You are here

Νέα προγράμματα €18 εκ. για καινοτομία στις επιχειρήσεις

24/06/2019 12:54

Επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), θα έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν χρηματοδότηση για ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, από μια δεξαμενή €18 εκατ. που αφορά τρία νέα προγράμματα που παρουσίασε τη Δευτέρα το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). 

Τα νέα προγράμματα, που έρχονται να ενισχύσουν την προοπτική διείσδυσης των καινοτόμων κυπριακών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά, παρουσιάστηκαν στη Λευκωσία, σε ενημερωτική ημερίδα με τίτλο “Finance your Innovation”. H ημερίδα διοργανώθηκε από το ΙδΕΚ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο, τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγράμματα Συντονισμού και Ανάπτυξης και το Enterprise Europe Network Κύπρου.

Δύο από τα προγράμματα απευθύνονται σε νεοφυείς επιχειρήσεις ενώ το τρίτο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Το πρώτο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό €4 εκατ., απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ιδέας και το προϊόν ή η υπηρεσία τους δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένα. Η μέγιστη χρηματοδότηση ανέρχεται σε €100.000 ανά έργο για διερεύνηση, αξιολόγηση και ανάπτυξη της ιδέας, τη δημιουργία αρχικού προϊόντος/υπηρεσίας και τη διεξαγωγή των προκαταρκτικών προσπαθειών προς την εμπορική αξιοποίησή του. Από αυτό το πρόγραμμα μπορούν να χρηματοδοτηθούν σαράντα επιχειρήσεις.

Το δεύτερο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό €4 εκατ., απευθύνεται σε startups οι οποίες έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί για μικρό χρονικό διάστημα και το καινοτόμο προϊόν/υπηρεσία τους βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα διεισδύσει στην αγορά. Η μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο ανέρχεται στα €500.000 και από αυτήν μπορούν να επωφεληθούν οκτώ επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα καλύπτει δραστηριότητες με στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη της καινοτόμου ιδέας, την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και την επιτυχή διείσδυση στη διεθνή αγορά. 

Το τρίτο πρόγραμμα, με €10 εκατ. προϋπολογισμό, απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά ή διαθέτουν καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες στο στάδιο δοκιμών ή πιλοτικής εφαρμογής. Το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται στο €1 εκατ. ανά έργο και θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση του προϊόντος/υπηρεσίας της επιχείρησης, την έναρξη της εμπορικής παραγωγής καθώς επίσης και την προώθηση/προβολή και υποστήριξη της διάθεσης του προϊόντος στη διεθνή αγορά. Δέκα επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κόκκινος ανέφερε ότι αυτά τα προγράμματα είναι επαναστατικά για τα κυπριακά δεδομένα.

«Είναι η ευκαιρία που δίνουμε κι εμείς ως Εθνικός Φορέας και η ΕΕ στις επιχειρήσεις της Κύπρου αλλά και όλης της Ευρώπης να είναι πιο ανταγωνιστικές και αποσκοπεί στο να δημιουργήσουμε μια διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας στην Κύπρο», ανέφερε.

Σημείωσε ότι πέραν των τριών προγραμμάτων, οι κυπριακές επιχειρήσεις θα μπορούν να διεκδικούν επιπρόσθετα κονδύλια από την ΕΕ, είτε στο πρόγραμμα Pathfinder, όπου τεχνολόγοι και ερευνητές μπορούν να χρηματοδοτηθούν με μέχρι και  €2,5 εκατ. ο καθένας ή από το Accelerator Programme του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας το οποίο δίνει πάλι €2,5 εκατ. χρηματοδότηση και €15 εκατ. προαιρετικά αν η εταιρεία το χρειάζεται για επένδυση μέσα στην ίδια την επιχείρηση.

Κόκκινος: Οι κυπριακές επιχειρήσεις να βάλουν την καινοτομία υψηλά στις προτεραιότητές τους

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον για τα προγράμματα είναι πάρα πολύ μεγάλο, ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα προς  τις κυπριακές επιχειρήσεις, ότι πρέπει να βάλουν την καινοτομία στις υψηλές προτεραιότητές τους, ως απαραίτητο μοχλό ανταγωνιστικότητας.

Όπως είπε, η πολιτεία και η ΕΕ δίνουν τους μηχανισμούς και τα εργαλεία για την χρηματοδότηση, ωστόσο πρέπει να έρθουν πιο κοντά οι επιχειρήσεις στην ερευνητική κοινότητα, για να δουν πως αυτή η έρευνα μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία στην επιχείρησή τους, όπως επίσης και οι ερευνητές πρέπει να πάνε πιο κοντά στις επιχειρήσεις.

Με αυτό τον τρόπο, συμπλήρωσε, δημιουργείται μια νέα παραγωγική βάσης της οικονομίας με νέες θέσεις εργασίας με στόχο και τον επαναπατρισμό του επιστημονικού δυναμικού της Κύπρου, το οποίο σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα υπάρχει και από νεοφυείς επιχειρήσεις, με τον κ. Κόκκινο να σημειώνει την προκήρυξη διαρκώς νέων προγραμμάτων από την πολιτεία για να ενθαρρυνθούν αυτές οι επιχειρήσεις και να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η βιωσιμότητάς τους.

Παρατήρησε ότι η κουλτούρα των startups είναι πολύ σημαντική ως μοχλός ανταγωνιστικότητας, και σε προηγμένες οικονομίες όπως του Ισραήλ, της Αμερικής, της Κίνας αλλά και σε Σκανδιναβικές χώρες η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξαρτάται από τα ίδια τα startups και την ικανότητά τους να επιχειρούν.

Ο κ. Κόκκινος σημείωσε ότι η κάθε κυπριακή επιχείρηση και το επιχειρηματικό μυαλό του Κύπριου επιχειρηματία είναι καινοτόμο και δημιουργικό, συνεχώς ψάχνεται, απλώς δεν το κάνει πάνω σε μια δομημένη βάση. Όπως είπε, όταν αυτό γίνεται μέσα από μια δομημένη διαδικασία και βάση με την κατάλληλη παιδεία που πρέπει να έχει αυτή η επιχείρηση, ακόμα και με τον διορισμό Διευθύνοντα Σύμβουλου Καινοτομίας (Chief Innovation Officer), αυτό της δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.