You are here

Περιορισμένα τα παράπονα για ασφαλιστικές

17/10/2018 15:59

Περιορισμένος φαίνεται να είναι ο αριθμός των παραπόνων καταναλωτών για ασφαλιστικές εταιρείες, τα οποία φτάνουν στο γραφείο του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, ιδιαίτερα σε σχέση με τα παράπονα που υποβάλλονται για επιχειρήσεις που εμπίπτουν σε άλλους χρηματοοικονομικούς τομείς.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή θεσμών, τα παράπονα καταναλωτών για ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να υποβάλλονται πρώτα στις ίδιες τις εταιρείες οι οποίες με βάση εγκύκλιο της εφόρου ασφαλίσεων, έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν εντός 15 ημερών.

Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το ζήτημα, τότε μπορεί να μεταφερθεί ενώπιον του χρηματοοικονομικού επιτρόπου για το χειρισμό του.

Στοιχεία που παραχώρησε στην επιτροπή θεσμών ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου δείχνουν ότι ο αριθμός των παραπόνων είναι περιορισμένος, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα παράπονα που υποβάλλονται για τις επενδυτικές εταιρείες και τις τράπεζες.

Με βάση τα στοιχεία, από το σύνολο των 2.781 παραπόνων που έχουν υποβληθεί στον επίτροπό από το 2015 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 2018, μόλις τα 87 ή 3,1% αφορούν ασφαλιστικές εταιρείες, εντούτοις από 11 το 2015 έχουν αυξηθεί στα 31 το 2018. Τα 1.873 εκ των 2.781 παραπόνων ή ποσοστό 67,4% αφορούσαν επενδυτικές εταιρείες (ΚΕΠΕΥ) ενώ, τις τράπεζες αφορούσαν 821 παράπονα (29,5%).

Από τις 87 υποθέσεις που αφορούν ασφαλιστικές, οι 69 έχουν διευθετηθεί μέσω του γραφείου του επιτρόπου και εκκρεμούν 18.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, πολλά από τα παράπονα οφείλονται σε παρεξηγήσεις ή άγνοια ενώ πολλά  αφορούν θέματα υγείας, για τα οποία το γραφείο του κ. Ιωάννου απευθύνεται στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για την εξασφάλιση ιατρικής γνωμάτευσης από ανεξάρτητους και με επαρκή τεχνογνωσία γιατρούς, έναντι συμβολικής αμοιβής που δεν επιβαρύνει τον καταναλωτή. Οι εν λόγω γνωματεύσεις εντούτοις, τυγχάνουν συχνά αμφισβήτησης από τις εταιρείες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οδηγούν στην έκδοση αποφάσεων εναντίον τους.

Όπως αναφέρθηκε,  οι αποφάσεις που εκδίδει ο χρηματοοικονομικός επίτροπος δεν είναι δεσμευτικές για τις ασφαλιστικές εταιρείες και ως εκ τούτου στις πλείστες περιπτώσεις, αυτές δεν γίνονται αποδεκτές από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Παράπονα για ασφαλιστικές εταιρείες φτάνουν , σύμφωνα με τους αρμοδίους, τόσο στην υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή του υπουργείου εμπορίου, όσο και στον σύνδεσμο καταναλωτών, που καθοδηγούν και παραπέμπουν τους καταναλωτές στην υπηρεσία ελέγχου ασφαλιστικών εταιρειών ή στον χρηματοοικονομικό επίτροπο.

Τα πλείστα, αφορούν αύξηση ασφαλίστρων, συμβατικές διαφορές ή την πληρωμή απαιτήσεων, ζητήματα ενώ, τον τελευταίο καιρό τίθενται ερωτήματα και σε σχέση με το πότε θα παραχωρηθούν αποζημιώσεις στους πελάτες της υπό διαχείριση Olympic Insurance.

Σε σχέση με την Olympic η κ. Νάταρ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί οι καταναλωτές να συνεισφέρουν στο ταμείο που είναι υπεύθυνο για τη διευθέτηση των αποζημιώσεων που αναμένεται να λάβουν οι επηρεαζόμενοι πελάτες της εταιρείας που έκλεισε.

Αποτελεσματικά τα μέτρα αντιμετώπισης παραπόνων

Σύμφωνα με την κ. Νάταρ, ο μηχανισμός υποχρεωτικής εξέτασης παραπόνων από τις ασφαλιστικές εταιρείες που εισήχθη το 2014, απέδωσε.

«Είδαμε κατακόρυφη πτώση στα παράπονα που υποβάλλονται έκτοτε» ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης απάντησης παραπόνων εντός 15 ημερών, η έφορος έχει τη δυνατότητα επιβολής διοικητικού προστίμου.

Ο κ. Ιωάννου, σημείωσε ότι η διαφορά σε σχέση με τους άλλους δύο τομείς είναι στατιστικά σημαντική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο σχετικά χαμηλός αριθμός παραπόνων ενδεχομένως να υποδεικνύει αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραπόνων από τις ίδιες τις εταιρείες. Σημείωσε παράλληλα, ότι τα εποπτικά μέτρα που λήφθηκαν έγκαιρα με το σύστημα διαχείρισης των παραπόνων, φαίνεται να ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στον σκοπό τους.

Πρόσθεσε εντούτοις, ότι υπάρχουν θέματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω εξέτασης και αφορούν στην επίπτωση των ευρωπαϊκών απαιτήσεων στη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και πελατοκεντρικά οι καταναλωτές, στους κινδύνους που συνεπάγονται ορισμένες δυνατότητες που δίνει η ευρωπαϊκή αγορά για δραστηριοποίηση ξένων ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο και στη σημασία της προοπτικής συγχωνεύσεων εγχώριων επιχειρήσεων προς δημιουργία ισχυρότερων επιχειρήσεων για τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών.

Καταγγελίες για εκβιαστικές συμπεριφορές έναντι πελατών

Κατά τη συνεδρίαση, έγινε αναφορά εκ μέρους της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου για εκβιαστικές συμπεριφορές δικηγόρων των ασφαλιστικών εταιρειών έναντι πελατών, ιδιαίτερα μετά από ατυχήματα που τους προκάλεσαν προβλήματα υγείας, με σκοπό τη εξωδικαστική διευθέτηση των απαιτήσεων τους με χαμηλότερα ποσά αποζημίωσης από αυτά που θα λάμβαναν μέσω της δικαστικής διαδικασίας, επικαλούμενοι τον χρόνο και το κόστος της δικαστικής διαδικασίας.

Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για διαδικασία που γίνεται επίσημα και νόμιμα αλλά υπό μορφή «εκβιασμού».

«Ο σκοπός, είναι να μην καταλήγουν οι διαφορές στα δικαστήρια και να επιλύονται όσο το δυνατό πιο γρήγορα» είπε η κ. Νάταρ, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι δεν την ικανοποιούν οι αναφορές σε εκβιαστικές συμπεριφορές δικηγόρων εταιρειών που προσπαθούν να κλείσουν υποθέσεις απαιτήσεων πελατών (claims).

Η πρόεδρος του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών Στέφη Δράκου σημείωσε ότι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης δημιουργεί εκβιαστικά διλήμματα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις εταιρείες, επισημαίνοντας ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν εργαλεία για επιτάχυνση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε η κ. Δράκου, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πληρώσει απαιτήσεις €100 εκ. για ασφαλίσεις υγείας το 2017, με το μέγιστο ποσό που καταβλήθηκε σε ασφαλιζόμενο να φτάνει το €1,5 εκ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, τόνισε την ανάγκη απλοποίησης των συμβολαίων και πιο ξεκάθαρης επικοινωνίας μεταξύ ασφαλιστών και ασφαλιζόμενων.

Πρόσθεσε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες και πως εάν χρειαστεί θα εξεταστεί η δυνατότητα νομοθετικής διόρθωσης ορισμένων ζητημάτων.

Της Μαρίας Χαμπή