You are here

Πρόστιμο μαμούθ για Σουηδικό «φούσκωμα»

10/03/2011 08:44
Πρόστιμο μαμούθ επέβαλε η Επ. Κεφαλαιαγοράς στην Advantage Capital για παραπλανητικές πληροφορίες που δημοσίευε στους λογαριασμούς της σε σχέση με την εξαρτημένη της εταιρεία στη Σουηδία, Aspis Liv Forsakrings AB.

Η ΕΚ επέβαλε πρόστιμο €150 χιλ. στην εταιρεία Advantage Capital Holdings Plc, για παράβαση του άρθρο 19, ως εξειδικεύεται στο άρθρο 20(1)(γ), του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρησης της Αγοράς) Νόμου του 2005.

Σύμφωνα με την ΕΚ, η εταιρεία χειραγώγησε την αγορά όταν διέδωσε μέσω:

-των ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της για την περίοδο που έληξε στις 30.06.2007,

-των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της για την περίοδο που έληξε στις 30.09.2007,

-των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της για την περίοδο που έληξε στις 31.03.2008,

-των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων της για την περίοδο που έληξε στις 30.06.2008,

-των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της για την περίοδο που έληξε στις 30.09.2008,

-των ετήσιων οικονομικών της καταστάσεων για το έτος που έληξε στις 31.12.2008,

-παραπλανητικές ενδείξεις για τα χρηματοοικονομικά της μέσα, σχετικές με την εξαρτημένη εταιρεία της Aspis Liv Forsakrings AB, ενώ γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι οι πληροφορίες αυτές ήταν παραπλανητικές.

Για τον καθορισμό του ύψους του διοικητικού προστίμου, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους, η οποία αντικατοπτρίζεται από τη μέγιστη διοικητική κύρωση που προέβλεψε για παραβάσεις του άρθρου 19 στο άρθρο 23 του Νόμου 116(Ι)/2005, ήτοι €854.300.

Επίσης, η ΕΚ έλαβε υπόψη της ότι πράξεις χειραγώγησης μέσω διάδοσης ψευδών και/ ή παραπλανητικών πληροφοριών πλήττουν την ακεραιότητα της αγοράς χρηματοπιστωτικών μέσων αφού εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της και τη δημιουργία συνθηκών πλήρους διαφάνειας και την κεντρική σημασία που αποδίδει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διασφάλιση του ότι η αγορά δεν χειραγωγείται με οποιοδήποτε τρόπο, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς αυτήν.

Επίσης, το γεγονός ότι η εταιρεία, με την κατ’ επανάληψη διάδοση παραπλανητικών ενδείξεων σχετικών με την εξαρτημένη εταιρεία Aspis Liv Forsakrings AB, έδιδε συνεχή παραπλανητική εικόνα και το γεγονός ότι η παράβαση του άρθρου 19, ως εξειδικεύεται στο άρθρο 20(1)(γ), του Νόμου, έχει επαναληφθεί από την εταιρεία. Συγκεκριμένα η Επιτροπή, σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις είχε αποφασίσει την ύπαρξη παράβασης εκ μέρους της του άρθρου 19, ως εξειδικεύεται στο άρθρο 20(1)(γ), του Νόμου, επιβάλλοντας στην κάθε περίπτωση διοικητικό πρόστιμο.