You are here

Πάνω από τον κοινοτικό όρο η καινοτομία επιχειρήσεων

23/02/2007 11:41
Οι καινοτόμες δράσεις που εκδηλώνουν οι επιχειρήσεις κερδίζουν έδαφος, με αποτέλεσμα το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων στην Κύπρο να είναι πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε (42%). To 46% των κυπριακών επιχειρήσεων συμμετείχαν σε καινοτόμες δράσεις την περίοδο 2002-2004, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τέταρτης κοινοτικής έρευνας για την καινοτομία που πραγματοποιήθηκε στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη Eurostat ως καινοτόμες δράσεις ορίζονται οι πρωτοβουλίες εκείνες που οδηγούν στην προώθηση ενός νέου ή βελτιωμένου προϊόντος ή μιας νέας ή βελτιωμένης υπηρεσίας στην αγορά.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας τα υψηλότερα ποσοστά σε καινοτόμες δράσεις παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις στη Γερμανία με 65% και ακολουθούν η Αυστρία με 53%, η Δανία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο (από 52%), το Βέλγιο με 51% και η Σουηδία με 50% αντίστοιχα. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Βουλγαρία με 16%, τη Λετονία με 18%, τη Ρουμανία με 20%, την Ουγγαρία και τη Μάλτα (από 21%).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε - με ηγετικό ρόλο στον τομέα της καινοτομίας - είναι η Σουηδία, η Ελβετία, η Φιλανδία, η Δανία, η Ιαπωνία και η Γερμανία, ενώ ακολουθεί μια δεύτερη ομάδα χωρών που αποτελείται από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γ.Χ.