You are here

Μνημόνιο Συναντίληψης Επικεφαλής Επιστήμονα – IDEA

13/04/2021 14:51

Με στόχο την προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου καινοτομίας, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος και o Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου IDEA Χάρης Πουαγκαρέ υπέγραψαν την Τρίτη, Μνημόνιο Συναντίληψης, στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Κόκκινου και της Διευθύντριας του Κέντρου καινοτομίας IDEA Αγγέλας Παναγιώτου, η οποία συντόνισε την διάσκεψη Τύπου.

Ταυτόχρονα, έγιναν και τα επίσημα εγκαίνια του 6ου κύκλου νεοφυών εταιρειών του IDEA, στο πλαίσιο του οποίου 12 ομάδες, στους τομείς της ναυτιλίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της αειφόρου ενέργειας, της ψυχαγωγίας και εστίασης, του πολιτισμού, της οικονομικής τεχνολογίας, των έξυπνων πόλεων (smart cities), ειδικών θεματικών τουρισμού, της ιατρικής τεχνολογίας και της παραγωγής βιοτροφής, εντάχθηκαν στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα του IDEA.

Σε χαιρετισμό του ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι «όραμά μας είναι μια δυναμική οικονομία, που θα βασίζεται στη γνώση, την τεχνολογική ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Μια ανταγωνιστική οικονομία ικανή να παράγει και να υλοποιεί νέες ιδέες με προστιθέμενη αξία, να προσελκύει διακεκριμένα μυαλά, αλλά και επενδύσεις σε καίριους τομείς προτεραιότητας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «βασική προτεραιότητα της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας, που ετοιμάζει το Υφυπουργείο σε συνεργασία με το ΙδΕΚ, είναι η δημιουργία ολοκληρωμένου πλαισίου για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».

Στόχος είναι «η διευκόλυνση της μετατροπής ιδεών σε νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, νέες βιώσιμες επιχειρήσεις, ακόμα και νέες αγορές, με αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας», σημείωσε ο κ. Κόκκινος.

Υψηλά στην ατζέντα, πρόσθεσε, τίθεται «η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών και ακαδημαϊκών οργανισμού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η προσέλκυση διεθνών εταιρειών επιστήμης, τεχνολογίας και “start ups” για καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού επιχειρηματικού κέντρου στους εν λόγω τομείς».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, «η αποστολή και οι υπηρεσίες που προσφέρει το IDEA ως εκκολαπτήριο - επιταχυντής και κέντρο καινοτομίας ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους στόχους της Πολιτείας». Θεωρούμε καίρια, σημείωσε, «τη στήριξη των νεοφυών και καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και άλλων υπηρεσιών που παρέχει το IDEA».

Στα 6 χρόνια από την= σύστασή του, πρόσθεσε ο κ. Κόκκινος, έχει συνεισφέρει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη νέων βιώσιμων εταιρειών με βάση την Κύπρο, με απορρόφηση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Επιπλέον, η δράση του «συνεισφέρει έμμεσα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας, αλλά και στη δημιουργία κρίσιμης μάζας ερευνητών και επιστημόνων». Αναφορά έκανε και στην βράβευση του IDEA το 2019 ως European winner στο Enterprise Promotion Award.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα και Καινοτομία και επικεφαλής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος ανέφερε ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των δύο φορέων «αποτελεί ορόσημο για όσους φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν στη νεοφυή επιχειρηματική σκηνή της Κύπρου και όλους τους καινοτόμους οραματιστές που θέλουν να κάνουν τη διαφορά».

Η συνεργασία, πρόσθεσε ο κ. Μαστρογιαννόπουλος, «που στοχεύει πρωτίστως στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας της Κύπρου, δίνοντας ώθηση ιδιαίτερα στη νέα γενιά και επιδιώκοντας μέσα από ένα φάσμα στοχευμένων δράσεων και υπηρεσιών να της παρέχουν τα εφόδια εκείνα που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει μπροστά, να καινοτομήσει και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος για τον τόπο».

Αναφερόμενος στο IDEA, είπε ότι αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για μια δυναμική στροφή για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με βάση την έρευνα και την καινοτομία». Εδώ και 6 χρόνια, πρόσθεσε, «το κέντρο συμβάλλει ενεργά και αδιάλειπτα στην ανάπτυξη μιας δυναμικής κοινότητας καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ίδια ώρα έμπρακτα την κυπριακή οικονομία». Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο 6ος κύκλος χρηματοδότησης, που ανακοινώθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του οποίου νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν στήριξη ύψους μέχρι €60.000 με σκοποί την επιτάχυνσή τους.

«Έχουμε πλήρη αντίληψη της νέας πραγματικότητας και της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει για αποτελεσματική ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας όπως επίσης και της καλλιέργειας ανάλογης  κουλτούρας», σημείωσε ο κ. Μαστρογιαννόπουλος. Αυτό, είπε, «είναι ίσως και το μεγαλύτερο μας στοίχημα».

Το μνημόνιο, εξήγησε, θέτει «τις βάσεις προς ενίσχυση του ήδη δυναμικού οικοσυστήματος νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων που διαθέτει η Κύπρος», που θα γίνει, πρόσθεσε, «πιο σύγχρονο και εξωστρεφές και θα μετατρέπει τις καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με παγκόσμια προοπτική, αποφέροντας πολυάριθμα οφέλη για τη χώρα μας και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ IDEA Χάρης Πουαγκαρέ ανέφερε από την πλευρά του ότι «μέσα από μια προσεκτική στρατηγική 6 χρόνων, φέραμε το Κέντρο Καινοτομίας IDEA στο σημείο που είναι σήμερα – ένα Κέντρο, που έχει στηρίξει 70 νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάμεσα σε 29 χώρες και έχει αποκτήσει ηγετικό ρόλο στο κυπριακό οικοσύστημα».

Όπως εξήγησε ο Δρ. Πουαγκαρέ, «αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, αλλά μέσω του σθεναρού προσανατολισμού μας για συνεργασία τόσο με τον ιδιωτικό, όσο και με τον δημόσιο τομέα».

Συνέπεια αυτής της στρατηγικής, είπε, το IDEA καθιερώθηκε ως μείζων κυβερνητικός εταίρος σε πολλαπλά επίπεδα με κατεύθυνση την εμπορικοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας ενός παράγοντα ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία. «Είναι κοινή αντίληψη ότι μέσω των συνεργασιών επιτυγχάνονται τα δυνατά αποτελέσματα», σημείωσε.