελάτες της μητρικής της εταιρείας». Ο κ. Φωτιάδης είναι μέτοχος στην Spidernet, μητρική της Spidertrade, και διοικητικός σύμβουλος των εταιρειών αυτών. Ο Όμιλος Universal κατείχε τότε το 25% της Spidertrade.com και αργότερα το 38%. Σύμφωνα με την Universal, ο κ. Φωτιάδης δεν διατηρούσε κανένα προσωπικό investor account με την Spidertrade.

Πρόβλεψη £2,9 εκ.

Αφορμή για το σάλο που δημιουργήθηκε προκάλεσε το κοινό αίτημα των δύο τραπεζών να γίνουν αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης. Η αξίωση των τραπεζών προήλθε μετά από ανησυχητική πληροφόρηση που έλαβαν από την Κεντρική Τράπεζα για χρηματοπιστωτική διευκόλυνση που παραχωρήθηκε στο εν λόγω πρόσωπο χωρίς να υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και για το οποίο έγινε πρόβλεψη της τάξεως των £2,9 εκ. Το ύψος της διευκόλυνσης υπερβαίνει το όριο του 5% της κεφαλαιουχικής βάσης της τράπεζας που είναι το ανώτατο όριο που προβλέπεται σε πρόσφατη εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας.

Χαμηλώνουν οι τόνοι

Πάντως στη σημερινή ανακοίνωση η Universal Life δεν αναφέρει λέξη για το αίτημα των τραπεζών για διοικητικές αλλαγές, παρά τις σαφείς αιχμές που αφήνουν κατά του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου. Οι δύο τράπεζες φαίνεται, παράλληλα, να χαμηλώνουν τους τόνους μετά το ντόρο που δημιουργήθηκε. Τραπεζικοί κύκλοι δεν κατάφεραν, μάλιστα, να αποκρύψουν την ενόχλησή τους από τις διαστάσεις που έχει δοθεί από τα ΜΜΕ στο όλο ζήτημα και για τούτο αποφεύγουν να προβούν σε οποιεσδήποτε περαιτέρω δηλώσεις. «Δεν θα μετατρέψουμε το ζήτημα σε υπόθεση λαϊκών δικαστηρίων», ανέφερε ενδεικτικά ανώτατη τραπεζική πηγή.

Ταχεία έξοδος

Οι δύο τράπεζες επιδιώκουν πλέον την τάχιστη κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τον ασφαλιστικό κολοσσό Eureko για την πώληση των μεριδίων τους στο κεφάλαιο της Universal Life. Αυτή φαίνεται να προβάλλει ως η καλύτερη διέξοδος από τη διοικητική κατάσταση που επικρατεί στην Universal Life. Μάλιστα, λόγω των επικείμενων εξελίξεων με τη Eureko, ενδέχεται να μη χρειαστεί να πραγματοποιηθεί το αίτημα της Λαϊκής Τράπεζας για σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Universal Life.

Προκαταρκτική συμφωνία σε δύο βδομάδες;

Όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πηγές, οι δύο μεγάλες τράπεζες προσβλέπουν στην επίτευξη «προκαταρκτικής, όχι τελικής» συμφωνίας με τον ολλανδικό κολοσσό «στις επόμενες δύο εβδομάδες», γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο στην απεμπλοκή τους, απαλλάσσοντάς τις ταυτόχρονα από προβληματισμούς για τον τρόπο διαχείρισης τόσο της μητρικής ασφαλιστικής όπως και της θυγατρικής της εταιρείας. Η ίδια η Eureko διαμηνύει πάντως πως οι διαπραγματεύσεις είναι σε πολύ αρχικά στάδια και πως ο «δρόμος είναι μακρύς» .

Α.Ε. και Σ.Ο.