You are here

Ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ και την Κύπρο

23/01/2003 10:43
Το 99,5% περίπου του συνόλου των επιχειρήσεων, το 66,4% της συνολικής απασχόλησης και το 66,5% του συνολικού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, αντιπροσωπεύουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξίσου μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν στην κυπριακή οικονομία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία απογραφής επιχειρήσεων που διεξήγαγε το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών το 2000, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερο από 250 άτομα και έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 40 εκ. ευρώ, αποτελούν το 99,9% των επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολο τους ανέρχονται σε 61.041 και απασχολούν 198.078 άτομα. Από το σύνολο αυτό οι μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που απασχολούν κάτω από 10 άτομα, ανέρχονται σε 57.956 και αντιπροσωπεύουν το 94,8% του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και απασχολούν 107.442 άτομα.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν από τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, κατά τη διάρκεια Ημερίδας για την παρουσίαση σχετικής μελέτης υπό τον τίτλο «Στήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, ενόψει της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ».

Ο υπουργός ανέφερε ότι και η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι «στην ΕΕ είναι κοινή και καθολική πλέον η αναγνώριση ότι οι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, αποτελούν το κλειδί για την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων και δυνατοτήτων για περαιτέρω οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της εναρμόνισης μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο έδωσε προτεραιότητα στις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα οι οποίες λόγω της εγκατάλειψης του προστατευτισμού και της πορείας μας προς την ΕΕ, αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, και η κρατική μέριμνα για αυτές επιβάλλετο να ήταν άμεση και πολύπλευρη.

Στην συνέχεια ο Νίκος Ρολάνδης, ανέφερε πως το υπουργείο του οποίου προΐσταται έχει ήδη υποβάλει σχετική πρόταση, η οποία και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για καθορισμό πολιτικής, αναφορικά με την ανέγερση νέων καταστημάτων και υπεραγορών για χρήση από επιχειρήσεις που ασχολούνται με το λιανικό και χονδρικό εμπόριο. Η πρόταση προνοεί όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά τη διαδικασία αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις εμπορικές ζώνες, προβούν σε ρυθμίσεις και καθορίσουν τέτοιες πολιτικές ανάπτυξης με στόχο τον περιορισμό:

(α) του αριθμού των καταστημάτων
(β) του αριθμού των κτηρίων που θα στεγάσουν υπεραγορές ή και πολυκαταστήματα
(γ) του μεγέθους των κτηρίων των πολυκαταστημάτων και υπεραγορών ανάλογα με την περιοχή
(δ) των περιοχών/ζωνών μέσα στις οποίες θα μπορούσαν να ανεγερθούν τέτοιου είδους κτήρια
(ε) των χρήσεων των υφισταμένων οικοδομών.

«Η σημερινή κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» κατέληξε ο κ. Ρολάνδης, «μπορεί να βελτιωθεί με δράσεις τόνωσης του επιχειρηματικού πνεύματος και με τη σωστή αξιολόγηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και δράσεις που θα έχουν μακροχρόνιες θετικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα τους».