You are here

Προτάσεις για μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης

12/12/2018 11:15

Λειτουργία Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, νομοθέτηση συμπλεγμάτων υπηρεσιών και αξιολόγηση ποιων δήμων θα συνενωθούν ή καταργηθούν μετά από περίοδο τριών ετών, προτείνει ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ αναφορικά με το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με ανακοίνωση, αναφέρθηκε ότι η Παγκύπρια Κλαδική Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζήτησε το θέμα με βάση τα σημερινά δεδομένα και αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της με σκοπό να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ κατέθεσε πρόταση επτά σημείων.

Προτείνει την προώθηση για ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και το Κράτος να εξετάσει τις οικονομικές επιπτώσεις για Δήμους και Κοινότητες λόγω της απώλειας της Υδατοπρομήθειας και να δώσει λύσεις.

Ζητά επίσης να θεσμοθετηθούν Συμπλέγματα Υπηρεσιών σε Δήμους και Κοινότητες με βάση γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια που θα συμφωνηθούν. Όσα Συμπλέγματα εντάσσονται μέσα στα κριτήρια που θα συμφωνηθούν  μετά τις επόμενες εκλογές Τ.Α., αναφέρει, θα μετεξελιχθούν σε Δήμους.

Στο σχεδιασμό, αναφέρει η ΣΗΔΗΚΕΚ, να ληφθούν υπόψη η τοποθεσία, το μέγεθος, οι οικονομικές και οργανωτικές δυνατότητες των υφιστάμενων Δήμων και να συνδυασθεί με την πρόταση-Νομοσχέδιο της Ένωσης Κοινοτήτων για τη δημιουργία 37 Συμπλεγμάτων υπηρεσιών. Τα κριτήρια που θα πρέπει να συμφωνηθούν είναι οικονομικά, πληθυσμιακά και γεωγραφικά (ακτίνα από το Κέντρο του Συμπλέγματος).

Σημειώνει ακόμη πως σε όλες τις περιπτώσεις να εξελιχθεί η οργανωτική δομή των υφιστάμενων Δήμων ή να δημιουργηθεί νέα οργανωτική δομή σε εντελώς νέα Συμπλέγματα που θα ικανοποιεί τις ανάγκες παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Επιπρόσθετα, το κράτος να παραχωρήσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους που θα λαμβάνουν υπόψη την υποχρέωση παροχής νέων υπηρεσιών (ιδιαίτερα σε περιοχές Κοινοτήτων) και τις ανάγκες ανάλογα με το μέγεθος κάθε Συμπλέγματος.

Σύμφωνα με την ΣΗΔΗΚΕΚ, με βάση τα πιο πάνω κριτήρια, να αναθεωρηθεί το ύψος και ο τρόπος υπολογισμού της κρατικής χορηγίας η οποία με άλλα πιθανά έσοδα από φορολογίες θα καταστήσει τους Οργανισμούς Τ.Α. οικονομικά αυτάρκεις.

Σημειώνει επίσης πως σε τρία χρόνια (ή με τις νέες εκλογές στην Τ.Α.) να αξιολογηθούν με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί, τα αποτελέσματα και η ικανοποίηση των πολιτών καθώς και τα κριτήρια που τέθηκαν, ποιοι Δήμοι/Κοινότητες θα συνενωθούν και ποια Συμπλέγματα Υπηρεσιών θα εξελιχθούν σε Δήμους.

Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να επικυρωθεί με δημοψηφίσματα, ενώ τα υπόλοιπα θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν Σύμπλεγμα Υπηρεσιών Κοινοτήτων.

«Για αυτή την περίοδο κανένας Δήμος ή Κοινότητα δεν θα καταργηθεί και θα δοθεί η ευκαιρία για πιο ψύχραιμες και αντικειμενικές εκτιμήσεις καθώς και ωριμότερες σκέψεις», αναφέρει.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αναφέρει, τέλος, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει νομοσχέδιο για την Αρχή/Αρχές που θα έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης Πολεοδομικών και Οικοδομικών Αδειών.