You are here

Μέτοχοι BOC: Στόχος προνόμια προσωπικού – έλλειμμα ΤΠ (1)

20/05/2004 09:44

• Πρωτοφανής δριμεία επίθεση κατά της διοίκησης και του ΔΣ του Συγκροτήματος

• Στη μέση των «πυρών» ο ΓΓ της ΕΤΥΚ


Σε ιδιαίτερα δεινή θέση, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, βρέθηκαν χθες ο Πρόεδρος, ο Διοικητής και τα μέλη του ΔΣ, οι οποίοι δέχθηκαν δριμεία επίθεση σε υψηλούς μάλιστα τόνους σε πολλές περιπτώσεις, από τους μετόχους της BOC.

Κατά τη χθεσινή Ετήσια Γενική Συνέλευση που διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, ασκήθηκε εντονότατη κριτική για σειρά χειρισμών της Διοίκησης και του ΔΣ, και με κυρίαρχη τη κατακραυγή για την προνομιακή μεταχείριση των υπαλλήλων σε επίπεδο μισθών, τη μειωμένη παραγωγικότητα σε σχέση με το ωράριο εργασίας τους, το οποίο συνέκριναν με τα ωράρια τραπεζών στην Ευρώπη, αλλά και το αυξημένο και ιδιαίτερα υψηλό έλλειμμα στο Ταμείο Προνοίας του προσωπικού.

Έντονες ήταν οι επικρίσεις που διατυπώθηκαν και για την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη με την ΕΤΥΚ για το σταθερό επιτόκιο ύψους 1%, για την αποπληρωμή των επενδυτικών δανείων των υπαλλήλων, με αναφορές σε άνιση μεταχείριση σε βάρος των μετόχων (και του ύψους του επιτοκίου των δανείων που αυτοί έχουν συνάψει) όταν μάλιστα, αυτοί έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από την πτώση της μετοχής της Κύπρου.

Αλγεινή εντύπωση...

Στη «μέση των πυρών» βρέθηκε ο ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατζηκωστής, που παρακολουθούσε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ενέργεια του πρώην προέδρου του ΚΕΒΕ και μέλους σήμερα του ΔΣ, Βασίλη Ρολόγη, να διακόψει ομιλητή που αναφερόταν στα «υπερπρονόμια» του προσωπικού που καταπατούν τα συμφέροντα των μετόχων και δακτυλοδείχνοντας τη θέση που καθόταν ο ΓΓ της ΕΤΥΚ, να φωνάξει επανειλημμένα «προσέξτε κύριε Χατζηκωστή, για σας τα λένε». Πάντως, την ενέργειά του δεν επικρότησαν ούτε οι μέτοχοι οι οποίοι, αντιθέτως, τον προέτρεψαν να αναλάβει τις ευθύνες του μαζί με όλο το ΔΣ του Συγκροτήματος.

Στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και στο τεταμένο κλίμα που επικράτησε στη ΓΣ, έγινε λόγος ακόμα και για την ανάγκη υποβολής παραιτήσεων εκ μέρους στελεχών και μελών του ΔΣ του Συγκροτήματος, χωρίς όμως να λάβουν καμία απάντηση, παρά μόνον «τα όσα είπατε σημειώνονται». Την ένταση του κλίματος επέτειναν επανειλημμένες προσπάθειες του Προέδρου του ΔΣ για να συνεχισθεί η διαδικασία σε άλλα θέματα, ξεσηκώνοντας όμως θύελλα διαμαρτυριών μεταξύ των μετόχων που ζητούσαν επιτακτικά το δικαίωμα να υποβάλουν ερωτήσεις.

Σόλων Τριανταφυλλίδης, Χρίστος Παντζιαρής και Γιάννης Κυπρή, προσπάθησαν μάλλον μάταια, να συστήσουν υπομονή ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στο τέλος του 2004, αλλά οι μέτοχοι θεώρησαν ως υπεκφυγή τις απαντήσεις που τους δίνονταν.

Όπως είπε ο κ. Κυπρή πέραν του 60% των δαπανών του Συγκροτήματος αφορούν τις δαπάνες προσωπικού - μισθοί, άλλα παρεμφερή ωφελήματα, ταμεία προνοίας κ.ο.κ.- προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις δίνονται στη βάση των συλλογικών συμβάσεων. «Αυτό το οποίο η ‘Κύπρου’ πράττει» συνέχισε, «είναι ο περιορισμός των προσλήψεων και ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει καμία ουσιαστικά, πρόσληψη στην Κύπρο. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, υπό τις περιστάσεις» τόνισε ο κ. Κυπρή «και πιστεύουμε, ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας, την αναβάθμιση των συστημάτων μας και με την εισαγωγή νέων προϊόντων με την ελευθεροποίηση, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα το προσωπικό μας για εμπλουτισμό των εσόδων της BOC».

Η αναφορά προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από μέρους των μετόχων οι οποίοι επέκριναν την διοίκηση της Τράπεζας γιατί αποδέχθηκε προ δύο περίπου χρόνων και σε πολύ δύσκολες για την τράπεζα συνθήκες, όλα τα οικονομικά αιτήματα της ΕΤΥΚ με ιδιαίτερα δυσβάστακτο για την τράπεζα, κόστος.


Μέρισμα...

Αναταραχή, εντάσεις και πολλές διαμαρτυρίες ξεσήκωσε μεταξύ των μετόχων, η αναφορά του Προέδρου του ΔΣ του Συγκροτήματος, πως «τα τελευταία 20 χρόνια δόθηκαν καταπληκτικά μερίσματα. Δεν μπορείτε να έχετε παράπονο», οι οποίοι στάθηκαν στη μη απόδοση μερίσματος από το 2002 και εντεύθεν, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένα σύντομος διάλογος με διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Σόλωνα Τριανταφυλλίδη και μετόχων.

Και στο σημείο αυτό, όμως, ασκήθηκε εντονότατη κριτική για το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων στη συλλογική σύμβαση που λήγει τον Δεκέμβριο, σε μια περίοδο, όπως τονίσθηκε, ιδιαίτερα δύσκολη.

Έλλειμμα στο Ταμείο Προνοίας

Μέτοχος ζήτησε από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τη διεξαγωγή έρευνας
για να διαπιστωθεί πώς δημιουργήθηκε αυτό το έλλειμμα, μιλώντας για απόκρυψη ή ελλιπή στοιχεία στο ενημερωτικό δελτίο της Κύπρου κατά την εισαγωγή της στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό, ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, που εκείνη την στιγμή εκείνη αποχωρούσε από την αίθουσα, παρενέβη και σημείωσε ότι οι οδηγίες προς κάθε εμπορική τράπεζα ήταν να «τακτοποιήσουν τα ταμεία προνοίας που παρουσιάζουν τα ελλείμματα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», σημειώνοντας μάλιστα πως οι τράπεζες «εργάζονται μέσα στα πλαίσια των οδηγιών που δόθηκαν». Καθόσον «υπάρχει λόγος που να επιβάλλει εξειδικευμένη διερεύνηση», πρόσθεσε όμως ο Διοικητής της ΚΤ.

Πάντως, από την πλευρά του, ο Γιάννης Κυπρή ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πως «είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε εξέταση από τις Εποπτικές Αρχές αν κρίνουν ότι αυτό ενδείκνυται. Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Του Κυριάκου Κυριακίδη