You are here

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση δήμων

25/01/2019 11:43

Τη δημιουργία νέων δήμων μέσα από τις συνενώσεις υφιστάμενων δήμων, προβλέπει το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Ένωση Δήμων διένειμε χθες το νομοσχέδιο σε όλους τους δήμους το οποίο αποτελείται από 141 σελίδες.

Το νομοσχέδιο που επισυνάπτεται, προβλέπει ότι ο πρoϋπoλoγισμός εσόδωv κάθε δήμoυ επιδoτείται ετήσια με χoρηγία από τη Δημoκρατία η οποία προέρχεται από τα τέλη κυκλοφορίας των ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, ή ποσοστό που δεν καθορίζεται μέχρι στιγμής επί των συνολικών εσόδων του κρατικού προυπολογισμού.

Η μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων από τη δημόσια υπηρεσία στους δήμους γίνεται μετά από την εκπόνηση σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης και μετά από διαβούλευση με την Ένωση Δήμων Κύπρου. Το οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος που προκύπτει για τους δήμους καλύπτεται με ισόποση αύξηση της κρατικής χορηγίας ή από άλλους πόρους οι οποίοι καθορίζονται στην πράξη μεταβίβασης.

Η κατανομή της κρατικής χορηγίας στους δήμους γίνεται με απόφαση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, μετά από διαβούλευση με τον Υπουργό. Στην απόφαση αυτή συνυπολογίζονται δημογραφικά, οικονομικά, κοινωνικά διοικητικά, και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Κάθε δήμoς διατηρεί ταμείo. Το συμβούλιο με απόφαση του δύναται να συστήσει αποκεντρωμένες ταμειακές υπηρεσίες στην έδρα κάθε δημοτικού διαμερίσματος, οι οποίες εντάσσονται οργανικά στο ενιαίο δημοτικό ταμείο.

Ο ετήσιoς τακτικός πρoϋπoλoγισμός εσόδωv και εξόδωv και o πρoϋπoλoγισμός αvαπτύξεως τoυ δήμoυ πρέπει να υπoβάλλοvται μέχρι την 31η Οκτωβρίoυ τoυ έτoυς πριν την έvαρξη τoυ oικovoμικoύ έτoυς στo oπoίo αvαφέρovται, για έγκριση από τo συμβoύλιo και τον Υπουργό με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών. Τo oικovoμικό έτoς όλωv τωv δήμωv αρχίζει τηv 1η ημέρα τoυ Iαvoυαρίoυ κάθε έτoυς.

Η έγκριση του προϋπολογισμού από τον Υπουργό με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργού Οικονομικών αποτελεί πράξη με την οποία διαπιστώνεται αποκλειστικά και μόνο ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός.

Ίδρυση συμβουλίων

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, από την ψήφιση του παρόντος νόμου μέχρι την ημερομηνία εγκαθίδρυσης των νέων δημοτικών αρχών συστήνονται Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων σε κάθε νέο δήμο. Στα Συμβούλια αυτά συμμετέχουν υποχρεωτικά οι δήμαρχοι ή και κοινοτάρχες των δήμων και κοινοτήτων που συνενώνονται.

Αρμοδιότητες των Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων είναι:

(α) Η κατάρτιση και έγκριση του προϋπολογισμού του νέου δήμου

(β) Η κατάρτιση και έγκριση του οργανογράμματος, της στελέχωσης και η προετοιμασία των πάσης φύσεως συναφών με την οργάνωση και λειτουργία του νέου δήμου ζητημάτων.

(γ) Η παροχή προς του πολίτες κοινών υπηρεσιών

(δ) Αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος σχετίζεται με τη μετάβαση των υπό συγχώνευση δήμων και κοινοτήτων σε ενιαίο Δήμο.

Πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων είναι ο δήμαρχος της έδρας του νέου δήμου. Έδρα κάθε Συμβουλίου Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων είναι η έδρα του νέου Δήμου.

Εκλογή

Σύμφωνα με τις πρόνοιρες του νομοσχεδίου, ο δήμαρχος εκλέγεται από τους δημότες-εκλογείς του δήμου αυτού και δήμαρχος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Η εκλογή των αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων γίνεται μεμονωμένα ή και κατά συνδυασμούς.

Δημότης-εκλογέας ο οποίος συμπλήρωσε το εικοστό πρώτο έτος της ηλικίας του δύναται να εκλεγεί δήμαρχος, αντιδημάρχος, ή μέλος συμβουλίου.

Ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη του συμβουλίου έχουν το δικαίωμα για μόνο μια συνεχόμενη επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα.

Της Γεωργίας Χαννή