You are here

Μεγάλο ασφαλιστικό deal στα σκαριά

12/08/2004 22:55

· Στόχος εξαγοράς η Universal Life

· Ευκαιρία εξόδου για τράπεζες

· Ξένος ο αγοραστής


Απότομο τέλος στον καλοκαιρινό ύπνο του χρηματοοικονομικού τομέα δίδουν οι πληροφορίες για αγορά των μεριδίων που κατέχουν οι δύο μεγάλες τράπεζες στη Universal Life. Πιθανή κατάληξη της υπό εκκόλαψη εξαγοράς θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες σε αξία εξαγορές που έγιναν ποτέ στον κλάδο. Όπως πληροφορείται η StockWatch, ο εν δυνάμει αγοραστής είναι ασφαλιστικός κολοσσός του εξωτερικού, με άμεσα συμφέροντα στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που οι τελικές διαπραγματεύσεις έχουν θετική κατάληξη, το ποσό που θα καταβληθεί για την εξαγορά θα ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες.

Φιλοδοξία του επίδοξου αγοραστή είναι να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας. Αυτό συνεπάγεται ταυτόχρονη εξαγορά των μεριδίων των δύο μεγάλων τραπεζών, Λαϊκής (35%) και Κύπρου (28%). Η Κύπρου ήδη ανακοίνωσε το απόγευμα στο ΧΑΚ ότι έλαβε γραπτώς πρόταση εξαγοράς του μεριδίου της ύψους 25% από τρίτους. Ανεξάρτητοι νομικοί και ελεγκτικοί οίκοι άρχισαν ήδη να ξεσκονίζουν τα βιβλία της Universal Life στα πλαίσια του απαραίτητου due diligence. Η Λαϊκή αναμένεται να προβεί σε σχετική ανακοίνωση στο ΧΑΚ αύριο. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την όλη πράξη φέρεται να είναι η Sharelink.

Οι δύο τράπεζες αναγκάζονται να ανακοινώσουν την πιθανότητα πώλησης του μεριδίου τους, λόγω ανεξέλεγκτης διαρροής σχετικών πληροφοριών. Ίσως να μην είναι τυχαίοι, άλλωστε, οι σχετικά μεγάλοι όγκοι που παρατηρήθηκαν για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΑ και στο ΧΑΚ τις τελευταίες τρεις μέρες.

Το μερίδιο της Universal Life στην κυπριακή αγορά ανήλθε το 2002 στο 13%. Υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας ανέφερε ότι η πιθανή εξαγορά θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την εταιρεία δημιουργώντας ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης.

Με την περίτεχνη τους έξοδο από την Universal Life οι δύο μεγάλες τράπεζες θα μπορέσουν να συμμορφωθούν με υποδείξεις της Κεντρικής Τράπεζας να εξαλείψουν την έμμεση μετοχική τους παρουσία στη θυγατρική της Universal Life, Universal Bank. Παράλληλα, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, θα ενισχυθεί η κεφαλαιουχική τους βάση.

Αν και μέχρι τώρα, όπως έχει πληροφορηθεί η StockWatch, δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο τραπεζών για την τακτική που θα τηρήσουν στις διαπραγματεύσεις με τον ξένο ασφαλιστικό κολοσσό, δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες αποκλείσεις στο ύψος της τιμής ανά μετοχή που θα συμφωνηθεί για κάθε τράπεζα.

Η Universal Life ήταν εισηγμένη στο ΧΑΚ μέχρι το 2000, όταν διαγράφηκε λόγω ανεπαρκούς διασποράς. Στις υπερβολικές τιμές του 2000 η κεφαλαιουχική της αξία της ανερχόταν στα £123 εκ.

Των Στέλιου Ορφανίδη και Αντώνη Α. Έλληνα