You are here

Σ. Τριανταφυλλίδης: Η πιο κρίσιμη χρονιά στην ιστορία της Κύπρου

27/02/2002 01:14
«Η μερισματική πολιτική της Τράπεζας Κύπρου υπήρξε ανέκαθεν σταθερή, ενώ αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά υπέρ-γενναιόδωρη», δεδομένου ότι τα επιτόκια έχουν μειωθεί, ενώ η μερισματική απόδοση ανέρχεται στο 7,2%, με βάση τη τιμή κλεισίματος στο χρηματιστήριο.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Σόλων Τριανταφυλλίδης, στο πλαίσιο της διάσκεψης τύπου, κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το 2001.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, δεν θέλησε ωστόσο, να προβεί σε προβλέψεις κατά πόσον η μερισματική αυτή πολιτική θα ενισχυθεί, ενώ σε παρατήρηση ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να μην δώσει φέτος μέρισμα η Τράπεζα Κύπρου, και να το αποδώσει τον επόμενο χρόνο στο υπερδιπλάσιο, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε: «δεν ετέθη ποτέ τέτοιο θέμα, ούτε υπήρχε τέτοια περίπτωση. Τα αποτελέσματα μας το επέτρεπαν και δεν βλέπω κανένα απολύτως λόγο, γιατί να πράτταμε διαφορετικά».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε εξάλλου στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για το τρέχον έτος, χαρακτηρίζοντας το 2002 ως «το πλέον κρίσιμο χρόνο στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου που θα επηρεάσει καθοριστικά τα επόμενα χρόνια», εκφράζοντας την αισιοδοξία του και σημειώνοντας τα οφέλη για την οικονομία του τόπου από την ένταξη στην ΕΕ.

Παρόλο που τόνισε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να κάνει προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία για το 2002, λόγω αστάθμητων παραγόντων – π.χ. η πορεία επίλυσης του κυπριακού, η διεθνής πτώση των επιτοκίων, ο συνέπειες στον τουρισμό από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου - ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι «με ορίζοντα 2-3 χρόνων, οι προοπτικές θα είναι άριστες».

Στην Ελλάδα γίνεται ένα θαύμα

Αυτό δήλωσε ο Σόλων Τριανταφυλλίδης, για τις δραστηριότητες και την δυναμική ανάπτυξη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου στο ελλαδικό χώρο. «Στην Ελλάδα γίνεται ένα θαύμα, υπάρχει μια κοσμογονία όσον αφορά την επέκταση της τράπεζας Κύπρου και οι προοπτικές είναι εξαιρετικές», πρόσθεσε, επισημαίνοντας το γεγονός ότι πρόκειται «για μια αγορά άκρως ανταγωνιστική».

Και αναφέρθηκε ενδεικτικά, στους άλλους οργανισμούς δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η Κύπρου Leasing, κατατάσσεται πλέον στην τέταρτη θέση με βάση το μερίδιο αγοράς, από τις 15 συνολικά τράπεζες, ξεπερνώντας μάλιστα και την Alpha Bank. Από το 7% το 2000, ανήλθε στο 11% το 2001. Ενώ η Κύπρου ΑΕΔΑΚ, με βάση το μερίδιο αγοράς, ανήλθε στην 8η θέση επί συνόλου 26 ΑΕΔΕΑΚ στην Ελλάδα, ενώ και οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων της εταιρίας είναι από τις υψηλότερες στην ελληνική αγορά.

Το ίδιο ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα και οι προοπτικές της Εταιρίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, όπου δραστηριοποιείται επίσης η Τράπεζα Κύπρου, ενώ ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νεότερα από την αίτηση της ΤΚ για άδεια λειτουργίας στις ΗΠΑ

Δραστηριότητες στην Κύπρο

Στόχος είναι η διατήρηση του μεριδίου αγοράς, της ηγετικής θέσης στην αγορά και η συνεχής αύξηση της επικερδότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.

«Στα πλαίσια αυτά για το 2002» σημείωσε ωστόσο ο κ. Τριανταφυλλίδης, «θα επιδιώξουμε τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την αύξηση των εσόδων, ενώ έχει τροχιοδρομηθεί η υλοποίηση σχεδίου δράσης που αποσκοπεί στη συγκράτηση των δαπανών και στην αύξηση των εσόδων».