You are here

Πιο αυστηρός ο έλεγχος για τις επενδυτικές εταιρείες

04/02/2021 07:06

Όλες οι επενδυτικές εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες και εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υπόκεινται σε νέο προληπτικό πλαίσιο από τις 26 Ιουνίου 2021, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΚ.

Το νέο πλαίσιο σχετίζεται με την εφαρμογή ευρωπαϊκού κανονισμού (Investment Firms Regulation - IFR) και οδηγίας (Investment Firms Directive - IFD) για τις επενδυτικές εταιρείες (EU 2019/2033 και EU 2019/2034).

Όπως ενημερώνει η ΕΚ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσιοποίησε ένα πακέτο επτά τελικών προσχεδίων τεχνικών προτύπων που έχουν υποβληθεί στην Κομισιόν.

Αυτά τα πρότυπα, τα οποία αποτελούν μέρος της πρώτης φάσης εφαρμογής υποχρεώσεων στη βάση του οδικού χάρτη της EBA για τις επενδυτικές εταιρείες, θα διασφαλίσουν αναλογική εφαρμογή του νέου προληπτικού πλαισίου για τις επενδυτικές εταιρείες λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες δραστηριότητες, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των επενδυτικών εταιρειών.

Τα εν λόγω τεχνικά πρότυπα καθορίζουν τις βασικές παραμέτρους του νέου προληπτικού πλαισίου σε σχέση με τον υπολογισμό κανονιστικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΕΚ, παρέχουν περαιτέρω τεχνικές διευκρινίσεις σε σχέση με τις μεθοδολογίες που θα εφαρμοστούν από όλους τους τύπους επενδυτικών εταιρειών, περιλαμβανομένων των συμβούλων επενδύσεων, των διαχειριστών χαρτοφυλακίου, τους μεσίτες εκτέλεσης και εταιρείες που συναλλάσσονται για ίδιο λογαριασμό.

Τα πρότυπα αφορούν μεταξύ άλλων, πληροφορίες που θα παρέχονται για την εξουσιοδότηση επενδυτικών εταιρειών ως πιστωτικών ιδρυμάτων και τη συγκεκριμενοποίηση υπολογισμών.

Σημειώνεται ότι η EBA θα προχωρήσει στην τελική έκδοση των προτύπων εντός των επόμενων εβδομάδων, χωρίς να αναμένονται μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τα υφιστάμενα προσχέδια.

Η ΕΚ καλεί τις επενδυτικές εταιρείες να μελετήσουν τις προωθούμενες αλλαγές και να εντοπίσουν την κατηγορία στην οποία θα ανήκουν από τις 26 Ιουνίου 2021. Επίσης, καλεί τις εταιρείες να εξοικειωθούν με τα νέα πρότυπα και τον νέο τρόπο υπολογισμού των κανονιστικών κεφαλαιακών τους απαιτήσεων, να εντοπίσουν τα δεδομένα που θα πρέπει να συλλέγουν και να δηλώνουν και να αναθεωρήσουν τα εσωτερικά τους αρχεία και συστήματα ώστε να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές σε ότι αφορά τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τέλος, οι επενδυτικές εταιρείες καλούνται να υπολογίσουν τον αντίκτυπο των νέων κανονισμών και οδηγιών στις επενδύσεις τους, στην συγκέντρωση κινδύνου, στους κινδύνους ρευστότητας και σε άλλες πτυχές και να προβούν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους μέχρι τις 26 Ιουνίου 2021.

Επισυνάπτεται η εγκύκλιος.

M.X.