You are here

Σ. Δημητρίου, EY: Οι προτεραιότητες των επενδυτών

30/12/2022 06:00

Τις προτεραιότητες των ξένων επενδυτών σκιαγραφεί ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, αναφέρει ότι ένα σημαντικό μερίδιο των επενδύσεων κατευθύνεται στον τομέα των logistics και των μεταφορών, ενώ καταγράφεται, επίσης, σημαντική διάθεση για την ίδρυση κεντρικών γραφείων, αλλά και γραφείων πωλήσεων και μάρκετινγκ στην Κύπρο.

«Για πρώτη φορά, επίσης, βλέπουμε ενδιαφέρον για επενδύσεις στη βιομηχανία στη χώρα μας, γεγονός που αποδίδεται, πιθανότατα, στην τάση των επιχειρήσεων παγκοσμίως να μετακινήσουν δραστηριότητες πλησιέστερα στην έδρα τους ή τις βασικές τους αγορές», τονίζει.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Δημητρίου σημειώνει ότι η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη.

«Το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν βελτίωση της ελκυστικότητας της Ευρώπης κατά την επόμενη τριετία μειώθηκε από 88% το Φεβρουάριο στο 36% μετά τις 15 Μαρτίου», σημειώνει.

Εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό δεν θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα την ελκυστικότητα της Ευρώπης, η οποία παραμένει διαχρονικά ο πρώτος επενδυτικός προορισμός για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Στη συνέντευξή του αναφέρεται ακόμη σε μια άλλη τάση παγκοσμίως, ως αντίδραση στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι γεωπολιτικές αναταράξεις. Όπως σημειώνει, πολλές επιχειρήσεις επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από χώρες λιγότερο φιλικές ή πιο απρόβλεπτες και να μεταφέρουν δραστηριότητες πιο κοντά στην έδρα τους ή τις βασικές αγορές τους. «Η τάση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για τις χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης, και, φυσικά, και για την Κύπρο».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, τρεις κρίσιμοι τομείς επηρεάζουν καθοριστικά τις επενδυτικές αποφάσεις: H τεχνολογία, η βιώσιμη ανάπτυξη και οι ανθρώπινες δεξιότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα της EY, οι ξένοι επενδυτές αξιολογούν θετικά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος στους τομείς αυτούς. Συγχρόνως, έχουν θετική άποψη για τις υποδομές τηλεπικοινωνιών και τις ψηφιακές υποδομές της χώρας, την ποιότητα ζωής, το φιλικό φορολογικό πλαίσιο και την ποιότητα της έρευνας και ανάπτυξης στην Κύπρο. Ως βασικές προτεραιότητες για την περαιτέρω ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας αναφέρουν την ανάγκη ευθυγράμμισης του ρυθμιστικού πλαισίου με τις τεχνολογικές και άλλες εξελίξεις, την ενίσχυση της καινοτομίας και του τομέα της υψηλής τεχνολογίας και τις επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές.

Όπως σημειώνει ο κ. Δημητρίου, σχεδόν μια στις τρεις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα (29%) δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις υπάρχουσες δραστηριότητές τους στην Κύπρο, ποσοστό σχετικά χαμηλό σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό φτάνει το 54% μεταξύ των επιχειρήσεων που είναι ήδη εγκατεστημένες στην Κύπρο.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή