You are here

Μειώθηκαν οι επενδύσεις, έρχονται απολύσεις

04/03/2021 14:08

Οι επενδύσεις στην Κύπρο έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τον COVID-19 και οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, σύμφωνα με την Έρευνα Επενδύσεων (EIBIS) για το 2020.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παρουσίασαν την Πέμπτη, σε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Επενδύσεις και χρηματοδότηση επενδύσεων στην Κύπρο», τα κύρια αποτελέσματα της Έρευνας Επενδύσεων (EIBIS) για το 2020.

Επιχειρηματίες, οικονομολόγοι και εταίροι από το δημόσιο τομέα έλαβαν μέρος στο σεμινάριο μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνο Ηρόδοτο και την Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Liliana Pavlova.

Αντίκτυπος του COVID-19 στις επενδύσεις

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (51%) οι οποίες είχαν επενδυτικά σχέδια για το τρέχον οικονομικό έτος κάνουν λιγότερες επενδύσεις από ό,τι είχαν προγραμματίσει, ποσοστό ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (45%).

Η πιο συχνή επίπτωση του COVID-19 αναμένεται να είναι η αυξημένη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών (55%), ιδίως μεταξύ των επιχειρήσεων στον κλάδο των υπηρεσιών (63%).

Οι εταιρείες μεταποίησης είναι λιγότερο πιθανό να το αναφέρουν αυτό ως μακροπρόθεσμη επίπτωση (29%). Μία στις πέντε επιχειρήσεις (21%) αναμένει μόνιμη μείωση του προσωπικού της. Αυτό αυξάνεται σχεδόν σε μία στις τρεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών (35%).

Καινοτομία / ψηφιοποίηση

Περίπου το 1/3 όλων των επιχειρήσεων (33%) υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ή εισήγαγαν νέα προϊόντα, διαδικασίες ή υπηρεσίες ως μέρος των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει ένα 15% των εταιρειών οι οποίες εισήγαγαν καινοτομίες στη χώρα ή στην παγκόσμια αγορά. Αυτό το ποσοστό είναι αντίστοιχο με εκείνο που καταγράφηκε στην έκθεση EIBIS 2019 (39%), αλλά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (42%). Πάνω από τις μισές εταιρείες στην Κύπρο (54%) έχουν αναπτύξει, πλήρως ή μερικώς, τουλάχιστον μία ψηφιακή τεχνολογία, ποσοστό που βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (63%).

Κλιματική αλλαγή

Σχεδόν το 1/4 των επιχειρήσεων (24%) πιστεύουν ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα έχει επηρεαστεί σημαντικά από την κλιματική αλλαγή και από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με αυτή, ενώ δύο στις πέντε (41%) αναφέρουν μικρό αντίκτυπο. Αυτά τα επίπεδα είναι σε αντιστοιχία με τον μέσο όρο της ΕΕ (23% και 35%, αντίστοιχα). Πάνω από τις μισές εταιρείες στην Κύπρο (53%) έχουν ήδη επενδύσει ή σχεδιάζουν να επενδύσουν τα επόμενα τρία χρόνια σε μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων και μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (67%). Η αβεβαιότητα σχετικά με το ρυθμιστικό περιβάλλον και τη φορολογία είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα (77%), ακολουθούμενες από το κόστος αυτών των δραστηριοτήτων (74%).

Της Γεωργίας Χαννή