You are here

Μνημόνιο ΚΕΒΕ με ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας

21/07/2020 12:42

Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με τον Επικεφαλής Επιστήμονα και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και της ερευνητικής κοινότητας προχώρησε σήμερα το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης και ο Επικεφαλής Επιστήμονας και Πρόεδρος του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη στρατηγικών και δράσεων με απώτερο σκοπό να καταστεί η Κύπρος μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία με βασικούς πυλώνες την έρευνα, την καινοτομία, την ψηφιακή αριστεία, την τεχνολογική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

Στην ομιλία του ο Προέδρος του ΚΕΒΕ ανάφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστεί ως κόμβος καινοτομίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, και να προσελκύσει  μεγάλη γκάμα  ερευνητικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματιών που θα αξιοποιούν την επιστημονική γνώση και την τεχνολογία ώστε να δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αγκαστινιώτης σημείωσε ότι το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις του ΚΕΒΕ και του ΙδΕΚ και δήλωσε ικανοποιημένος που μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε έγινε κατορθωτή η υπογραφή του.

Από πλευράς ΙδΕΚ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, δήλωσε: «O ρόλος των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας στην ανάπτυξη της οικονομίας είναι κομβικός.  Η τελευταία έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφει σημαντική αύξηση στην επένδυση Έρευνας και Καινοτομίας στην χώρα της τάξης του 14,5%, με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται στην πρώτη θέση με ολοένα και περισσότερες να επιλέγουν να επενδύσουν σε δραστηριότητες Ε&Κ».

«Χρειάζεται να γίνει ακόμη πιο στοχευμένη προσπάθεια ώστε η οικονομία μας να καταστεί ακόμα πιο ανταγωνιστική με μοχλό διαφοροποίησης και ανάπτυξης την Ε&Κ». «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο της δραστηριότητας Ε&Κ στην Κύπρο, με πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια η συνεργασία με φορείς όπως το ΚΕΒΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική στην όλη προσπάθεια εφαρμογής του νέου μοντέλου ανάπτυξης».