You are here

Πέραν των €400 εκατ. έλαβαν οι επιχειρήσεις από το κράτος

29/04/2021 07:35

Το συνολικό ποσό εφάπαξ χορηγιών που παραχωρήθηκαν μέχρι στιγμής για στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων ξεπερνά τα €400 εκατ., μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση για νέα εφάπαξ στήριξη ύψους €65 εκατ.

Οι υπουργοί οικονομικών και εργασίας ανακοίνωσαν τα νέα σχέδια στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων, των οποίων το συνολικό κόστος υπολογίζεται να φτάσει μέχρι τα €125 εκατ. αναλόγως του αριθμού εταιρειών που θα αιτηθούν στήριξης.

Μέρος των μέτρων αποτελεί η νέα εφάπαξ χορηγία ύψους €65 εκατ. για επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, που με βάση τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για την περίοδο 26/04/2021 μέχρι 9/05/2021.

Αυτή είναι η πέμπτη απόφαση για παραχώρηση εφάπαξ χορηγίας σε επιχειρήσεις λόγω των περιορισμών και των lockdown που επιβάλλονται ως συνέπεια της πανδημίας.

Στις αρχές Ιουλίου του 2020, δόθηκε η πρώτη εφάπαξ κρατική στήριξη ύψους €100 εκατ. σε 30.000 επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους.

Τον Νοέμβριο του 2020 δόθηκε το δεύτερο εφάπαξ πακέτο, λόγω των στοχευμένων περιοριστικών μέτρων σε Λεμεσό και Πάφο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 εξαγγέλθηκε το τρίτο εφάπαξ σχέδιο ύψους €200 εκατ. για όλες τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους που είχαν πληγεί από την πανδημία, λόγω του δεύτερου γενικότερου lockdown. 

Με το τέταρτο σχέδιο εφάπαξ στήριξης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, διατέθηκε ποσό ύψους €30 εκατ.

Αρνητικές οι αντιδράσεις εργοδοτικών οργανώσεων

Οι πρώτες αντιδράσεις των εκπροσώπων των εργοδοτικών συνδέσμων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ στα νέα μέτρα είναι αρνητικές καθώς προειδοποιούν για αποκλεισμό σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων.

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Αντωνίου δήλωσε στη StockWatch ότι η Ομοσπονδία επεξεργάζεται τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

«Η πρώτη αποτίμηση είναι ότι ενώ έχουμε μισό μήνα με lockdown, οι μήνες θα αξιολογηθούν ξεχωριστά», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων να μην δικαιούται στήριξη.

«Εάν όντως διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα απευθυνθούμε στους αρμόδιους υπουργούς», τονίζει.

Ο γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής σημειώνει ότι «χαιρετίζουμε τη νέα εξαγγελία μέτρων που έγινε άμεσα για να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις τι στήριξη θα πάρουν».

Ωστόσο, ανέφερε πως «αναμέναμε ότι η στήριξη θα ήταν πιο έντονη για όλους τους κλάδους γιατί είναι το τρίτο lockdown στο οποίο μπαίνουν, δεδομένης και της πολύ δύσκολης οικονομικής τους θέσης».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, «διαπιστώνουμε ότι για την κατηγορία των επιχειρήσεων με πάνω από 50 εργαζομένους, η στήριξη παραμένει η ίδια ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης».

«Αυτό είναι αδικία και θα πρέπει να διαφοροποιηθεί», υπογραμμίζει.

Της Γεωργίας Χαννή