You are here

Π. Ψωμιάδης: Κέρδη €35 εκ. για Ασπίς το 2008

08/04/2008 08:29
• Επενδύσεις €132 εκ. φέτος…

• … με όρους, όμως

• Αιχμές για στάση Αρχών


Ισχυρή ανάπτυξη της Aspis Holdings για το 2008 προβλέπει ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Παύλος Ψωμιάδης. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Ψωμιάδης αναφέρει ότι η Aspis αναμένει ότι θα έχει εισοδήματα πέραν των €100 εκ. και ότι η κερδοφορία θα ξεπεράσει τα €35 εκ. χωρίς να υπολογίζονται οι προγραμματιζόμενες εξαγορές. Η εταιρεία αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας από συνήθεις εργασίες και κάποια ελαφρά μείωση στα κέρδη από άλλες εργασίες, που συνολικά θα αυξήσουν την κερδοφορία σε σχέση με το 2007.

Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρεται εκτενώς στην επένδυση της εταιρείας στην Κύπρο λόγω κυρίως του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώς αλλά και άλλων παραγόντων όπως είναι η κατάλληλη υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό.

Τονίζει, με νόημα, ότι η Κύπρος θα πρέπει να βλέπει τα ξένα κεφάλαια και τις ξένες επενδύσεις ως θετικό παράγοντα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και υποστηρίζει πως δεν πρέπει να προβάλλονται προσκόμματα «απλά για ικανοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματιών και άλλων συμφερόντων».

Σύμφωνα με τον κ. Ψωμιάδη, βασικός στόχος της Aspis Holdings είναι η ανάπτυξη στον ασφαλιστικό και το χρηματοοικονομικό κλάδο με έντονη παρουσία στην Κύπρο, Ελλάδα, Σουηδία, Βαλκάνια και αργότερα Μέση Ανατολή.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας αναφέρεται στις επενδυτικές κινήσεις της Aspis και τους στόχους της μέσω της εξαγοράς εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους.

Η εταιρεία πέραν των δύο κυπριακών ασφαλιστικών εταιρειών ζωής, την Ασπίς Πρόνοια και την Liberty Life, έχει εξαγοράσει το 38% της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας Universal Life, το 51% της αλβανικής ασφαλιστικής εταιρείας γενικών ασφαλίσεων Interalbanian Sa και το 95% της σουηδικής ασφαλιστικής εταιρείας ζωής Aspis Liv και το 5% της ελλαδικής τράπεζας Aspis Bank. Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει εξαγοράσει το 51% της Laser Investments η οποία τελικά εξαγόρασε τις εταιρείες Burger King και Coffee Beanery Εurope, το 60% της εισηγμένης Εταιρείας Athos Diamonds και το 51% της Εταιρείας Leda Investments.

Σύμφωνα με τον κ. Ψωμιάδη, η εταιρεία Aspis ήταν το 2007 ο μεγαλύτερος επενδυτής στην κυπριακή οικονομία. Το προηγούμενο έτος η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις €172 εκ. και φέτος στοχεύεται στην επένδυση άλλων €132 εκ.

Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρει πως οι πρόσθετες επενδύσεις θα εξαρτηθούν από τη στάση των αρχών έναντι της εταιρείας: «Πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω επενδύσεις», είπε, «θα θέλαμε να δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης μας με τη Universal Life και την αντιμετώπιση των αρχών απέναντι μας».

Της Γεωργίας Χαννή