You are here

Ν. Σιακόλας: Η ΔΠ για Woolworth θα γίνει

08/06/2007 08:41

• Πιθανότητα ολικής εξαγοράς λόγω ΕΚ

• Ήθελε να μπλοκάρει ξένα ταμεία


Τη βεβαιότητα ότι η NK Shacolas (NKS) θα προχωρήσει με την υποβολή Δημόσιας Πρότασης για εξαγορά της Woolworth, εξέφρασε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας, Νίκος Σιακόλας. Μιλώντας στη StockWatch στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της Woolworth και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Σιακόλας είπε ότι οι αποφάσεις της NKS έχουν ήδη παρθεί και πως θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη, μετά από συνάντηση της εταιρείας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Η Δημόσια Πρόταση θα γίνει», είπε. «Το μόνο ερώτημα είναι αν θα είναι για ολική ή μερική εξαγορά της Woolworth», πρόσθεσε.

Η NKS κατέχει το 44% των μετοχών της Woolworth. Στις 14 Μαΐου 2007 ανακοίνωσε την πρόθεση της να εξαγοράσει μέχρι και το 89% της εταιρείας με την υποβολή Δημόσιας Πρότασης προς τους μετόχους της. Τότε είχε τονιστεί ότι η ανακοίνωση δεν αποτελούσε οριστική απόφαση και ότι «δεν είναι βέβαιο αν θα ακολουθήσει η Δημόσια Πρόταση». Είχε επίσης αναφερθεί ότι σε περίπτωση που προχωρούσε, η ΔΠ θα ήταν για €1,40 ανά μετοχή σε μετρητά.

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση, η μετοχή διαπραγματευόταν στο €1,15 ενώ χθες έκλεισε στο €1,33. Για να πετύχει η πρόταση πρέπει να την αποδεχθεί το 51% των μετόχων.

Εξηγώντας το σκεπτικό της Δημόσιας Πρότασης, ο κ. Σιακόλας ανέφερε χθες στους μετόχους της Woolworth: «Προσέξαμε ότι σιγά - σιγά κάποια ταμεία – ξένα και κυπριακά – αγόραζαν τις μετοχές της Woolworth στα €0,83-€0,85. Δεν ανεχόμασταν την πώληση των μετοχών σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα Η πρόταση μας στηρίζει τη μετοχή και την αξία της».

Πιθανότητα ολικής εξαγοράς

Ο κ. Σιακόλας είπε επίσης πως η NKS πιστεύει στο χρηματιστηριακό θεσμό και πως επιθυμεί την συνέχιση της διαπραγμάτευσης της εταιρείας σε περίπτωση εξαγοράς της. Σημείωσε, όμως, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν φαίνεται να βλέπει θετικά τη μερική εξαγορά της μετοχής γιατί θα «εγκλωβιστούν κάποιοι μέτοχοι». Φαίνεται να προτιμά την ολική εξαγορά. «Αυτό θα συζητήσουμε μαζί τους την ερχόμενη Πέμπτη, προτού ανακοινώσουμε την απόφαση μας», είπε χθες ο κ. Σιακόλας στους μετόχους της εταιρείας.

Κέρδη £4,3 εκ. το 2006

Η Woolworth, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση ακινήτων, παρουσίασε κέρδη £4,3 εκ. το 2006 ή 3,8 σεντ ανά μετοχή έναντι κερδών £2,3 εκ. το 2005 ή 2 σεντ. Η γενική συνέλευση της Woolworth ενέκρινε χθες την πληρωμή μερίσματος ύψους 1,6 σεντ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Σιακόλα, που θα συνεχίσει να είναι ενεργό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, οι προοπτικές της Woolworth για το 2007 «παρουσιάζονται πολύ καλές» καθώς άρχισε η υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων της εταιρείας. Το Σεπτέμβριο του 2007 αναμένεται να λειτουργήσει το Εμπορικό Κέντρο Σιακόλα, με την ολοκλήρωση του οποίου, η θυγατρική της Woolworth, ITTL, αναμένεται να έχει εγγυημένα ελάχιστα εισοδήματα που θα ξεπερνούν τα €10 εκ. Επίσης μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να λειτουργήσει η αγορά Έγκωμης.

Το 2006 η Woolworth απέκτησε έμμεση συμμετοχή 11,73% στη Cyprus Limni Resorts and Golf Courses Plc που κατέχει μεγάλες εκτάσεις γης σε περιοχές που θα δημιουργηθούν δύο γήπεδα γκολφ, οικόπεδα, επαύλεις κτλ. Η εταιρεία έχει αρχίσει προετοιμασία για την εισαγωγή των τίτλων της στο ΧΑΚ. Όπως ανέφερε ο κ. Σιακόλας, η Woolworth δεν έχει μελετήσει το ενδεχόμενο προσφοράς μετοχών της Limni στους υφιστάμενους μετόχους της.