You are here

Ρήξη MIG – ΟΤΕ (1)

05/12/2007 11:36

• Marfin: Δεν υπάρχει αντιπαράθεση με ελληνικό δημόσιο


Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται η Marfin Investment Group με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ). Η MIG, που κατέχει πέραν του 17% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, ζητά πλήρη διαφάνεια από το συμβούλιο του οργανισμού και σεβασμό των μετόχων. Σε εξώδικη επιστολή, που απέστειλε χθες προς τα μέλη του ΔΣ του οργανισμού, ζητά τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για να ενημερωθούν οι μέτοχοι για τους όρους του δανείου, ύψους €2,9 δισ., που πήρε ο ΟΤΕ για την εξαγορά της θυγατρικής του Cosmote και για να εξεταστεί η πώληση από τον οργανισμό της θυγατρικής του Infote. Με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, η MIG αναφέρει ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση με το ελληνικό δημόσιο, αναφέροντας ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα η διοίκηση του ΟΤΕ προχωρά στη λήψη κρίσιμων για το μέλλον του ΟΤΕ αποφάσεων, χωρίς καν να αποζητά τη γνώμη των μετόχων του».

Ο ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Νοτιανατολική Ευρώπη. Εργοδοτεί γύρω στα 30 χιλ. άτομα σε έξι χώρες και το πρώτο εννιάμηνο είχε προ φόρων κέρδη €759 εκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται στην Ελλάδα, στην επιστολή της MIG αναφέρεται ότι οι όροι δανεισμού για την εξαγορά της Cosmote είναι «επαχθείς», ενώ αφήνονται σκιές για το τίμημα πώλησης της εταιρείας καταλόγου Infote.

Πριν δύο μήνες περίπου, η MIG εξέφρασε την πρόθεσή της να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Με σταδιακές αγορές μετοχών, κατέχει μέχρι στιγμής πέραν του 17% των μετοχών του οργανισμού και στοχεύει να ανεβάσει τη συμμετοχή της στο 20%, αξιώνοντας και διευρυμένη συμμετοχή στο ΔΣ. Έχει επενδύσει γύρω στα €2 δισ. μέχρι στιγμής στον ΟΤΕ από τα €5,2 δισ. που άντλησε από την αγορά το καλοκαίρι.

Μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΤΕ είναι το ελληνικό δημόσιο με 28%. Σύμφωνα με την Καθημερινή, στελέχη της κυβέρνησης χαρακτήρισαν «αρνητικό και μη εποικοδομητικό» τον τρόπο επικοινωνίας της MIG με τη διοίκηση του ΟΤΕ. Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση ακόμη για το θέμα. Φέρεται, ωστόσο, να σκέφτεται τη λήψη νομοθετικών μέτρων για περιορισμό του ρόλου της MIG στις γενικές συνελεύσεις, μέτρο που μάλλον εκπίπτει του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά θεωρείται τρόπος για να κερδίσει χρόνο.

Ο ΟΤΕ δεν προέβηκε σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Εκπρόσωπος του αρκέστηκε να αναφέρει στον ελληνικό τύπο ότι η κίνηση της MIG δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις. Στελέχη του οργανισμού όμως θεωρούν ότι η ρήξη με τη MIG θα συμβάλει στην αποκρυστάλλωση των θέσεων και δυνάμεων της κάθε πλευράς και θα τροχοδρομήσει τις περαιτέρω εξελίξεις.

Η αποστολή των εξώδικων στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ συνδέεται άμεσα με τη «διαμάχη» που φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ του επικεφαλή του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη και του αντιπροέδρου της MIG Αντρέα Βγενόπουλου. Την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, η MIG εξέδωσε ανακοίνωση σε απάντηση δημοσιεύματος, μέσω του οποίου αποδίδονταν στον κ. Βουρλούμη δηλώσεις περί «πολιορκίας του οργανισμού, αλλά και η «ανησυχία» ανωνύμων πηγών για την ενίσχυση του ποσοστού της».

Στην ανακοίνωση η MIG, μεταξύ άλλων, σημείωνε ότι η επιχειρηματική της επένδυση στον ΟΤΕ και η στήριξη που προσφέρει με τις αγορές της στη μετοχή του οργανισμού μετατρέπεται ατυχώς μέσω «ανωνύμων παραγόντων» σε «επιθετική εξαγορά», ενώ υπογράμμισε ότι αν η εταιρεία είναι ξένη κι όχι ελληνική, τότε ούτε η Citi είναι αμερικανική, ούτε η Deutsche Bank γερμανική, ούτε η Εθνική ελληνική.

Η MIG αποσαφήνισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση πώλησης των μετοχών ΟΤΕ που διαθέτει.

Η MIG επιθυμεί να υπάρξει μια αναλογική εκπροσώπηση στο ΔΣ του ΟΤΕ, δεδομένο που, σύμφωνα με την ίδια, θα ενισχύσει και τη διαφάνεια και την εταιρική διακυβέρνηση του οργανισμού. Μέσω επιστολή της στο Υπ. Οικονομικών της Ελλάδας φέρεται να έθεσε θέμα τοποθέτησης στελέχους της επιλογής της σε θέση μη εκτελεστικού αντιπροέδρου του οργανισμού.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της σημερινής ανακοίνωσης της MIG

Η MIG ανακοινώνει ότι, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, κατέθεσε προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ αίτημα σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της εταιρείας με τα ακόλουθα θέματα ημερησίας διάταξης:

«1. Έγκριση έκδοσης μακροπρόθεσμου Ομολογιακού Δανείου της διάρκειας και των λοιπών βασικών όρων αυτού. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφάνεια των συναλλαγών του ΟΤΕ προς όφελος των μετόχων του ΟΤΕ, καθώς και να καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων, παροχή πληροφοριών προς τη Γενική Συνέλευση

α) σχετικά με τη σκοπιμότητα της εξαγοράς των μειοψηφικών συμμετοχών στην COSMOTE και τα προσδοκώμενα οφέλη για τον ΟΤΕ,

β) σχετικά με το βραχυπρόθεσμο δάνειο ποσού €2,7 δισ. με την εμφάνιση όλων των σχετικών εισηγήσεων και των αμοιβών των συμβούλων, της συμφωνίας με τις δανείστριες τράπεζες και των σχετικών πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Έγκριση πώλησης της θυγατρικής INFOTE. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφάνεια της συναλλαγής προς όφελος των μετόχων του ΟΤΕ, καθώς και να καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων, παροχή πληροφοριών προς τη Γενική Συνέλευση

α) σχετικά με τη σκοπιμότητα της πώλησης και τα προσδοκώμενα οφέλη για τον ΟΤΕ,

β) τη διαδικασία που τηρήθηκε και τους όρους της συμφωνίας που υπεγράφη με τις αγοράστριες εταιρίες και

γ) τις σχετικές εισηγήσεις και τις αμοιβές των συμβούλων.

3. Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για θέματα διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η διοίκηση του ΟΤΕ προχωρά στη λήψη κρίσιμων για το μέλλον του ΟΤΕ αποφάσεων χωρίς καν να αποζητά τη γνώμη των μετόχων του. Η πρωτοβουλία μας για σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης αποφασίσθηκε όταν πληροφορηθήκαμε ότι, ακόμη και για την εξαγορά των μειοψηφικών συμμετοχών της COSMOTE και τη λήψη υπέρογκου βραχυπρόθεσμου δανεισμού, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του κ. Π. Βουρλούμη, δεν είχε ληφθεί προγενέστερα η έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου.

Μέσω της Γενικής Συνέλευσης που θα διεξαχθεί, οι μέτοχοι του ΟΤΕ, πρωτοστατούντος του Ελληνικού Δημοσίου, θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη της λήψεως αποφάσεων επί των σοβαρών θεμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην ημερησία διάταξη, ώστε να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την περαιτέρω πορεία της εταιρείας μας.

Βάσει της γνωστής μας θέσης ότι δεν αμφισβητούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ, η κατά τα ανωτέρω πρωτοβουλία μας θα περιοριστεί, αφού αξιολογήσουμε την πληροφόρηση που θα μας δώσει η διοίκηση του ΟΤΕ στην παράθεση επιχειρημάτων και στοιχείων προς τους μετόχους, καθώς και στην ανταλλαγή απόψεων. Σε καμία περίπτωση δεν θα αντιπαρατεθούμε δια της ψήφου των μετοχών μας στις τελικές αποφάσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, επειδή ήδη μέσω σημερινών δημοσιευμάτων παρατηρήσαμε την προσπάθεια «ανωνύμων στελεχών» του ΟΤΕ να αποπροσανατολίσουν την πρωτοβουλία μας σαν δήθεν πόλεμο Ελληνικού Δημοσίου – MIG, τονίζουμε ότι:

α. Οι σχέσεις μας με το Ελληνικό Δημόσιο είναι άριστες.

β. Η πρωτοβουλία μας να αποφασίσουν οι μέτοχοι επί των κρισίμων θεμάτων της εταιρείας τους είναι απόλυτα λογική και θεμιτή, και

γ. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ (αλλά και οποιασδήποτε άλλης εισηγμένης εταιρείας) είναι υπάλληλος των μετόχων και όχι το αφεντικό τους.

Της Γεωργίας Χαννή