You are here

Μεγάλη κίνηση απομόχλευσης ομίλου Σιακόλα

12/12/2018 06:20

Σημαντική κίνηση απομόχλευσης του ισολογισμού του ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Σιακόλα, με παραχώρηση των ακινήτων τεσσάρων εισηγμένων του εταιρειών στην Τρ. Κύπρου έναντι χρεών.

Η κίνηση αφορά κτηματική περιουσία που έχει η CTC, η Woolworth, η Ermes και η Limni Resorts, την οποία θα παραχωρήσει στην Τρ. Κύπρου έναντι δανείων.

Παρόμοιες κινήσεις έκανε τα προηγούμενα χρόνια η Τρ. Κύπρου με διάφορους μεγάλους ομίλους, λαμβάνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις τεμάχια γης ποικίλης αξίας έναντι διαγραφής χρεών.

Με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, θυγατρικές εταιρείες της Τρ. Κύπρου θα αγοράσουν σύμφωνα με αγοραπωλητήρια έγγραφα τα οποία θα συνομολογηθούν, κτηματική περιουσία εταιρειών του ομίλου CTC ή μετοχές σε εταιρείες του ομίλου που έχουν κτηματική περιουσία συνολικής αξίας περίπου €228 εκ.

Σκοπός των συναλλαγών αυτών, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η μείωση των τραπεζικών διευκολύνσεων και άλλων υποχρεώσεων εταιρειών του ομίλου ώστε οι εταιρείες να ανταποκρίνονται στη διαχείριση αυτών χωρίς δυσκολίες και κινδύνους.

Ο όμιλος δεν έδωσε λεπτομέρειες για την κτηματική περιουσία που θα δοθεί στην Τράπεζα.

Στην ανακοίνωση ο όμιλος επικαλείται την στρατηγική απομόχλευσης του μετά την τραπεζική κρίση του 2013.

Η CTC είναι μια από τις εισηγμένες εταιρείες με την πιο σημαντική μόχλευση.  Με τη συμφωνία, ο δανεισμός της θα μειωθεί σημαντικά, δίδοντας την ευκαιρία για μελλοντική ανάπτυξη σε νέους τομείς.

Στα ακίνητα των εταιρειών του ομίλου περιλαμβάνονται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όπως και διάφορα τεμάχια στην περιοχή Λίμνη, που ο όμιλος προόριζε για ανέγερση γηπέδου γκολφ και επαύλεων. 

Η περιοχή ήταν αγροτική και δόθηκε συντελεστής δόμησης στο πλαίσιο κινήτρων ανάπτυξης γηπέδων γκολφ που δόθηκαν πριν αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να αποκτήσει απότομα αξία.

Η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει την υπεραξία από τη γη για σκοπούς δανεισμού του ομίλου και της εταιρείας.  Το 2013 μέρος του δανεισμού του ομίλου είχε καταστεί μη εξυπηρετούμενος.

Εκ μέρους του ομίλου Σιακόλα, αναφέρθηκε στη StockWatch ότι περαιτέρω λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν όταν θα υπογραφούν και ολοκληρωθούν οι συναλλαγές.

Η κίνηση του ομίλου Σιακόλα πραγματοποιείται σε μια προσπάθεια ανατροπής των αρνητικών δεδομένων στον ισολογισμό με μείωση του χρέους και αναστροφή της ζημιογόντας πορείας των τελευταίων ετών.

Ο δανεισμός της CTC, της μεγαλύτερης εταιρείας του ομίλου και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα χονδρικού και λιανικού εμπορίου, ανερχόταν το 2017 στα €191,9 εκ. από €187 εκ. το 2016.

Οι ζημιές της CTC για το 2017 αυξήθηκαν στα €5,9 εκ. έναντι ζημιών €534,9 χιλ. το 2016.

Όσον αφορά την Ermes, οι ζημιές ανήλθαν στο €1,6 εκ. το 2017 και ο δανεισμός στα €42,5 εκ.

Οι ζημιές για τη Limni Resorts ανήλθαν το 2017 στα €1,2 εκ. ενώ τα δάνεια στα €142 εκ. από €134,5 εκ. το 2016.

Αναφορικά με τη Woolworth, οι ζημιές το 2017 έφθασαν τα €7 εκ. έναντι κερδών €4,9 εκ. το 2016. Τα δάνεια της ανέρχονται σε €131,4 εκ. από €128,1 εκ. το 2016.

Το ΧΑΚ ανακοίνωσε την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών των επηρεαζόμενων εταιρειών μέχρι να υπάρξουν λεπτομέρειες της συναλλαγής.

Της Γεωργίας Χαννή