You are here

Προς Τουρκία βλέπει η Τράπεζα Πειραιώς

19/02/2002 20:10
Σε επέκταση των δραστηριοτήτων τους στα Βαλκάνια, προωθούν δυναμικά η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα η τελευταία, εξέφρασε την πρόθεση της να συμμετάσχει σε «όμιλο σωτηρίας» μεγάλης τουρκικής τράπεζας, της Τoprakbank.

Η τουρκική τράπεζα με 10ετή λειτουργία και με περισσότερα από 165 καταστήματα τέθηκε υπό την επίβλεψη των αρχών και η μετοχή της έπαψε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, εξαιτίας προβλημάτων ρευστότητας. Το προσεχές διάστημα θα γίνει διαγωνισμός για την εξαγορά της τράπεζας και ήδη έχουν κληθεί οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές.

Η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς θεωρείται μια πρώτη γεύση των όσων είχε εξαγγείλει προ λίγων εβδομάδων ο κ. Σάλας, σχετικά με τα σχέδια επέκτασης του Ομίλου στη βαλκανική «γειτονιά».

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα προχωρεί αποφασιστικά, εδραιώνοντας τη θέση της στην Γιουγκοσλαβική αγορά. Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, σχεδιάζει τη δημιουργία 15 - 20 υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα, με πρώτο βήμα, το άνοιγμα του υποκαταστήματος στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν χθες με κάθε επισημότητα από τον διοικητή της Εθνικής Θόδωρο Καρατζά. Στα εγκαίνια παρέστη και ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Σε πρώτη φάση η δραστηριοποίηση της Εθνικής στη Γιουγκοσλαβία θα επικεντρωθεί στην παροχή υπηρεσιών Corporate banking σε μεγάλες ελληνικές και σερβικές επιχειρήσεις (χρηματοδότηση εισαγωγικού - εξαγωγικού εμπορίου, δανειοδοτήσεις παγίων και κινήσεως κεφαλαίου, έκδοση εγγυητικών επιστολών, αγοραπωλησία συναλλάγματος). Ακόμα, μέσω των επενδυτικών της δραστηριοτήτων η τράπεζα θα συμμετάσχει στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων.