You are here

Ο ελεγκτής φρέναρε τους εμπειρογνώμονες για ΚΑ

08/07/2015 13:06
Ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης «φρενάρει» την πρόθεση της AdHoc επιτροπής της βουλής να προσλάβει εμπειρογνώμονες για διερεύνηση των αιτίων που συνέργησαν στην κατάρρευση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η επιτροπή που συνήλθε σήμερα διαπίστωσε μετά και από σχετική επιστολή του γενικού ελεγκτή ότι το κόστος πρόσληψης εμπειρογνωμόνων θα είναι πολύ υψηλό.

Η επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα για την ολοκλήρωση του πορίσματος, το οποίο θα αποστείλει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον γενικό εισαγγελέα, οι οποίοι θα κρίνουν κατά πόσο θα προχωρήσουν στο διορισμό ερευνητικής επιτροπής.

Όπως ανέφερε ο γενικός ελεγκτής, η πρόσληψη ενός ξένου οίκου εμπειρογνωμόνων, μπορεί να κοστίσει μέχρι και €5 εκ. με ένα κόστος περίπου €3 χιλ. την ημέρα.

Με επιστολή του προς την επιτροπή, υποδεικνύει πως για την επιλογή του οίκου, θα πρέπει να ακολουθηθεί ανοικτή διαδικασία προσφορών, η οποία είναι πιο ενδεδειγμένη δεδομένης και της εκτίμησης δαπάνης και από τη οποία δεν μπορούν να αποκλειστούν εγχώριοι οίκοι, αλλά να τεθούν δικλείδες ώστε να αποκλεισθούν οι οίκοι που δεν θεωρούνται ανεξάρτητοι λόγω τυχόν προηγούμενης σχέση τους με τις ΚΑ.

Επισημαίνει, πως η διαδικασία προϋποθέτει την ετοιμασία όρων και προδιαγραφών που να περιλαμβάνουν την εκτιμημένη δαπάνη, την εμπειρία, τα προσόντα που απαιτούνται και τους όρους εντολής του οίκου, όπως πχ η εξεταζόμενη περίοδος, η διερεύνηση της αγοράς αεροσκαφών, του πτητικού προγράμματος και του αριθμού του προσωπικού.

Όσον αφορά στην εκτίμηση της δαπάνης που αναμένεται να απαιτηθεί, ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει πως είναι πολύ πιθανόν να είναι αρκετά ψηλή λόγω της εξειδίκευσης που απαιτείται όποτε εισηγήθηκε η εκτιμημένη δαπάνη να αξιολογηθεί σε σχέση με το όφελος και το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την έρευνα.

Ο γενικός ελεγκτής υπέδειξε πως η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι ο διορισμός από το υπουργικό συμβούλιο ερευνητικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν πρόσωπα με την απαιτούμενη τεχνογνωσία και ανεξαρτησίας.

Εκπρόσωπος από το γενικό λογιστήριο ανέφερε πως θα πρέπει α διασφαλιστεί η αξιοπιστία μιας διαδικασίας, προσθέτοντας πως πρέπει να έχει ένα τέλος η υπόθεσηκαι να έχει αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της AdHoc επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε πως η επιτροπή δεν μπορεί να φορτώσει στις πλάτες των πολιτών εκατομμύρια για την πρόσληψη ξένου οίκου.

Υπέδειξε πως η επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση των γεγονότων και ακολούθως θα αποστείλει την έκθεση της στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον γενικό εισαγγελέα.

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως είναι στο χέρι του προέδρου της Δημοκρατίας και του γενικού εισαγγελέα να διορίσει ερευνητική επιτροπή.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου