You are here

Με το δεξί τα καταστήματα, βοήθησε και ο καιρός

17/02/2021 10:25

Έχοντας σύμμαχο το χειμερινό καιρό οι καταστηματάρχες λιανικού εμπορίου ειδών ένδυσης και υπόδησης και όχι μόνο, επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου για να ρευστοποιήσουν το χειμερινό τους εμπόρευμα ώστε να προμηθευτούν το ανοιξιάτικο αλλά και να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους.

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στη StockWatch, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ένα 10% έως 15% των επιχειρήσεων δεν θα τα καταφέρει και συνεπώς θα βάλει οριστικά λουκέτο.

Χρυσάφι η ρευστότητα στις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε ρευστότητα εισρεύσει στα ταμεία των επιχειρήσεων είναι πραγματικό χρυσάφι, διότι θα συμβάλει στην ανανέωση του εμπορεύματος τους, που θα τους κρατήσει στη ζωή.

Σχολιάζοντας την κίνηση στην αγορά είπε ότι «η αποτίμηση στις οκτώ ημέρες επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου είναι θετική. Ο κόσμος ψωνίζει διότι βρίσκει πολύ καλές και ελκυστικές τις τιμές των εμπορευμάτων, ειδικά των ειδών ένδυσης και υπόδησης που οι εκπτώσεις αγγίζουν το 70%».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο χειμερινός καιρός συνέβαλε στη διάθεση του χειμερινού στοκ, από μέρους των καταστηματαρχών.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Αντωνίου ένα ποσοστό των επιχειρήσεων δεν θα καταφέρει να επιβιώσει τους επόμενους μήνες και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της επαρχίας Αμμοχώστου όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις εξαρτώνται 100% από τον τουρισμό.

«Υπό τις σημερινές συνθήκες δεν φαίνεται ότι η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι. Άρα αν δεν αλλάξει άρδην η εικόνα και χαθεί και φέτος ο Απρίλιος και ο Μάιος, δεδομένου ότι και πέρσι τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει η πιθανότητα να μην επιβιώσουν μέχρι το καλοκαίρι».

Μείωση του τζίρου στο 22% σε σχέση με πέρσι

Ο marketing manager των The Mall of Cyprus και The Mall of Engomi, Γιώργος Πίσσης, είπε ότι «οι καταστηματάρχες είναι ικανοποιημένοι για τις πωλήσεις τους, αν και σε σχέση με τα περσινά νούμερα έχουμε μια πτώση την πρώτη εβδομάδα που ανοίξαμε γύρω στο 22%».

Σημείωσε ότι «αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι «ο κόσμος έρχεται στο mall για να ψωνίσει και να επωφεληθεί από τις πολύ καλές προσφορές και τις εκπτώσεις που ανέρχονται μέχρι και 70%, και όχι για να κάνουν βόλτα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Πίσσης, ο κόσμος νιώθει και ασφάλεια διότι τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα που καθορίζονται μέσα από τα πρωτόκολλα ενώ υπάρχει συνεχής παρουσία της αστυνομίας η οποία συμβάλλει στην τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον κ. Πίσση η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών τηρεί τα μέτρα, εκεί όμως που παρατηρούνται κάποιες παρατυπίες επεμβαίνουν τα άτομα ασφαλείας του mall κάνοντας συστάσεις.

Πιο ψηλός ο τζίρος από το 2020

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου My Mall Limassol, Ανδρέας Χατζημιτσήs, υπεραμύνθηκε των μέτρων του τηρούνται λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση τα μέτρα δεν χαλαρώνουν αντιθέτως αυξάνονται. Είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό το κομμάτι».

Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για την κινητικότητα που παρατηρείται διευκρινίζοντας ότι τις καθημερινές είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα ενώ το Σαββατοκύριακο είναι πιο αυξημένη η κίνηση επαναλαμβάνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν παρατηρείται συνωστισμός, ούτε έχει παρατηρηθεί κανένα φαινόμενο μη συμμόρφωσης στα πρωτόκολλά.

Συμφώνησε με το συνάδελφο του ότι οι καταστηματάρχες πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές προκειμένου να ρευστοποιήσουν το εμπόρευμα τους και να εισάγουν τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές παραγγελίες τους.

Ο κ. Χατζημιτσής εξέφρασε αισιοδοξία ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη για τα malls από την περσινή υπενθυμίζοντας ότι «το 2020 τα εμπορικά κέντρα έχασαν το Black Friday, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, που το 50% των πωλήσεων μας γίνεται στις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Φυσικά δεν αναμένεται να αγγίξουμε τα νούμερα του 2019», πρόσθεσε.

Ένα 10% – 15% δεν θα τα καταφέρει 

Ικανοποιημένος παρουσιάστηκε και ο γενικός διευθυντής του Nicosia Mall, Γιώργος Γεωργίου, λέγοντας ότι η κίνηση την πρώτη εβδομάδα ήταν ικανοποιητική.

Σημείωσε ότι «σε σχέση με πέρσι είμαστε καλύτερα διότι ο κόσμος εκμεταλλεύτηκε τις καλές τιμές και κάλυψε τις ανάγκες του. Υπό κανονικές συνθήκες ο τζίρος τις ημέρες αυτές είναι στα επίπεδα του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, σε καμία όμως περίπτωση δεν καλύπτει την απώλεια του τζίρου και τις ζημιές που έχουμε υποστεί πέρσι που χάσαμε τις πιο σημαντικές γιορτές, το Πάσχα, την Black Friday και τα Χριστούγεννά».

Ο κ. Γεωργίου, εξακολουθεί να πιστεύει ότι «ένα 10% έως 15% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και εστίασης δεν θα τα καταφέρει και μέχρι το Μάιο ή Ιούνιο θα αναγκαστεί να βάλει οριστικά λουκέτο βγάζοντας σημαντικό αριθμό υπαλλήλων στην ανεργία».

Θετικό το χειμωνιάτικό σκηνικό

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, ανέφερε ότι οι καταστηματάρχες έχουν σύμμαχο τον χειμωνιάτικο καιρό, ο οποίος υποβοηθά στο να διαθέσουν το χειμερινό στοκ.

Ανέφερε ότι «από την κίνηση στην αγορά διαφαίνεται ξεκάθαρα η οικονομική στενότητα στην οποία βρίσκονται οι πολίτες οι οποίοι ψωνίζουν τα αναγκαία» και πρόσθεσε ότι «τα sms λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά όπως και το γεγονός ότι ο κλάδος εστίασης παραμένει κλειστός».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη, οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη για την επιβίωση τους λόγω των ψηλών ενοικίων επειδή δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ρύθμιση.

«Η κυβέρνηση επίσης μας αφήνει στο σκοτάδι όσον αφορά το ύψος και το εύρος της κρατικής χορηγίας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα αβέβαιο σκηνικό για τους επιχειρηματίες», είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου