You are here

Πυρά επιχειρηματιών κέντρων αναψυχής

17/05/2022 07:27

Πυρά κατά της κυβέρνησης ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, εξαπολύουν οι επιχειρηματίες των κέντρων διασκέδασης και εκδηλώσεων παρά την ανακούφιση που αισθάνονται λόγω του ότι ο κύκλος εργασιών τους οδεύει προς πλήρη ανάκαμψη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid – 19.

Στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, μεταφέρεται σήμερα το πρόβλημα και η ανάγκη ειδικής στήριξης για επιβίωσή συγκεκριμένων κλάδων (γυμναστήρια, εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, σχολές χορού, κέντρα διασκέδασης) οι οποίοι έχουν πληγεί από τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας.

Λάβαμε μόνο το 50% της στήριξης

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων, Κωνσταντίνος Μωσαϊκός μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «ανάμεσα στους επαγγελματίες του κλάδου επικρατεί αναστάτωση και έντονη δυσαρέσκεια με το Υπουργείο Οικονομικών διότι δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του και άφησε ξεκρέμαστους τους επαγγελματίες και το προσωπικό μας».

Τόνισε ότι «από τα προγράμματα στήριξης που εξήγγειλε το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών οι επιχειρηματίες έλαβαν μόνο το 50% από τη συνολική στήριξη που εξαγγέλθηκε».

Αντίθετα ο κ. Μωσαϊκός, εξέφρασε την ικανοποίηση του κλάδου από την άρση των περιοριστικών μέτρων λέγοντας ότι «μετά την άρση της επιβολής του safe pass τα μέλη μας δεν έχουν λόγο να μην είναι πλήρως ικανοποιημένα διότι βλέπουν ότι η φετινή περίοδος θα είναι υπέρ πλήρης».

Σημείωσε ότι «ο κλάδος μας αναμένει μια πολύ καλή χρονιά λόγω του συνδυασμού των νέων εκδηλώσεων με τις εκδηλώσεις που είχαν ακυρωθεί συνεπεία της πανδημίας», διευκρινίζοντας ότι «η δική μας σεζόν ξεκινά από τον Απρίλιο και λήγει στα μέσα Νοεμβρίου, εάν όμως προκύψουν νέα δεδομένα ή ανατροπές τότε θα δούμε πως θα διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση».

Αρνούνται να μας αποζημιώσουν

«Το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να μας δώσει την αποζημίωση που δικαιούμαστε με βάση το διάταγμα που εξέδωσε πέρσι, ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης Νίκος Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, οι επιχειρήσεις του κλάδου με βάση το διάταγμα του υπουργείου θα έπρεπε να αποζημιωθούν για όσες εβδομάδες παρέμεναν κλειστές λόγω του Covid – 19.

«Αντί τούτου όμως αποζημιωθήκαμε μόνο για τις 30 εβδομάδες από τις 62 που ήμασταν κλειστοί», επεσήμανε.

Όσον αφορά τις νέες χαλαρώσεις που οδηγούν πλέον στην κανονικότητα τις χαρακτήρισε «δώρο άδωρο για τον κλάδο» λέγοντας ότι «για τα κέντρα διασκέδασης στις πόλεις ήρθαν πολύ αργά οι χαλαρώσεις των μέτρων διότι ο κόσμος στράφηκε ήδη στα παραλιακά κέντρα διασκέδασης. Εμείς καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επανέλθουμε το Σεπτέμβριο και ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε θα αρθεί και το μέτρο του περιορισμένου αριθμού ατόμων που δικαιούται μια επιχείρηση να φιλοξενήσει».

Αναμένουμε οξυγόνο από τουρισμό

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτος Θρασυβούλου σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την ελπίδα η άρση των περιοριστικών μέτρων να συμβάλει και στην ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας η οποία θα δώσει οξυγόνο στις επιχειρήσεις.

«Όπως αναμένουμε την τονωτική ένεση από τον τουρισμό έτσι ευελπιστούμε ότι και οι συμπατριώτες μας θα εισέλθουν στην κανονικότητα και θα επισκέπτονται τις τουριστικές πόλεις τα Σαββατοκύριακα αλλά και τα ξενοδοχεία μας για τις διακοπές τους διότι προσφέρουν ελκυστικά πακέτα δίνοντας ταυτόχρονα και οικονομική ανάσα και στα κέντρα αναψυχής των παραλιακών πόλεων».

Ο κ. Θρασυβούλου επιχειρώντας να κάνει μια σύγκριση του 2019 με τα επόμενα χρόνια που ακολουθούν χαρακτήρισε «το 2019 μια χρυσή χρονιά που δύσκολα θα επαναληφθεί», λέγοντας ότι «το δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να αναβαθμίσουμε γενικά ως Κύπρος τις υπηρεσίες μας ώστε να προσελκύσουμε πιο ποιοτικό τουρισμό».

Η ακρίβεια δεν μας αφήνει να χαρούμε

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΥΚΑ) Φάνος Λεβέντης δήλωσε στη StockWatch, ότι «με τις νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων λογικά θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε όμως με τις συνθήκες που διαβιούμε σήμερα με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των αγαθών και της ενέργειας δεν μπορούμε να χαρούμε την επιστροφή προς την κανονικότητα».

Ο κ. Λεβέντης, επεσήμανε ότι «αναμένουμε από το αρμόδιο υπουργείο να επεξεργαστεί φόρμουλα ώστε να στηριχθούν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες που αποδεδειγμένα πλήττονται από τις κυρώσεις μέσω της βοήθειας που θα λάβει από την ΕΕ η οποία θα δοθεί προς όλα τα κράτη μέλη που έχουν επηρεαστεί από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία».

Της Ηρώς Ευθυμίου