You are here

Με αργούς ρυθμούς το λίφτινγκ εφόρου εταιρειών

09/10/2018 12:24

Με αργούς ρυθμούς και σε βάθος τετραετίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το λίφτινγκ του τμήματος εφόρου εταιρειών και επίσημου παραλήπτη, που προωθείται μέσω επτά νομοσχεδίων για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν εκπρόσωποι του γραφείου εφόρου εταιρειών ενώπιον της επιτροπής εμπορίου, μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων, οι αλλαγές δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν όλες άμεσα καθώς για την επεξεργασία αρκετών νέων εντύπων είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού και λογισμικού συστήματος της υπηρεσίας.

Για το σκοπό αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις συμβάσεις με τις δύο να αφορούν τη δημιουργία νέας ιστοσελίδας για τον κλάδο εταιρειών η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στους επόμενους μήνες. Η τρίτη σύμβαση για την οποία ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αφορά στην δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης των μητρώων του εφόρου εταιρειών.

Η πλήρης εφαρμογή των αλλαγών, αναμένεται ότι θα καταστεί δυνατή τρία χρόνια μετά την υπογραφή της τρίτης σύμβασης, που υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2019, δηλαδή μέχρι το 2022.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, η εφαρμογή των αλλαγών στα ηλεκτρονικά έντυπα θα γίνεται σταδιακά.

Αναμένουν βελτίωση σε ανταγωνιστικότητα και επιχειρείν

Τα νομοθετήματα αφορούν κυρίως τα αρχικά στάδια επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Εκ μέρους του εφόρου εταιρειών εκφράστηκε σήμερα η εκτίμηση ότι με τις αλλαγές που θα επιφέρουν τα νομοσχέδια, θα βελτιωθεί η θέση της Κύπρου σε ότι αφορά τους τομείς της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρείν στην έκθεση Doing Business.

Οι κυριότερες νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια, αφορούν στην εκπόνηση νέων εντύπων, στον ανασχεδιασμό και στην ενοποίηση υφιστάμενων εντύπων, απλοποίηση των στοιχείων επί των εντύπων, εισαγωγή χρηματικής επιβάρυνσης σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταχώρησης επιλεγμένων εντύπων, απάλειψη του κυμαινόμενου τέλους στην εγγραφή εταιρείας και απάλειψη της ένορκης δήλωσης στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σε ότι αφορά την απάλειψη του κυμαινόμενου τέλους στην εγγραφή εταιρείας, εκπρόσωπος του γενικού λογιστηρίου σημείωσε ότι το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε στην αρμόδια επιτροπή αναθεώρησης τελών, έγινε αποδεκτό με την προϋπόθεση το σύνολο των υπολοίπων τελών να υποβληθεί συνολικά και όχι αποσπασματικά και παράλληλα, να γίνει προσπάθεια κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους τυχόν κόστους που θα προκύψει.

Ένα από τα νομοθετήματα παρέχει την εξουσία στον έφορο εταιρειών να διαγράφει από το μητρώο οποιοδήποτε πρόσωπο παραλείπει να υποβάλλει τα απαιτούμενα με τον εν λόγω νόμο έντυπα.

Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, πρόνοια ώστε οι καταχωρήσεις στο μητρώο του εφόρου εταιρειών που γίνονταν μέχρι τώρα στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, να δημοσιεύονται σε ψηφιακή εφημερίδα την οποία θα διατηρεί ο έφορος εταιρειών.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον των βουλευτών, έχουν ετοιμαστεί 81-82 έντυπα, στο πλαίσιο της δημιουργίας νέων εντύπων και τον ανασχεδιασμό υφιστάμενων, για απλοποίηση των διαδικασιών.

Πράσινο φως από εμπλεκόμενους φορείς

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΛΚ και CIPA, χαιρέτισαν την προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών και δήλωσαν τη σύμφωνο γνώμη τους ως προς το περιεχόμενο των νομοσχεδίων.

Τα μέλη της επιτροπής σημείωσαν ότι οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με ορισμένους να εκφράζουν παρατηρήσεις σχετικά με την καθυστέρηση που θα προκύψει στην εφαρμογή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι οι εμπλεκόμενοι δήλωσαν ευχαριστημένοι με την προσπάθεια που κράτησε για τέσσερα χρόνια. Σημείωσε ότι η εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων θα είναι σταδιακή καθώς εξαρτάται από αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα ηλεκτρονικά έντυπα. Πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση των αλλαγών, όλα τα έντυπα θα μπορούν να υποβληθούν σε ηλεκτρονική μορφή.

Της Μαρίας Χαμπή