You are here

Malls: Έξι μέτρα για να λειτουργήσουν

14/12/2020 10:48

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν τα πέντε εμπορικά κέντρα για την απόφαση να κλείσουν λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Με κοινή τους ανακοίνωση που καταχώρησαν στον Τύπο, εκφράζουν την έντονη απογοήτευση τους και τον προβληματισμό τους για την απόφαση αναστολής της λειτουργίας των πέντε εμπορικών κέντρων.

«Θεωρούμε ότι απόφαση αυτή στοχοποιεί αδίκως τα εμπορικά κέντρα και εξωθεί στην εξαθλίωση 600 επιχειρήσεις και περισσότερους από 12.000 εργαζομένους ενώ παράλληλα επιβαρύνει ουσιαστικά την τρέχουσα υγειονομική εικόνα της Κύπρου», αναφέρουν.

Από υγειονομικής πλευράς, επισημαίνουν, η αναστολή της λειτουργίας όλων των εμπορικών κέντρων ωθεί τους καταναλωτές να ψωνίσουν μόνο από συγκεκριμένα καταστήματα και πολυκαταστήματα εκτός των εμπορικών κέντρων, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιες ουρές και γενικότερα συνωστισμό στους χώρους αυτούς. Αντίθετα, τονίζουν, η προσφορά περισσότερων εναλλακτικών επιλογών για αγορές θα αποσυμφορήσει τις συναθροίσεις, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των καταναλωτών.

Τονίζεται ότι τα εμπορικά κέντρα, τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα με φρούρηση στις εισόδους για καταμέτρηση των αριθμών των επισκεπτών, θερμομέτρηση, διασφάλιση της χρήσης μάσκας και υπενθύμιση για τήρηση των αποστάσεων ενώ η πλειονότητα των καταστημάτων έχει ορίσει υπεύθυνα άτομα στις εισόδους για τήρηση της τάξης, των αποστάσεων και όλων των πρωτοκόλλων.

Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, αφού αναμένεται να οδηγηθούν ακόμα και σε πτώχευση εκατοντάδες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που στεγάζονται στα εμπορικά κέντρα.

Επιπρόσθετα, πέραν των 2 χιλ. εργαζομένων θα κάνουν Χριστούγεννα με 60% των απολαβών τους, κάτι που θα επηρεάσει τις οικογένειες τους αλλά και την κοινωνία.

Τα εμπορικά κέντρα ζητούν όπως αναθεωρηθεί η απόφαση αναστολής της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων ενώ εισηγούνται έξι μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας:

1. Κάλυψη των εξόδων για συνεχόμενη αλλά και ενισχυμένη επιτήρηση των χώρων των εμπορικών κέντρων από την αστυνομική δύναμη προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και αυστηρή τήρηση των μέτρων.

2. Ενίσχυση του προσωπικού ασφαλείας των εμπορικών κέντρων που ελέγχουν τη ροή της επισκεψιμότητας αλλά και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

3. Διασφάλιση της αυστηρής τήρησης των πρωτοκόλλων από τους καταστηματάρχες που αφορούν στον αριθμό των επιτρεπόμενων επισκεπτών σε κάθε κατάστημα.

4. Αυστηρότερη καταμέτρηση των επισκεπτών στα εμπορικά κέντρα με τη χρήση συστήματος καταμέτρησης σε πραγματικό χρόνο.

5. Προώθηση χρήσης ηλεκτρονικών μετρητών από καταστηματάρχες για περαιτέρω έλεγχο του αριθμού των επισκεπτών σε κάθε κατάστημα.

6. Άμεση στήριξη της πολιτείας για προώθηση ψηλότερων προστίμων σε καταστήματα που δεν τηρούν τα πρωτόκολλα.

Στηρίζει η ΟΕΒ

Το αίτημα των εμπορικών κέντρων για λειτουργία τους με τους όρους και τις αυστηρές προϋποθέσεις που με κοινή ανακοίνωση τους στον Κυριακάτικο Τύπο έχουν περιγράψει, στηρίζει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, λόγω του σχεδιασμού και του τρόπου λειτουργίας των Malls, είναι εφικτή η ορθή εφαρμογή των Πρωτοκόλλων κατά τρόπο αποτελεσματικό.

«Είναι πάγια η άποψη της ΟΕΒ ότι η εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας μπορεί να συνυπάρχει με την διεξαγωγή οικονομικής δραστηριότητας. Οι παραβατικές συμπεριφορές σε κάποιες περιπτώσεις μέσα σε Malls, πρέπει να επισύρουν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων αλλά δεν μπορεί να οδηγούν σε πλήρη απαγόρευση της λειτουργίας τους», καταλήγει.

Της Γεωργίας Χαννή