You are here

Με υψηλή τεχνολογία, θα επιβιώσουν στην ΕΕ οι κυπριακές επιχειρήσεις

14/04/2003 14:28
Την βεβαιότητα ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις θα εκσυγχρονιστούν αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες και προοπτικές που προσφέρει η μεγάλη, ενωμένη αγορά της Ευρώπης, στο ανταγωνιστικό και πιο δύσκολο νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν, με επίκεντρο την ανάπτυξη επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, εξέφρασε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕ Λευκωσίας με θέμα «η έναρξη λειτουργίας των εκκολαπτηρίων τεχνολογίας στην Κύπρο και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων», ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι η έρευνα και η αξιοποίηση της τεχνολογίας αποφέρει μεγάλα οφέλη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην οικονομία ευρύτερα, σημειώνοντας ότι η συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης των κυπριακών επιχειρήσεων επικεντρώνεται πλέον στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό, επιφέροντας τεράστιες αλλαγές σε όλο το φάσμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η εκδήλωση έγινε με σκοπό την ενημέρωση τόσο των βιομηχάνων όσο και άλλων εμπλεκομένων φορέων για το θεσμό των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και τη σημασία τους για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της μεταποιητικής βιομηχανίας και των κυπριακών επιχειρήσεων γενικότερα.

Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού επεσήμανε ότι στις ανεπτυγμένες και σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες η συνέχιση της οικονομικής τους ανάπτυξης επικεντρώνεται στον τομέα της τεχνολογίας, προσθέτοντας ότι στα πλαίσια της νέας βιομηχανικής πολιτικής, το υπουργείο εισήγαγε την ανάπτυξη βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας μέσω του θεσμού των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες για τη δημιουργία και λειτουργία ισάριθμων εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στην Κύπρο, εκ των οποίων το ένα έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί.

Η Κύπρος, είπε ο Υπουργός, διαθέτει ψηλό επιστημονικό προσωπικό και μπορεί να δημιουργήσει βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα νέα προγράμματα που θα ετοιμασθούν από το Υπουργείο και προτού αυτά υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα συζητηθούν μαζί με το ΚΕΒΕ καθώς και με τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς «έτσι ώστε να υπάρχει αμοιβαία συναίνεση», όπως είπε.

Στόχος είναι η μελέτη του κάθε τομέα δραστηριοτήτων ξεχωριστά, έτσι ώστε να καταγραφούν τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ανέφερε προσθέτοντας ότι θα προωθηθεί η απλοποίηση τόσο του νομοθετικού πλαισίου, όσο και των διαδικασιών για μεγαλύτερη ταχύτητα και παραγωγικότητα, κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.