You are here

Ποντάρει σε ανάκαμψη το 2015 ο Σιακόλας

12/06/2014 10:06
Ανάκαμψη της οικονομίας αναμένει το 2015 ο όμιλος Σιακόλας, που προωθεί ήδη επενδύσεις στα εμπορικά του ακίνητα και στην ανάπτυξη Limni στην Πόλη Χρυσοχούς.

Στις ετήσιες συνελεύσεις των εταιρειών Woolworth, Ermes και CTC οι πρόεδροι τους σημείωσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις μεταφέροντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τις μελλοντικές τους δραστηριότητες.

Μείωσε το δανεισμό η CTC

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της CTC, Νίκος Σιακόλας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση ης εταιρείας, ανέφερε ότι το2014 παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην οικονομία, η κατάσταση, όμως, συνεχίζει να παραμένει δύσκολη και αβέβαιη και για τη φετινή χρονιά.

Ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο και η διεύθυνση του συγκροτήματος συνεχίζουν να διαχειρίζονται προσεκτικά την κατάσταση και καταβάλλουν προσπάθειες για διατήρηση των πωλήσεων, μείωση των δαπανών και του πιστωτικού κινδύνου και αναδιοργάνωση των εργασιών του, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό και ικανό να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με τον κ. Σιακόλα, η επιτυχής ολοκλήρωση μέσα στον Ιανουάριο του 2014 της πώλησης του μεριδίου της Ermes Department Stores Plc, θυγατρικής της CTC, στο κεφάλαιο της Cyprus Airports F&B Ltd που διαχειρίζεται τα καφεστιατόρια στα δύο αεροδρόμια (ήτοι 25%) καθώς επίσης και η συμφωνία διάθεσης του μεριδίου στο κεφάλαιο της CTC-ARI (Holdings) Ltd (ήτοι 50%) που διαχειρίζεται τις εμπορικές δραστηριότητες στα δύο αεροδρόμια, θα έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση σημαντικής κερδοφορίας και ρευστότητας.

Η ζημιά του συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανήλθε στα €14,1 εκ. έναντι κερδών €7,1 εκ. το 2012.

Η ζημιά οφείλεται στην επανεκτίμηση της αξίας επενδυτικών και άλλων ακινήτων του συγκροτήματος, από ανεξάρτητους εγκεκριμένους εκτιμητές, ύψους €28 εκ., η οποία είναι λογιστική και δεν αποτελεί ταμειακή εκροή και προέρχεται κυρίως από τη θυγατρική Woolworth (Cyprus) Properties Plc. Επιπλέον, ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2013 είναι αυξημένος κατά περίπου €500 χιλ. Επιπρόσθετα, στα αποτελέσματα του 2013 υπάρχουν μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους €3,7 εκ., εκ των οποίων τα €2 εκ. δεν αποτελούν ταμειακή εκροή.

Το συγκρότημα μείωσε το δανεισμό του κατά περίπου €62 εκ. λόγω πώλησης του μεριδίου του στην ΜΤΝ.

Ετοιμάζεται για Limni η Woolworth

Ο πρόεδρος της Woolworth, Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι το 2014 θα είναι ακόμα μια χρονιά προκλήσεων, αφού οι μακροοικονομικές προβλέψεις συνεχίζουν να είναι αρνητικές.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, ανέφερε ότι η οικονομία αναμένεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει και να αναπτύσσεται σταδιακά ξανά από το 2015, «πράγμα το οποίο δίνει προοπτική στον τόπο». «Η διεύθυνση του συγκροτήματος θα συνεχίσει να καταβάλλει τις δέουσες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, η δραστηριότητα των μεγάλων εμπορικών κέντρων του συγκροτήματος παρουσιάζει βελτίωση από το 2013, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για ολόκληρο το 2014, πράγμα το οποίο θα συντείνει στην ανάκαμψη των εισοδημάτων του συγκροτήματος σε σχέση με το περασμένο έτος.

Τα εμπορικά κέντρα, τόνισε, έχουν προσθέσει αξία στην περιουσία του συγκροτήματος και έχουν διαφοροποιήσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Woolworth, αφού οι χώροι στα ακίνητα αυτά έχουν παραχωρηθεί σε πολλούς ποιοτικούς χρήστες.

Για το συγκρότημα, είπε, συνεχίζει να αποτελεί στόχο η προσέλκυση επενδυτών σε ορισμένα από τα ακίνητά του, ώστε να προχωρήσει πιο άμεσα στο επενδυτικό του πλάνο, να περιορίσει τον επενδυτικό κίνδυνο και παράλληλα να βελτιώσει περαιτέρω τον ισολογισμό του, γεγονός που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

6,5 εκ. επισκέπτες στο εμπορικό κέντρο Σιακόλα

Ο κ. Δημητρίου στην ομιλία του ανέφερε ότι παρά την οικονομική κρίση, η εμπορική δραστηριότητα στο εμπορικό πάρκο Σιακόλα, το οποίο ανήκει στην ITTL Trade Tourist and Leisure Park Plc, κρίνεται ικανοποιητική.

Η συνεχής διενέργεια προσφορών και το αυξημένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, σημείωσε, συνέτεινε στη διατήρηση της επισκεψιμότητας στο εμπορικό πάρκο Σιακόλα κατά το έτος σε πέραν των 6,5 εκ., ενώ ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο «The Mall of Cyprus» κρατήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με το περασμένο έτος κερδίζοντας μερίδιο αγοράς.

Σημαντικό γεγονός του έτους, ανέφερε, αποτελεί η υπογραφή συμβολαίου παραχώρησης χρήσης του μεγαλύτερου μέρους του χώρου του πρώτου ορόφου του κτηρίου Annex 4 (2.750 τ.μ.) σε πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και συστημάτων, για να στεγάσει τις δραστηριότητές της. Αυτό θα συμβάλει σε αύξηση των εισοδημάτων της ITTL από το 2015 και μετά.

Η ITTL προχώρησε με κατάθεση πολεοδομικής αίτησης για την επέκταση του «The Mall of Cyprus» κατά περίπου 8.000 επιπρόσθετα τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων, στα οποία θα δημιουργηθούν νέα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης αλλά και χώροι καφεστιατορίων και παιδότοποι, ώστε να καλύψει την αυξημένη ζήτηση και τις ανάγκες των επισκεπτών του εμπορικού κέντρου. Η επέκταση αναμένεται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει περί τα τέλη του 2015.

The Mall of Engomi

Όσον αφορά το «The Mall of Engomi», σημείωσε ότι το επισκέπτονται ετησίως πέραν του 1,5 εκ. άτομα. Πρόσφατη έρευνα αγοράς που διενεργήθηκε από ανεξάρτητη εταιρεία ανέδειξε την ανάγκη για δημιουργία περαιτέρω εμπορικών χώρων στο εμπορικό κέντρο. Για το σκοπό αυτό η εταιρεία ετοίμασε σχέδια για μερική επέκταση αλλά και καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων εμπορικών χώρων, με σκοπό τη δημιουργία επιπλέον 20 περίπου νέων καταστημάτων κυρίως στον πρώτο όροφο. Σύντομα θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση της επέκτασης αυτής και θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθεί και αυτή η ανάπτυξη πριν το τέλος του 2015.

Cyprus Limni Resorts & Golf Courses Plc

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της Cyprus Limni Resorts, σημείωσε ότι στόχος της εταιρείας, είναι να δημιουργήσει το Limni Bay, ένα υψηλής ποιότητας και αισθητικής Resort, το οποίο θα αποτελείται βασικά από δύο Signature Golf Courses 18 οπών, με μία λέσχη για κάθε γήπεδο, ξενοδοχείο πολυτελείας διεθνούς αλυσίδας, εξαιρετικού επιπέδου wellness centre, επαύλεις σε αυτόνομα οικόπεδα και άλλες οικιστικές μονάδες υψηλής ποιότητας, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες συναφείς αναπτύξεις και υπηρεσίες.

Το 2013 η Cyprus Limni Resorts & Golf Courses Plc έχει αποκτήσει τις απαραίτητες ολοκληρωμένες πολεοδομικές άδειες για τα γήπεδα γκολφ 6 και 7, δηλαδή ουσιαστικά για το διαχωρισμό της γης σύμφωνα με το Master Plan του έργου.

Η εταιρεία προβαίνει τώρα σε ενέργειες για το λεπτομερή σχεδιασμό όλων των στοιχείων του έργου και την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής.

«Ουσιαστικά όλοι οι σύμβουλοι του έργου, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, μηχανικοί και άλλοι από το εξωτερικό και από την Κύπρο, η διεύθυνση της εταιρείας και οι νομικοί μας σύμβουλοι εργάζονται πυρετωδώς για να προετοιμαστούν οι απαιτούμενες προδιαγραφές όλων των έργων ώστε να προβούμε στην ζήτηση προσφορών. Επίσης υπάρχουν επιμέρους άδειες οι οποίες θα πρέπει να εξασφαλιστούν για το ξενοδοχείο και τα άλλα κτήρια του έργου, για τους δρόμους, συμπεριλαμβανομένου του δρόμου πρωταρχικής σημασίας από την πόλη Χρυσοχούς στον Πωμό, και για άλλα έργα υποδομής με στόχο την εξασφάλιση τους μέχρι το τέλος του έτους».

Επίσης, γίνονται οι απαραίτητες αναπροσαρμογές στο σχεδιασμό, ώστε η εταιρεία να αξιοποιήσει τα επιπλέον κίνητρα για τα γήπεδα γκολφ που αποφάσισε η κυβέρνηση, και να προωθήσει τα έργα αυτά, στα οποία περιλαμβάνεται και αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 50%, ήτοι από 10% στο 15%. Αυτό δυνητικά αυξάνει το δομήσιμο εμβαδόν από 200.000 τ.μ. σε 300.000 τ.μ. για τα δύο γήπεδα γκολφ στην περιοχή της Λίμνης, προσδίδοντας σημαντική υπεραξία.

Παράλληλα, η εταιρεία προβαίνει σε ενέργειες για τη χρηματοδότηση του έργου αλλά και για την προσέλκυση επενδυτών.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι νοουμένου ότι οι αξίες των επενδυτικών και άλλων ακινήτων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2013, αναμένεται ότι για το 2014 τα αποτελέσματα του συγκροτήματος θα παρουσιάσουν ικανοποιητική κερδοφορία.

Το 2013 η καθαρή ζημιά που αναλογεί στους μετόχους για το έτος ανήλθε στα €35,8 εκ. έναντι κερδών €6 εκ. το 2012.

Νέα έργα από Ermes

Από πλευράς του μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ermes, ο εκτελεστικός πρόεδρος Γιώργος Ανηλιάδης ανέφερε ότι παρά τη σταθεροποίηση που παρατηρείται στην οικονομία, τις θετικές εκθέσεις της τρόικας για την πορεία της οικονομίας και τις θετικές προβλέψεις στα θέματα του φυσικού αερίου και της νέας διαδικασίας για επίλυση του κυπριακού, η κατάσταση στην οικονομία συνεχίζει να παραμένει πάρα πολύ δύσκολη και αβέβαιη.

Στρατηγική του συγκροτήματος, ανέφερε, παραμένει η διατήρηση της θέσης του στους τομείς που δραστηριοποιείται και ο εξορθολογισμός των δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ερευνά τρόπους αξιοποίησης ευκαιριών που πιθανώς να προκύψουν.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε τον Ιανουάριο 2014 στην πώληση της συμμετοχής του στην Cyprus Airports (F&B) Ltd, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση των χώρων μαζικής εστίασης (food and beverage) στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, στην Aer Rianta International (Middle East) WLL, αφού θεωρήθηκε ότι η συγκεκριμένη επένδυση είχε πλέον ωριμάσει.

Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί στις 29 Μαΐου 2014, έχει συμφωνηθεί και η διάθεση της συμμετοχής ποσοστού 50% που η Ermes κατέχει στη CTC-ARI (Holdings) Ltd, στους υφιστάμενους συνεταίρους στην εταιρεία που λειτουργεί τα εμπορικά καταστήματα στα αεροδρόμια της Λάρνακας και Πάφου και θα ολοκληρωθεί με την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, που αναμένεται τις επόμενες λίγες μέρες.

Ο κ. Ανηλιάδης ανέφερε ότι ο όμιλος Σιακόλα, όπως ενήργησε και στο παρελθόν με τη διάθεση ώριμων επενδύσεων που απέφεραν σημαντική κερδοφορία, και στην προκειμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσει το προϊόν της συναλλαγής αυτής για ενίσχυση των οικονομικών του αναγκών και των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, με τη δημιουργία νέων έργων εντός του έτους, που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και κερδοφορία του, θα προσφέρουν πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου.

Όσον αφορά την επέκταση των ωραρίων, το συγκρότημα Ermes εκφράζει την ικανοποίηση του για τα διατάγματα του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων που κήρυξαν ολόκληρη την Κύπρο ως τουριστική, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να μένουν ανοικτά και τις επτά μέρες της εβδομάδας. «Η πλήρης ελευθεροποίηση των ωραρίων αποτελούσε πάγια θέση του συγκροτήματος. Πρόκειται για ένα προοδευτικό μέτρο που αγκάλιασαν οι καταναλωτές, ντόπιοι και ξένοι, έδωσε ώθηση στην αγορά λιανικού εμπορίου, αύξησε τα εισοδήματα για τις επιχειρήσεις και το κράτος και δημιούργησε μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε.

Τα κέρδη της Ermes ανήλθαν το 2013 στα €2,6 εκ. από €260,4 χιλ. το 2012.