You are here

ΟΕΒ: Τρεις πυλώνες για ανάπτυξη οικονομίας

25/05/2022 15:59

Ευθύνη της ΟΕΒ η οποία εκπροσωπεί χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλούς επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς συνδέσμους, είναι να αναγνωρίζει, και να αναδεικνύει πιθανές παγίδες και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εκεί που βλέπει κινδύνους και να καταθέτει εισηγήσεις για την επιτυχή διαχείριση της οικονομίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ,  Αντώνης Αντωνίου.

Στην ομιλία του ενώπιον της ετήσιας γενικής συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, ο κ. Αντωνίου ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όλους τους τομείς της οικονομίας,  υπέδειξε ότι ένα οικονομικά υγιές κράτος είναι η ραχοκοκαλιά μιας ευημερούσας κοινωνίας και πρόσθεσε ότι «για να αντιμετωπίσουμε το αύριο, υπάρχουν τρεις τρόποι, ανάπτυξη, ανάπτυξη και ανάπτυξη. Ανάπτυξη για να υπάρχουν ευπρεπείς θέσεις εργασίας, ανάπτυξη για να υπάρχει κατανάλωση παντός είδους αγαθών και ανάπτυξη για να εισρέουν εισοδήματα, φόροι κ.λπ. στα ταμεία του κράτους».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε ακροθιγώς σε τέσσερα άλλα κεφάλαια τη Δικαιοσύνη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Κοινωνική Πρόνοια και Δικαιοσύνη σημειώνοντας ότι αν και έχουν δρομολογηθεί χρήζουν πολλής δουλειάς για να πετύχουν.

Στο σημείο αυτό εξέφρασε την αντίθεση της ΟΕΒ, στην πρόθεση για φορολογικό συντελεστή, επί όλων των επιχειρήσεων ασχέτως μεγέθους του 15%, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν λάθος κίνηση και θα επιβαρύνει αχρείαστα ένα ήδη πολύ δύσκολο περιβάλλον χωρίς μια πιο μελετημένη και μακροχρόνια φορολογική πολιτική. Θα ήταν λάθος όμως αν ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ισοδύναμες φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και χαιρέτισε  την πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών να συμπεριλάβει τα κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι οι  επιπτώσεις της παγκόσμιας διαχείρισης της πανδημίας και τώρα με τις κυρώσεις και αντικυρώσεις με την εισβολή στη Ουκρανία, έχουν διαφοροποιήσει την μέχρι πρόσφατα καθιερωμένη άποψη όσον αφορά την ευρωστία και τα οφέλη μιας παγκοσμιοποίησης της αγοράς.

Πρόσθεσε ότι έχουν στερέψει οι πηγές και έχουν εκτοξευθεί οι τιμές για βασικά αγαθά , διατροφικά εμπορεύματα, σημαντικές πρώτες ύλες, μέταλλα και όλες οι μορφές ενέργειας. «Έχει μπλοκάρει η εφοδιαστική αλυσίδα. Όλα τα σημάδια τώρα δείχνουν ότι ο γεωπολιτικός και γεωοικονομικός κόσμος έχει αρχίσει να αλλάζει, και οι οικονομίες στρέφονται πλέον στην εγχώρια και περιφερειακή ανάπτυξη».

Σημείωσε ότι πέρα από τα προβλήματα που έφερε η πανδημία και η Ουκρανική κρίση, τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στην εξίσωση και νέοι όροι όπως η πράσινη μετάβαση, η καθαρή ενέργεια και η κυκλική οικονομία. «Ο συνδυασμός όλων αυτών καθιστά ασύλληπτο το κόστος της πράσινης μετάβασης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην υιοθέτηση από την κυβέρνηση της Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής, με στόχο  να καταστεί η κυπριακή βιομηχανία πιο ανταγωνιστική, βιώσιμη και υγιής, είπε ότι με την σχολαστική εφαρμογή της νέας πολιτικής, η μεταποίηση μπορεί να μεγιστοποιήσει την συνεισφορά της στο ΑΕΠ και να καταστεί ισχυρός βραχίονας ανάπτυξης. Βασική πρόκληση που πρέπει να τύχει διαχείρισης κατά τρόπο μόνιμο, υπογράμμισε, είναι η έλλειψη κατάλληλου τεχνικού προσωπικού βιομηχανίας.

Σημείωσε ότι η συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της Κύπρου ανέρχεται σήμερα μόλις στο 2% γι’ αυτό και το νησί στηρίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην εισαγωγή βρώσιμων βασικών αγαθών.

Ο κ. Αντωνίου στην αναφορά του για τον κατασκευαστικό κλάδο, είπε ότι σε όλες τις χώρες ο κλάδος των κατασκευών αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομίας και δημιουργεί πολλαπλές θέσεις εργασίας, πέραν των εργοληπτικών εταιρειών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και παντός φύσεως άλλων επαγγελμάτων, βιομηχανιών και υπηρεσιών.

«Οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από το αυξανόμενο κόστος των βασικών υλικών, καθώς και οι απαιτήσεις της Πράσινης Ανάπτυξης χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από το κράτος για να μη πληγεί ανεπανόρθωτα ο τομέας αυτός. Απαιτείται ανοιχτός και ώριμος διάλογος για μια πιο ομαλή διαχείριση των σημερινών αλλά και των επερχόμενων προκλήσεων», τόνισε.

Σχετικά με τον τομέα των υπηρεσιών ο οποίος έχει τεράστια συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας, επεσήμανε ότι διέρχεται ίσως την δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων τριάντα και πλέον χρόνων με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα, είπε, η Πολιτεία πρέπει να είναι πολύ προσεχτική με την προωθούμενη νομοθεσία για την θέσπιση κανόνων πρόληψης της κατάχρησης εικονικών οντοτήτων για φορολογικούς σκοπούς, που μπορεί να οδηγήσει σε μετεγκατάσταση επενδυτικών σχηματισμών εκτός της Χώρας.

Ο κ. Αντωνίου δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο καθορισμού του Εθνικού Κατώτατου Μισθού λέγοντας ότι με την θεσμοθέτηση ενός πλαισίου λειτουργίας του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, είναι ήδη από μόνο του μια τεράστια αλλαγή στον επί δεκαετίες τρόπο καθορισμού των μισθών εισδοχής. Αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι η συνετή και προσεγμένη υλοποίηση του, με σεβασμό προς τους εργαζόμενους αλλά και με επιμέτρηση των επιπτώσεων επί της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Η ΟΕΒ έχει ετοιμάσει,  μετά από πολλή μελέτη, τις εισηγήσεις της για την σταδιακή εισαγωγή του ΕΚΜ τις οποίες ήταν έτοιμη να υποβάλει στις 16 του Μάη. «Θα τις υποβάλουμε στη φίλτατη Υπουργό Εργασίας κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», σημείωσε.

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΟΕΒ ο κ. Αντωνίου εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεση τους στην καταβολή της ΑΤΑ, επαναλαμβάνοντας τη θέση τους ότι διαβρώνει τα πραγματικά εισοδήματα, επιδεινώνει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας.

Χ. Αγκαστινιώτης: ΟΕΒ και ΚΕΒΕ προωθούν το επιχειρείν

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης στο χαιρετισμό του από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΟΕΒ, είπε ότι το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ είναι πυλώνες ανάπτυξης, αφού συνεργαζόμενες οι δύο οργανώσεις προωθούμε το «επιχειρείν» της Κύπρου και γενικά τη στέρεα πρόοδο της οικονομίας και του τόπου.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πληθωριστικές πιέσεις λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης σημείωσε ότι «εμείς, ως ΚΕΒΕ είμαστε σε εγρήγορση και παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Αξιολογούμε τα γεγονότα και καθορίζουμε την πολιτική μας».

Τόνισε ότι «σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, την ΟΕΒ, τις συντεχνίες και γενικά τις παραγωγικές τάξεις, είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες».

«Κεντρική στόχευση μας είναι να παραμείνει η οικονομία μας σε αναπτυξιακή τροχιά και οι επιχειρήσεις μας να μπορέσουν να επιβιώσουν σ’ αυτό το ιδιόμορφο περιβάλλον».

Επανέλαβε ότι η συνεργασία του ΚΕΒΕ με την ΟΕΒ σ’ αυτές τις στοχεύσεις είναι δεδομένη και αδιαμφησβήτητη. Μαζί οι δύο οργανώσεις θα προσπαθήσουμε για βελτίωση του οικονομικού κλίματος και για προώθηση των συμφερόντων των μελών τους.

Παρά τις αντιξοότητες και το ρευστό τοπίο, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Θα μπορέσουμε να περάσουμε και από τις νέες συμπληγάδες. Θα κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα.

Η.Ε.