You are here

Προκλήσεις και ευκαιρίες για τις οικογενειακές επιχειρήσεις

20/06/2021 06:30

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται για τις οικογενειακές επιχειρήσεις στην Κύπρο, στην εποχή μετά την πανδημία, σκιαγραφούν εμπλεκόμενοι φορείς.

Την ίδια στιγμή, στοιχεία καταδεικνύουν σημαντική μείωση των εσόδων τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν ότι η στροφή στην τεχνολογία ανοίγει νέες προοπτικές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της KPMG οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τα πήγαν καλύτερα από άλλες περιοχές, ως απάντηση στην κρίση της πανδημίας. Ωστόσο καταγράφεται η μείωση των εσόδων τους ένεκα της διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο της πανδημίας.

Σημαντική μείωση κύκλου εργασιών

Το μέλος του ΔΣ και επικεφαλής οικογενειακών επιχειρήσεων στην KPMG Κύπρου, Δημήτρης Βάκης, δήλωσε στη StockWatch ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι ο σημαντικά μειωμένος κύκλος εργασιών εδώ και ένα χρόνο και κατ’ επέκταση τα ρευστά διαθέσιμα, για να μπορούν να επαναδραστηριοποιηθούν γρήγορα.

«Αυτό που πρέπει να δουν οι επιχειρήσεις είναι με ποιους τρόπους μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να  διευρύνουν την αγορά στην οποία αποτείνονται, είτε γεωγραφικά, είτε με διαφοροποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα, θα μπορούν να μειώσουν το κόστος και ιδιαίτερα τα σταθερά τους έξοδα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βάκη, αρκετές επιχειρήσεις μπορούν με πολύ εύκολο τρόπο να διευρύνουν την πελατεία τους μέσω των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Ένα παράδειγμα όπως αναφέρει, είναι οι επιχειρήσεις που παραδίδουν προϊόντα, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο έχουν διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

«Η χρήση τεχνολογίας δίνει την ευχέρεια στις επιχειρήσεις να εξάγουν τα προϊόντα σε χώρες εκτός Κύπρου και να πωλούν διαδικτυακά άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχουν διαμεσολαβητές», επεσήμανε.

Αναφέρθηκε επίσης, στην Πράσινη Συμφωνία της Ευρώπης, στην ταχεία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από νέες καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και παγκόσμιους φορείς, τονίζοντας ότι όλα αυτά, «σημαίνουν ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Κύπρο πρέπει να εκσυγχρονίσουν και να εξορθολογίσουν τις λειτουργίες τους, να θέσουν νέες φιλοδοξίες και στρατηγικές και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία».

«Η ενίσχυση της μοναδικότητάς τους, που απορρέει από τις οικογενειακές αξίες και την παράδοσή τους, θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας, καθώς η μία γενιά παραδίδει τη δάδα στην άλλη», υπογράμμισε.

Νέο κύμα ιδεών

Ο διευθυντής του τμήματος επιχειρηματικής ανάπτυξης και οικονομίας της ΟΕΒ Αντώνης Φραγκούδης, ανέφερε στη StockWatch, ότι το 99,6% των επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι μικρομεσαίες και από αυτές, ένα τεράστιο ποσοστό είναι οικογενειακές επιχειρήσεις.

«Τα τελευταία χρόνια, αναδύθηκε ένα κύμα νέων ιδεών το οποίο βοήθησε στην επιβίωση και αναδιοργάνωση των οικογενειακών επιχειρήσεων», τονίζει.

Επισημαίνει ότι η πανδημία έπληξε τα πάντα και επιχειρήσεις που ζούσαν από τα αποθεματικά τους και έπαιρναν στήριξη από το κράτος έκλεισαν. Με τα σχέδια στήριξης,ωστόσο, επισημαίνει, διασφαλίστηκε η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων.

«Μικρός αριθμός επιχειρήσεων έχουν δυστυχώς κλείσει, για κάποιες παρουσιάστηκαν νέες ευκαιρίες και για τις υπόλοιπες, δίνεται ξανά ευκαιρία για να αποδείξουν την σημασία και σπουδαιότητα τους στην οικονομία», όπως αναφέρει.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής δήλωσε στη StockWatch, ότι η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Σημειώνει ότι κάποιες επιχειρήσεις ευνοήθηκαν από την πανδημία, καθώς οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουν ήταν σε ζήτηση, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προϊόντα υγείας, ενώ οι υπόλοιπες λόγω των περιοριστικών μέτρων έχασαν οικονομική δραστηριότητα.

Από τις τελευταίες κάποιες επηρεάστηκαν πολύ λόγω ολικού lockdown, όπως τα νυκτερινά κέντρα, ενώ κάποιες λιγότερο, όπως τα εστιατόρια και γυμναστήρια που άνοιγαν και έκλειναν ενώ επηρεάστηκε και το λιανικό εμπόριο.

Αντίκτυπος στα έσοδα

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της KPMG «Λαμβάνοντας τη μακροπρόθεσμη άποψη: Μαθήματα αντοχής από ευρωπαϊκές οικογενειακές επιχειρήσεις», το εργατικό δυναμικό των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, μειώθηκε κατά 4,1%, σε σύγκριση με μείωση 8,6% στις οικογενειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Με βάση άλλα ευρήματα της έρευνας, η πλειοψηφία είδε τα έσοδα να μειώνονται βραχυπρόθεσμα, ωστόσο το 11% είχε αυξήσεις εσόδων. Πάνω από το 70% έλαβαν κρατική στήριξη.

Η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζομένων, καθώς και οι μακροχρόνιες σχέσεις με προμηθευτές, πελάτες και άλλους σημαντικούς ενδιαφερόμενους φορείς, τέθηκαν ως προτεραιότητα.

Το 23% των ευρωπαϊκών οικογενειακών επιχειρήσεων ανέβαλε ή μείωσε τις αμοιβές των στελεχών, σε σύγκριση με το 29% παγκοσμίως. Μόλις το 13% εξέτασε εναλλακτικές ρυθμίσεις αποζημίωσης για τα στελέχη τους.

Η έκθεση επισημαίνει μια μοναδική πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μεταξύ των οικογενειακών επιχειρήσεων σε σύγκριση με άλλους τύπους επιχειρήσεων, που είναι ο σκοπός και οι αξίες της οικογένειας και η επίδρασή τους στην επιχείρηση.

Της Γεωργίας Χαννή