You are here

Μειωμένα κέρδη για τη Logicom λόγω Δήμητρας

01/11/2019 11:09

Μειωμένα κέρδη ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2019 η εταιρεία πληροφορικής Logicom λόγω της διαγραφής της αρνητικής υπεραξίας της επένδυσης στη Δήμητρα Επενδυτική.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας μειώθηκε κατά 12,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, από €16,3 εκ. σε €14,4 εκ. κυρίως λόγω της διαγραφής της αρνητικής υπεραξίας (€4,4 εκ.) της επένδυσης στη Δήμητρα Επενδυτική κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 3,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 φθάνοντας τα €681,9 εκ. από €658,6 εκ. Ο κύκλος εργασιών του τομέα διανομής παρουσίασε αύξηση της τάξης του 2,8%, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων στις αγορές του Αραβικού Κόλπου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρουμανίας σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018.

Ο κύκλος εργασιών των τομέων παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής παρουσίασε επίσης αύξηση της τάξης του 15,1%, κυρίως λόγω της δρομολόγησης νέων έργων στην κυπριακή αγορά.

Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους παρουσίασε σημαντική αύξηση και βρίσκεται στο 7,6% σε σχέση με 7,0% την αντίστοιχη περσινή περίοδο κυρίως λόγω της συνεχούς επιδίωξης για επίτευξη πωλήσεων με αυξημένο περιθώριο κέρδους.

Τα άλλα εισοδήματα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση λόγω κέρδους €214,1 χιλ. από την επανεκτίμηση της επένδυσης στην Ελληνική Τράπεζα κατά το εννεάμηνο του 2019, η οποία ταξινομείται ως Επένδυση στη Δίκαιη Αξία μέσω των Αποτελεσμάτων. Τα υπόλοιπα Άλλα Εισοδήματα αφορούν κυρίως συνεισφορές από τους προμηθευτές για προώθηση των προϊόντων τους και εισοδήματα από συνεργασίες με τρίτους.

Οι ζημιές απομείωσης εισπρακτέων για το συγκρότημα ανέρχονται σε €375,9 χιλ. (εννεάμηνο 2018: €169,5 χιλ.) και αφορούν τις συνολικές επισφάλειες χρεωστών που αναγνωρίστηκαν στα αποτελέσματα με βάση τις πρόνοιες του ΔΠΧΑ 9.

Η αύξηση στα έξοδα διοίκησης κατά €2,2 εκ. και σε ποσοστό 7,5%, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018 οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξόδων προσωπικού.

Το κέρδος από λειτουργικές δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 22,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, και ανέρχεται σε €20,8 εκ. έναντι €16,9 εκ. το εννεάμηνο του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης του ποσοστού Μεικτού Περιθωρίου Κέρδους.

Η Συναλλαγματική Διαφορά που προκύπτει κυρίως από τη μεταβολή της ισοτιμίας του Δολαρίου Αμερικής έναντι του Ευρώ, είχε αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του Συγκροτήματος και ανέρχεται σε ζημιά €87,2 χιλ. σε σχέση με κέρδος €468,7 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Οι αναφορές στο Κέρδος από συνδεδεμένες εταιρείες αφορά μερίδιο κέρδους ύψους €2 εκ. για το εννεάμηνο του 2019 σε σχέση με μερίδιο κέρδους ύψους €1,4 εκ. για την περσινή περίοδο από 15 Μαρτίου – 30 Σεπτεμβρίου 2018 από τη συνδεδεμένη εταιρεία Δήμητρα Επενδυτική.

Δεδομένης της σημαντικής αύξησης του μεριδίου κέρδους για την περίοδο, το συνολικό κέρδος από συνδεδεμένες εταιρείες παρουσιάζει σημαντική μείωση η οποία οφείλεται στη διαγραφή αρνητικής υπεραξίας ύψους €4,4 εκ. κατά το εννεάμηνο 2018 η οποία προέκυψε από την αύξηση της επένδυσης στη Δήμητρα μέσω της θυγατρικής Logicom Services Limited.

Η επένδυση στη Δήμητρα που ταξινομείτο στις Επενδύσεις Διαθέσιμες προς Πώληση αναταξινομήθηκε στις Επενδύσεις σε Συνδεδεμένες Εταιρείες μετά και την αύξηση της συμμετοχής της Logicom Services Limited στο μετοχικό κεφάλαιο της Δήμητρα σε 29,62%.

Το ποσό της αρνητικής υπεραξίας που διαγράφηκε στην Ενοποιημένη Κατάσταση Αποτελεσμάτων και Λοιπών Συνολικών Εσόδων αφορά το πλεόνασμα της δίκαιης αξίας των καθαρών περιουσιακών στοιχείων της Δήμητρα στις 15 Μαρτίου 2018 σε σχέση με την αναγραφόμενη αξία της επένδυσης στην εταιρεία η οποία αποτελείται από την προϋπάρχουσα επένδυση στη χρηματιστηριακή της αξία πλέον το κόστος αγοράς των μετοχών που έλαβε χώρα στις 15 Μαρτίου 2018.

Οι αναφορές στο Κέρδος με τις από κοινού ελέγχου εταιρείες και συνεταιρισμό, και στο Κέρδος που αναλογεί στο Δικαίωμα Μειοψηφίας αφορούν τα καθαρά λειτουργικά κέρδη από τις Μονάδες Αφαλάτωσης της Λάρνακας και Επισκοπής.

Αναφορικά με τις προοπτικές, σημειώνεται ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς επίσης, και η παρατηρούμενη αστάθεια σε περιοχές δραστηριότητας του Συγκροτήματος, δυνατό να επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Γ.Χ.