You are here

Νέες επενδύσεις στο λιμάνι Λεμεσού από την DP World Limassol

17/07/2019 15:34

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για αναβάθμιση του τερματικού πολλαπλών χρήσεων του λιμανιού, η διαχειρίστρια εταιρεία DP World Limassol, προχώρησε σε νέες επενδύσεις σε εξοπλισμό και σε εκσυγχρονισμό του νέου επιβατικού τερματικού.
 
Το πρωί, η διεύθυνση της εταιρείας ξενάγησε εκπροσώπους των ΜΜΕ στο τερματικό, με τον Γενικό Διευθυντή της, Charles Meaby, να δηλώνει πως το λιμάνι Λεμεσού αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και η DP World Limassol συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμισή του, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση θετικά την οικονομία της χώρας και δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινότητα.
 
Πρόσθεσε δε ότι η DP World Limassol εστιάζει  στην καινοτομία και τη βελτιστοποίηση των πόρων, με στόχο να προσφέρει λύσεις και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συνεργατών και των πελατών της, προωθώντας το παγκόσμιο εμπόριο αξιόπιστα, αποτελεσματικά, αποδοτικά και υπεύθυνα, παρέχοντας μία εξαιρετική εμπειρία στους πελάτες της.
 
Η εταιρεία προχώρησε στην αγορά ολοκαίνουργιου εξοπλισμού τον Ιανουάριο του 2019, ενώ τα νέα μηχανήματα τέθηκαν σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2019, μετά από μία εντατική διαδικασία εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση των εργασιών στο Τερματικό Πολλαπλών Χρήσεων.
 
Συγκεκριμένα, ο νέος εξοπλισμός περιλαμβάνει υπερσύγχρονο κινητό λιμενικό γερανό, χωρητικότητας 144 τόνων και ακτίνας 54 μέτρων, που σύμφωνα με την εταιρεία, ενισχύει την αποτελεσματικότητα διαχείρισης φορτίου, εμπορευματοκιβωτίων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως επισημάνθηκε  ο συγκεκριμένος εξοπλισμός διαθέτει εξαιρετική κινητικότητα και ευελιξία, ενώ παράγει χαμηλές εκπομπές ρύπων και λιγότερο θόρυβο.
 
Επιπρόσθετα, το τερματικό εξοπλίστηκε με τροχοφόρο φορτωτή, ειδικά σχεδιασμένο για τη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων και ηµιρυµουλκούµενων οχημάτων, ο οποίος διαθέτει οικονομικό πετρελαιοκινητήρα με ισχύ 230 kW, που παρέχει εξοικονόμηση καυσίμων μέχρι 30% συγκριτικά με το μέσο όρο της αγοράς και μειωμένους ρύπους. Διαθέτει, επίσης, στροφή μικρής ακτίνας για άνετη οδήγηση, υψηλή κινητικότητα και πλήρη ορατότητα.
 
Η DP World Limassol έχει, επίσης, επενδύσει στην αγορά επιπρόσθετου εξοπλισμού, όπως πλατφόρμες εσωτερικής μεταφοράς φορτίων και εμπορευματοκιβωτίων, ανυψωτικών μηχανημάτων, ρυμουλκούμενων οχημάτων και οχημάτων εσωτερικής μεταφοράς καθώς και διάφορα εξαρτήματα γερανών. 
 
Την ίδια ώρα, όπως υποδείχθηκε, θετικά είναι τα μηνύματα από τον τουρισμό κρουαζιέρας, ο οποίος καταγράφει αυξητική τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020.
 
Από την ημερομηνία ανάληψης της διαχείρισης του τερματικού, η DP World Limassol εξυπηρέτησε περισσότερους από 180,000 επιβάτες που αφίχθησαν στο Νέο Επιβατικό Τερματικό, μέσω διαμετακομιστικών σταθμών ή σταθμών αρχικής επιβίβασης/αποβίβασης.
 
Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2019, η DP World Limassol θα εξυπηρετήσει περισσότερα από 30 κρουαζιερόπλοια (σταθμοί αρχικής επιβίβασης/αποβίβασης και διαμετακομιστικοί), ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στις αφίξεις (πέραν του 35%), αφού το 2018 καταγράφηκαν 68 αφίξεις, ενώ για το 2019 αναμένονται συνολικά 93 αφίξεις, από τις οποίες 53 είναι για διαμετακομιστικό σταθμό και 40 αρχικής επιβίβασης/αποβίβασης.
 
Επιπρόσθετα, η Εταιρεία προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις με σκοπό των εκσυγχρονισμό του Νέου Επιβατικού Κρουαζιέρας και την ενίσχυση της εμπειρίας των επισκεπτών. Ενδεικτικά, προέβη στον επανασχεδιασμό του τοπίου της γύρω περιοχής, στην εγκατάσταση αυτόματου συστήματος άρδευσης και έξυπνων οθονών τελευταίας τεχνολογίας στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων καθώς και στην αναβάθμιση εσωτερικών/εξωτερικών χώρων.
 
Έχει, επίσης, εγκαταστήσει υπερσύγχρονο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και σύστημα ελέγχου εισόδου, ενώ έχει τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης όλων των ειδών εντός του τερματικού.
 
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Νέου Επιβατικού Τερματικού, αναμένεται να λειτουργήσουν δύο καταστήματα αδοσμολόγητων ειδών (duty free), ενώ υπενθυμίζεται πως η DP World Limassol βραβεύθηκε, στο πλαίσιο των Κυπριακών Βραβείων Τουρισμού, με το Αργυρό Βραβείο στην κατηγορία "Στρατηγική και Καινοτομία", στην ενότητα "Στρατηγική Επένδυση/Συνεργασία/ Ανάπτυξη/Εκσυγχρονισμός των Υποδομών",  ενώ τιμήθηκε με το βραβείο του "Πιο Αποτελεσματικού Τερματικού Κρουαζιέρων" στο πλαίσιο των πρώτων Βραβείων MedCruise.
 
Σημαντικός καταγράφεται ο ρόλος του τερματικού ως βάση εφοδιαστικής υποστήριξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ήδη, όπως αναφέρθηκε στους δημοσιογράφους, εξυπηρετεί ανάγκες εταιρειών για γεωτρήσεις στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
 
Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για έναν τομέα πολλαπλών χρήσεων που αναπτύχθηκε για την υποστήριξη των υπεράκτιων δραστηριοτήτων γεώτρησης υδρογονανθράκων, στον οποίο περιλαμβάνονται μία προβλήτα 430 μέτρων, αποκλειστικά για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπαίθριοι και στεγασμένοι αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία και μονάδα παραγωγής ρευστών γεώτρησης.