You are here

Οι προκλήσεις κυπριακών επιχειρήσεων το 2020

05/11/2019 11:23

Οι κυριότερες προκλήσεις που αναμένουν να αντιμετωπίσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις το 2020 είναι η εσωτερική αλλά και η εξωτερική ζήτηση ενώ πολύ ψηλά στις προκλήσεις βρίσκονται και οι χρηματοδοτικές συνθήκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας των Ευρωεπιμελητηρίων για το Επιχειρηματικό Κλίμα.

Αναφέρεται ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι κυριότερες προκλήσεις αφορούν την εσωτερική ζήτηση, το εργατικό κόστος και την έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι όσον αφορά την Κύπρο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες αλλά και οι επιπτώσεις του Brexit έχουν κερδίσει έδαφος σε σχέση με πέρσι, διπλασιάζοντας τα ποσοστά τους.

Το ΚΕΒΕ συμμετείχε για μια ακόμα φορά στη μεγάλη Πανευρωπαϊκή Οικονομική Έρευνα των Ευρωεπιμελητηρίων για το Επιχειρηματικό Κλίμα στην Ευρώπη που διεξάγεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο με τη συμμετοχή των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 53000 επιχειρήσεις σε 28 χώρες και τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Τα ευρήματα για την Κύπρο (όπου την τοπική έρευνα διεξήγαγε το ΚΕΒΕ) συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με τα όχι τόσο αισιόδοξα ευρήματα της πανευρωπαϊκής έρευνας για το 2020 αν και βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ποσοστό 46% των Κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα έχουν αυξημένες εγχώριες πωλήσεις το 2020 (επιδείνωση από το 57% της περσινής έρευνας για το 2019 αλλά 5η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).

Ποσοστό 37% των Κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα έχουν αυξημένες εξαγωγές το 2020 (επιδείνωση από το 43% της περσινής έρευνας για το 2019 και 17η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).

Επίσης, 47% των Κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα έχουν αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό το 2020 (ο μόνος δείκτης που παρουσιάζει αύξηση από το 36% της περσινής έρευνας για το 2019 και 2η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).

Ποσοστό 44% των Κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα προβούν σε αυξημένες επενδύσεις το 2020 (επιδείνωση από το 52% της περσινής έρευνας για το 2019 και 8η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).

Ακόμη, 46% των Κυπριακών επιχειρήσεων εκφράζουν περισσότερη αισιοδοξία για το 2020 (επιδείνωση από το 54% της περσινής έρευνας για το 2019 και 10η καλύτερη πρόβλεψη σε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).

«Τα ευρήματα τόσο όσον αφορά τις πανευρωπαϊκές προβλέψεις αλλά και ιδιαίτερα τις προβλέψεις που αφορούν την Κύπρο δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε αφού υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανυθεί για να φτάσουμε στα προ της κρίσης επίπεδα», αναφέρει το ΚΕΒΕ σε ανακοίνωσή του.

Τονίζει ότι τη νέα χρονιά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να εξαλείψουμε τις εναπομείνασες πληγές που μας έχει κληροδοτήσει η οικονομική κρίση και κυρίως το πρόβλημα των μη εξυπηρετουμένων δανείων που επηρεάζει και τις χρηματοδοτικές συνθήκες, ενώ θα πρέπει παράλληλα να διαχειριστούμε σωστά τις εσωγενείς και εξωγενείς προκλήσεις και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει, θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και να αναμορφώσουμε το οικονομικό μας μοντέλο, να απλοποιήσουμε το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, να προχωρήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας και την εντονότερη ενσωμάτωση της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στις παραγωγικές διαδικασίες, να προωθήσουμε και διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα και να δώσουμε έμφαση στους νέους τομείς επιχειρηματικής δράσης.