You are here

SAFS: Έκθεση αποτελεσμάτων 2000

30/03/2001 19:26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ SAFS ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2000

Το Συγκρότημα Severis & Athienitis Financial Services Ltd (SAFS) ανακοίνωσε σήμερα προκαταρκτικά Οικονομικά Αποτελέσματα για το έτος 2000. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος, εξέτασε και ενέκρινε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία βρίσκει ικανοποιητικά, λαμβάνοντας υπόψη την άσχημη κατάσταση της χρηματιστηριακής αγοράς, ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2000.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το έτος 2000 παρουσίασαν σοβαρή μείωση σε σχέση με το έτος 1999. Συγκεκριμένα, το Συγκρότημα πραγματοποίησε κέρδη μετά τη φορολογία για το έτος 2000 της τάξης των £1.441.060 σε σχέση με £4.014.390 το 1999. Η μείωση των κερδών για το έτος 2000 οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των εσόδων της SAFS από επενδύσεις, τα οποία ανήλθαν στις £510.858 σε σχέση με £3.012.385 το 1999. Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει τις κακές συνθήκες που επικράτησαν στη χρηματιστηριακή αγορά το 2000 και τη δραματική μείωση των τιμών των μετοχών όλων των ενταγμένων εταιρειών.
Αν και ασύνηθες σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε φρόνιμο να συμπεριλάβει προβλέψεις για επισφαλείς χρεώστες που ανέρχονται στις £200.000 (το 1999 ήταν μηδέν).
Τα κέρδη ανά μετοχή για το 2000 είναι 2,98 σεντ σε σχέση με 10,76 το 1999. Για τον υπολογισμό των κερδών ανά μετοχή του 1999, λήφθηκε υπόψη η δωρεάν έκδοση μετοχών και η υποδιαίρεση της μετοχής, που έγιναν το 2000, σύμφωνα πάντα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Ο κ. Νίκος Σεβέρης, Διευθύνων Σύμβουλος της SAFS, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος, ανέφερε:

" Η SAFS κατόρθωσε να έχει £3.124.691 έσοδα από χρηματιστηριακές υπηρεσίες σε σχέση με £3.237.524 το 1999, που αντιστοιχεί σε μείωση 3,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το Διοικητικό Συμβούλιο της SAFS κρίνει αυτά τα αποτελέσματα ως ικανοποιητικά, αν αναλογιστούμε την κρίση στο θεσμό του ΧΑΚ κατά το 2000 και τη συνεχή μείωση στον όγκο συναλλαγών, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις προερχόταν σε σημαντικό βαθμό από τον όγκο πολύ μικρού αριθμού μετοχών, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες.

Ένας από του σημαντικότερους λόγους που συνέβαλαν στη μείωση των εισοδημάτων του Συγκροτήματος από χρηματιστηριακές συναλλαγές, είναι η ενσυνείδητη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της SAFS για προπληρωμή των χρηματιστηριακών συναλλαγών από τους επενδυτές. Η απόφαση αυτή εφαρμόστηκε από την 1η Ιουλίου 2000, αρκετά πριν από άλλες ανταγωνιστικές προς την SΑFS εταιρείες, και προτού θεσπιστεί σχετική νομοθεσία στις 15 Δεκεμβρίου 2000. Παρόλο που η απόφαση αυτή κατέληξε σε βραχυπρόθεσμη μείωση του μεριδίου αγοράς της SAFS, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος πιστεύει ότι η τακτική αυτή αποτελεί εχέγγυο για την εξασφάλιση της μακροχρόνιας κερδοφορίας και επιτυχίας της SAFS.

Κατά το έτος 2000 το Συγκρότημα είχε πολύ ικανοποιητικά έσοδα από Υπηρεσίες Επιχειρηματικού Κεφαλαίου και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, τα οποία ανήλθαν στις £584.689 σε σχέση με £26.430 το προηγούμενο έτος. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη μείωσης της εξάρτησης του Συγκροτήματος από εισοδήματα χρηματιστηριακών υπηρεσιών και τη διαφοροποίηση στις πηγές εσόδων και κερδών του.

Το Συγκρότημα έχει ως αρχή του να μη διαπραγματεύεται για λογαρασμό του κάτι που ίσχυε καθ' όλη τη διάρκεια του 2000. Τα καθαρά κέρδη από επενδύσεις σε τίτλους εταιρειών ενταγμένων στο ΧΑΚ ήταν £510.858 σε αντίθεση με £3.012.385 το 1999, το οποίο απεικονίζει τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς και τη σημαντική πτώση στην αξία των μετοχών κατά το 2000.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Κατά τη διάρκεια του 2000, η SAFS ανακοίνωσε μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις στο κεφάλαιο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι επενδύσεις αυτές συνάδουν με τη στρατηγική του Συγκροτήματος για τη δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να προσβλέπει σε σημαντικές μακροπρόθεσμες αποδόσεις για τους μετόχους της SAFS από αυτές τις επενδύσεις.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του 2000 περιλαμβάνουν £139.614 καθαρά κέρδη από επενδύσεις σε συνδεδεμένες εταιρείες, τα οποία είναι μεν χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της SAFS αλλά συνάδουν με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη περιλαμβάνουν μερίδιο κερδών από συνδεδεμένες εταιρείες £250.516 και απόσβεση εμπορικής εύνοιας £110.092. Αυτό δείχνει ότι οι επενδύσεις αυτές είχαν θετικό αντίκτυπο στα κέρδη ανα μετοχή του Συγκροτήματος, ακόμα και σε αυτό το αρνητικό κλίμα.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Το Συμβούλιο διαβλέπει σημαντικές ευκαιρείες για ανάπτυξη εισοδημάτων από εργασίες Επιχειρηματικού Κεφαλαίου και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του σημαντικού δικτύου γνωριμιών και συνεργατών των διευθυντών του Συγκροτήματος. Ο στόχος για εκμετάλλευση ευκαιριών στον Κυπριακό χώρο εξακολουθεί να υφίσταται και επιπλέον το Συγκρότημα υλοποιεί τη στρατηγική του για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διασυνοριακές συμφωνίες για εξαγορές ή συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών του κυπριακού χώρου και άλλων του εξωτερικού.

Ως μέρος της υλοποίησης αυτής της στρατηγικής, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα τη συμμετοχή της έναντι μετρητών στο 34% του μετοχικού κεφαλαίου μιας νέας ελληνικής Εταιρείας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, της NorthStar Finance ΑΕΠΕΥ. Η συμφωνία έχει εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επιπλέον, το Συγκρότημα εξετάζει ενδεχόμενες συνεργασίες με άλλους στρατηγικούς συνεταίρους στη Μέση Ανατολή.

Το Συμβούλιο δεν αναμένει σημαντική βελτίωση στις υφιστάμενες συνθήκες κατά το 2001, και έχει ήδη υλοποιήσει αριθμό μέτρων για να ενισχύσει τις χρηματιστηριακές του εργασίες και να μειώσει σημαντικά τα κόστα. Κατά τη διάρκεια του 2000, το Συγκρότημα επένδυσε περισσότερο από £550.000 σε τεχνολογική υποδομή και βελτιώσεις στις διαδικασίες ελέγχου για να επιτύχει αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία των εργασιών του. Αναμένεται ότι αυτή η επένδυση θα επιτρέψει στην εταιρεία να επιτύχει ικανοποιητική απόδοση από χρηματιστηριακές εργασίες μέχρι την ανάκαμψη του όγκου συναλαγών.

Το Συμβούλιο είναι σίγουρο πως η SAFS θα συνεχίσει να έχει ηγετική θέση στο χρηματοοικονομικό τομέα και εξετάζει τις πιθανές στρατηγικές που διανοίγονται μπροστά της για πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Επιπλέον, η SAFS είναι έτοιμη να παίξει πρωταγωνιστκό ρόλο στο τομέα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων όταν εγκριθεί η σχετική νομοθεσία, μέσω της συνεργασίας της με την ελληνική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη που έχει μακρόχρονη εμπειρία στην ανάπτυξη αμοιβαίων κεφαλαίων και ασφαλιστικών προϊόντων.

Το Συμβούλιο πιστεύει ακράδαντα πως μέσα από τις συνεχείς προσπάθειες για να αναπτύξουμε τις εργασίες μας και να αποκτήσουμε νέες πηγές εισοδημάτων και κερδών στον Κυπριακό αλλά και στο διεθνή χώρο, θα επιτύχει μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιτυχία και κερδοφορία στο Συγκρότημα και τους μετόχους του."