You are here

Μέτρα αναστολής διατάγματος από SFS για WKH

23/09/2008 10:40
Προσωρινό διάταγμα που παγώνει τη διαδικασία εξαγορά τους 100% της White Knight από τον όμιλο της SFS πέτυχε ομάδα πέραν των 50 επενδυτών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης. Η εξέλιξη αυτή καθίσταται ακόμη πιο σημαντική μετά από τις δύο πρόσφατες αγωγές που έχασε η White Knight για επιστροφή χρημάτων.

Ο πρόεδρος της SFS Χριστόδουλος Έλληνας, κληθείς από τη StockWatch να σχολιάσει το δημοσίευμα, ανέφερε ότι όντως το διάταγμα εκδόθηκε από μία ομάδα περίπου 50 ατόμων που είναι υπάλληλοι ή συνεργάτες συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου στη Λεμεσό. Ήδη, πρόσθεσε, οι δικηγόροι μας έλαβαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αναστολή του διατάγματος. «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά. Τίποτε δεν αλλάζει με την εξαγορά της White Knight», υπογράμμισε.

Το διάταγμα εκδόθηκε στην απουσία των δικηγόρων της White Knight, γι’ αυτό το Δικαστήριο τους κάλεσε, σε περίπτωση που διαφωνούν με την απόφαση του, να παρουσιαστούν αύριο Τετάρτη και να στηρίξουν τη θέση αυτή. Εκτιμάται ότι κατά την αυριανή διαδικασία οι δικηγόροι της White Knight απλώς θα ζητήσουν χρόνο να ετοιμάσουν την επιχειρηματολογία τους. Έτσι η διαδικασία του Squeeze Out από την SFS θα καθυστερήσει τουλάχιστον για μερικές μέρες ακόμη. Ενώ, εάν δεν πεισθεί το δικαστήριο από τους δικηγόρους της White Knight, τότε το διάταγμα ουσιαστικά θα μονιμοποιηθεί μέχρι την ολοκλήρωση των εν λόγω αγωγών για επιστροφή χρημάτων.

Το Δικαστήριο με την απόφαση του απαγορεύει ουσιαστικά στη White Knight και σε άτομα που την ελέγχουν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις μετοχών που αφορούν τους παραπονούμενους. Έτσι η εγγραφή των μετοχών των παραπονουμένων στο όνομα της SFS προς το παρόν έχει παγιοποιηθεί.

Τι προέχει

Εκτιμάται ότι το κατά πόσο θα μονιμοποιηθεί το διάταγμα ή θα ακυρωθεί, θα εξαρτηθεί από το ποιο «δίκαιο» θα θεωρήσει το Δικαστήριο ότι προέχει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το κυπριακό σύνταγμα, οι ευρωπαϊκές οδηγίες ή η συνθήκη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέση των πέραν των 60 αιτητών – μικρομετόχων της White Knight, που εκπροσωπούνται στη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ότι σε περίπτωση που επιτραπεί να προχωρήσει και ολοκληρωθεί το Squeeze Out, τότε και να κερδίσουν την αγωγή για επιστροφή χρημάτων που ήδη έχουν καταχωρίσει, θα είναι άνευ σημασία, εφόσον δεν θα έχουν στην κατοχή τους τις μετοχές για να τις δώσουν πίσω ώστε να τους επιστραφούν τα χρήματα που έδωσαν, βάσει του νόμου περί επιστροφής χρημάτων. Αυτό, σύμφωνα με τους αιτητές, ισοδυναμεί με στέρηση του δικαιώματος για δίκαιη δίκη (που κατοχυρώνει μέσα από Άρθρα 6 και 23 του Συντάγματος της Κύπρου).