You are here

Σε παγίδα χρέους οι επιχειρήσεις

23/04/2015 05:56
Βουλιάζουν στα χρέη οι κυπριακές επιχειρήσεις που, με βάση στοιχεία της ΕΚΤ, έχουν μακράν τη μεγαλύτερη μόχλευση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Στην ίδια δυσμενή θέση βρίσκονται και τα κυπριακά νοικοκυριά, που έχουν όμως και τα μεγαλύτερα καταθετικά αποθέματα στην Ευρώπη.

Στοιχεία της ΕΚΤ που επεξεργάστηκε η StockWatch καταδεικνύουν τη διαφορετική κατάσταση που υπάρχει μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο θέμα δανεισμού και αναδεικνύουν την ιδιαίτερα δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι κυπριακές επιχειρήσεις.

Εν μέσω συνθηκών ύφεσης και αποπληθωρισμού, οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν περίπου τριπλάσια μόχλευση από ότι οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τη σύγκριση των καταθέσεων και των δανείων επί του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Αφορούν καταθέσεις και δάνεια κατοίκων της ευρωζώνης.

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, στα νοικοκυριά της ευρωζώνης τα καταθετικά αποθέματα ξεπερνούν τις δανειακές υποχρεώσεις κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι καταθέσεις των κατοίκων της ευρωζώνης αντιστοιχούν με περίπου το 63% και τα δάνεια με το 52% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Στις επιχειρήσεις, η κατάσταση είναι διαφορετική, με τα δάνεια να ξεπερνούν τις καταθέσεις κατά 21% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αντιστοιχούν με περίπου το 20% και τα δάνεια με περίπου το 40% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Στην Κύπρο όσον αφορά τα νοικοκυριά οι καταθέσεις ξεπερνούν τα δάνεια κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, που είναι κοντά στα επίπεδα της ευρωζώνης. Τα κυπριακά νοικοκυριά είναι μακράν τα πιο χρεωμένα της ευρωζώνης με τα δάνεια τους να αντιστοιχούν με το 126% του ΑΕΠ. Στο Λουξεμβούργο τα δάνεια των νοικοκυριών αντιστοιχούν με 83% και στην Ολλανδία με το 66% του ΑΕΠ των χωρών.

Τα κυπριακά νοικοκυριά έχουν, όμως, και τα ψηλότερα επίπεδα καταθέσεων που φθάνουν το 136% του ΑΕΠ. Στη Μάλτα οι καταθέσεις αντιστοιχούν με το 117% του ΑΕΠ και στο Λουξεμβούργο το 101% του ΑΕΠ.

Το μεγάλο πρόβλημα για την Κύπρο εστιάζεται κυρίως στον βαθμό μόχλευσης των επιχειρήσεων.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν δάνεια που αντιστοιχούν με το 134% του ΑΕΠ και καταθέσεις που φθάνουν μόλις το 33%.

Στο Λουξεμβούργο οι επιχειρήσεις έχουν δάνεια που φθάνουν το 111% του ΑΕΠ και καταθέσεις που αναλογούν με το 70%.

Στην Μάλτα, που έχει το τρίτο πιο ψηλό ποσοστό επιχειρηματικής μόχλευσης, τα επιχειρηματικά δάνεια περιορίζονται στο 65% του ΑΕΠ και οι καταθέσεις στο 39%.

Της Γεωργίας Χαννή