You are here

Ocean: 20 πλοία σε 4 χρόνια

11/06/2007 11:39
Η Ocean Tankers αναμένει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια τον τριπλασιασμό του στόλου της με 20 πλοία διπλού τοιχώματος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Ιωαννίδης.

Η Ocean Tankers, η πρώτη εταιρεία ποντοπόρου ναυτιλίας που έχει εισάξει τους τίτλους της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στις 6 Δεκεμβρίου 2006, έχει στο στόλο πέντε πλοία ενώ έχει υπογράψει δύο συμβόλαια για απόκτηση ακόμη τεσσάρων αυτό το χρόνο. Τα δύο νεόκτιστα χημικά δεξαμενόπλοια παραγγέλθηκαν από το ναυπηγείο STX Shipbuilding Co Ltd της Κορέας έναντι $44 εκ. και τα άλλα δύο (χημικά δεξαμενόπλοια) από την Κίνα έναντι $21 εκ.

«Ο στόχος μας είναι να αποκτήσουμε 20 δεξαμενόπλοια μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξη στο πρακτορείο ο κ. Ιωαννίδης.

Τα τρία από τα πέντε πλοία της εταιρείας που βρίσκονται στη θάλασσα, υπόκεινται σε χρονοναύλωση. Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι η εταιρεία επικεντρώνεται πρωτίστως στην αγορά της χρονοναύλωσης.

Αποδόσεις

«Μια εισηγμένη εταιρεία θα πρέπει να δίνει στους μετόχους καλές και σταθερές αποδόσεις. Όσο πιο καλά γνωρίζεις τα εισοδήματα σου, τόσο καλύτερα θα μπορείς να ελέγχεις τα έξοδα αφήνοντας στους μετόχους μια καλή απόδοση υπό τη μορφή μερίσματος ή μελλοντικές πηγές για επενδύσεις», τόνισε στο Reuters ο κ. Ιωαννίδης.

«Επικεντρωνόμαστε στα time charters για να διασφαλίσουμε τα εισοδήματα μας, αλλά ενόσω αναπτυσσόμαστε θα ήταν καλή πρακτική να έχουμε και spot», πρόσθεσε.

Με την εισαγωγή της στο ΧΑΚ η εταιρεία άντλησε $13.38 εκ. Η εταιρεία είχε τρία μοντέρνα διπλού τοιχώματος δεξαμενόπλοια και σε διάστημα ενός μήνα τα αύξησε στα τέσσερα με την απόκτηση του M/T KALIA, τον Ιανουάριο του 2007.

Είχε υπό παραγγελία 2 νεότευκτα διπλού τοιχώματος δεξαμενόπλοια χωρητικότητας 4200 τόνων. Το πρώτο από τα δύο παραδόθηκε στις 08 Μαΐου 2007 και το δεύτερο θα παραδοθεί τέλος του Ιουνίου του 2007. Ήδη και τα δύο νεότευκτα δεξαμενόπλοια έχουν χρονοναυλωθεί με την εταιρεία Henring S.A για περίοδο 2+1+1 χρόνια. Για τα πρώτα 2 χρόνια ο ναύλος θα είναι $7250 την ημέρα, για τον τρίτο χρόνο $7600 την ημέρα και τον 4 χρόνο $7950 την ημέρα.

Το Μάρτιο του 2007 η εταιρεία υπόγραψε ακόμη δύο συμβόλαια κτίσης νεότευκτων δεξαμενόπλοιων με την STX Shipyard of the Republic of Korea, χωριτικότητας 12800 τόνων. Η παράδοση των 2 αυτών νεότευκτων δεξαμενόπλοιων θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Το 2006 η εταιρεία παρότι παρουσίασε καθαρή κερδοφορία ύψους $ 1,7 εκ. Όπως προβλέπεται από την ίδια την Ocean Tankers, η κερδοφορία για το οικονομικό έτος 2007 θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την κερδοφορία του 2006 δια το λόγο ότι η εταιρεία έχει στη θάλασσα ήδη πέντε πλοία και θα παραλάβει σύντομα ακόμη ένα πλοίο. Συνολικά έξι πλοία στην θάλασσα (διπλασιασμός στόλου) το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

Γ.Χ.