You are here

Παράδεισος ξένων καταθετών

15/06/2007 08:26

• £5,3 δισ. καταθέσεις σε συνάλλαγμα σε 3 χρόνια

• Γιατί προτιμούν τις κυπριακές τράπεζες οι ξένοι


Σε ασφαλές καταφύγιο ξένων καταθετών μετατρέπεται η Κύπρος μετά την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την ημέρα εισδοχής της Κύπρου στην ΕΕ, εισέρευσαν συνολικά στα ταμεία των εμπορικών τραπεζών £5,28 δισ. σε καταθέσεις σε συνάλλαγμα, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις που αρχικά δημιουργήθηκαν ότι η αύξηση ήταν προσωρινή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα έφθασαν τα £9,84 δισ. τον Απρίλιο του 2007 σε σχέση με £4,56 δισ. που ήταν την παραμονή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Η αύξηση μαμούθ προέκυψε κυρίως από τις καταθέσεις μη κατοίκων, που σε λίγο μόνο χρονικό διάστημα διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα £8 δισ. Σημαντική όμως ήταν και η αύξηση των καταθέσεων σε συνάλλαγμα από τους Κύπριους: Από £0,6 δισ. έφθασαν τα £1,9 δισ.

Τραπεζικοί κύκλοι που μίλησαν στη StockWatch απέδωσαν την αύξηση των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα στα φορολογικά πλεονεκτήματα και στις φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρει η Κύπρος. Σύμφωνα με το διευθυντή Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Τράπεζας Γιάννη Τελώνη, άρχισαν πλέον να φαίνονται οι καρποί της προσπάθειας προώθησης της Κύπρου ως οικονομικό κέντρο.


«Όταν έγινε η φορολογική μεταρρύθμιση το 2003 είχε τεθεί ο στόχος να γίνει η Κύπρος ελκυστικός καταθετικός προορισμός. Στο στόχο αυτό συνέβαλαν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 αλλά και η επικείμενη ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, καθώς η υιοθέτηση του ευρώ θα κάνει την Κύπρο ακόμη πιο ασφαλή προορισμό», σημείωσε.

Από Ρωσία η μερίδα του λέοντος

Ο κ. Τελώνης ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στην πίττα των καταθέσεων από τους μη κατοίκους σε συνάλλαγμα έχει η Ρωσία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ λόγω των συμφωνιών που σύναψε η Κυπριακή Δημοκρατία για αποφυγή της διπλής φορολογίας.

«Τον τελευταίο χρόνο επιδεικνύεται αυξημένο ενδιαφέρον και από δυτικές χώρες όπως η Αγγλία, η Ολλανδία, η Ελβετία και το Βέλγιο που επίσης υπάρχουν συμφωνίες αποφυγής της διπλής φορολογίας», συμπλήρωσε.

Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, αποφέρουν στις τράπεζες καλύτερα περιθώρια κέρδους. «Αυτό ωθεί τις τράπεζες – λόγω και του ανταγωνισμού που υπάρχει – στο να στραφούν σε αυτές τις καταθέσεις», είπε.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η έντονη ροή ξένων καταθέσεων προς την Κύπρο μέσω διεθνών εταιρειών, αποτελεί πόλο έλξης για τη δραστηριοποίηση ξένων τραπεζών στην Κύπρο, όπως η Eurobank.

Ρυθμοί ανάπτυξης και ΧΑΚ δημιούργησαν ρευστότητα

Όσον αφορά τις καταθέσεις σε κυπριακή λίρα έτρεξαν την τελευταία τριετία με ρυθμούς 23,4%. Από £8,3 δισ. έφθασαν τον Απρίλιο του 2007 στα £10,3 δισ. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους στους βελτιωμένους ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, αλλά και στη μεγάλη άνοδο του ΧΑΚ η οποία οδήγησε πολλούς επενδυτές να ρευστοποιήσουν και να καταθέσουν τα λεφτά τους στις τράπεζες.

Στο 56,1% η καταθετική επέκταση τριετίας

Σχετικά με την καταθετική επέκταση της τριετίας έφθασε το 56,1% ωθούμενη όπως προαναφέραμε από τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα. Οι συνολικές καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες αυξήθηκαν από £12,9 δισ. τον Απρίλιο του 2004 σε £20,1 δισ. φέτος.

Τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν πρόσθετες καταθέσεις £5,5 δισ., όλες σχεδόν σε κυπριακές λίρες.

Του Σωκράτη Ιωακείμ